У БЕОГРАДСКОЈ “СКАДАРЛИЈИ” ДОДЕЉЕНО “ЗЛАТНО ТУРИСТИЧКО СРЦЕ 2017.”

БЕОГРАД ШАМПИОН У БИЗНИС-ТУРИЗМУ

Недавно, на отварању летње туристичке сезоне у београдској боемској четврти “Скадарлија” додељене су традиционалне награде “ЗЛАТНО ТУРИСТИЧКО СРЦЕ 2017” за најуспешније појединце и организације у области туризма Медитерана и Југоисточне Европе.

Ово престижно признање додељује САЦЕН ИНТЕРНЕШНАЛ, Међународни центар за развој туризма и угоститељства из Београда. Директор овог међународног центра је, проф. др ДРАГАН ГЛИГОРИЈЕВИЋ.  Специјални жири ове угледне организације током прошле године је обишао познате туристичке центре у петнаест земаља да би се уверио у квалитет услуга и понуда у области туризма  и угоститељства Медитерана и југоисточне Европе. . .

Традиционално, као и ранијих година признања “ЗЛАТНО ТУРИСТИЧКО СРЦЕ” додељује се у “Скадарлији”, испред куће, ЂУРЕ ЈАКШИЋА;  познатог књижевника, сликара и песника родољубиве српске поезије. Бројне госте и посетиоце “Скадарлије”, као и награђене учеснике поздравили су: председник жирија  ДРАГАН ГЛИГОРИЈЕВИЋ и представник Србије у Светској туристичкој организацији ЉУБИЦА МИЛОЈЕВИЋ.

За најбољу туристичку дестинацију у прошлој години је проглашена ГРЧКА. Награду испред Туристичке организације Грчке примила је госпођа СОФИЈА ЛАЗАРИДОУ. У категорији пословног бизнис-туризма шампионом је БЕОГРАД, а признање је примио директор Туристичке организације Београда, господин МИОДРАГ ПОПОВИЋ. Према одлуци стручног жирија Међународне туристичке патроле САЦЕН ИНТЕРНЕШНЛ шампион културног туризма Медитерана и југоисточне Европе је ДУБРОВНИК. У име Туристичке заједнице Дубровника “Златно туристичко срце 2017. г.” је примио господин СИНИША ЖАКУЛА. Титулу шампиона у гастро и етно туризму је припало ВОЈВОДИНИ. ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА ШКОЛА ИЗ БЕОГРАДА је победник у категорији – дуално образовање, а ХЕРЦЕГ-НОВИ је проглашен за шампиона гостољубља. За личност године у туризму Медитерана и југоисточне Европе проглашена је директорка Туристичке организације Републике Српске, НАДА ЈОВАНОВИЋ. Неколико кандидата из више држава номиновано је за награду “Витез кулинарства 2017.” Нови лауреат је ДРАГИЦА ЛОКИН из Умага. То је први пут да је ово признање добила једна жена. Награђена Драгица Локин се посебно обрадовала награди, коју је добила у Београду, у граду где се школовала за позив којем је посветила читав живот. Признање су још добили туристичка агенција “ФЛАЈ ФЛАЈ ТРАВЕЛ” и ресторан “АРЕНА” са Иришког Венца.

 

Доделу награда је пратио и пригодан културно-уметнички програм. У церемонијалу доделе награда учествовала је и позната српска глумица ВЈЕРА МУЈОВИЋ и њена млада колегиница НЕВЕНА ШАРЧЕВИЋ.

БОГАТ ПРОГРАМ

Пре ове доделе, свечано је отворена овогодишња туристичка сезона, за коју се предвиђа да ће бити још боља и успешније него прошлогодишња. Глумица Вјера Мујовић је после подизања скадарлијске заставе рекла да је Скадарлија за Београд исто оно што је Монмарт за Париз или Плака за Атину.. Програм је водио глумац Милан Милосављевић, у улози познантог комедиографа Бранислава Нушића. У програму је учествовала и позната прва дама Скадарлије, глумица Љиљана Јакшић, а бројни посетиоци испред куће Ђуре Јакшића могли су да прате и драмски програм у којем је учествовала глумица Весна Пасторовић (као Жанка Стокић), Милан Тубић (као Ђура Јакшић) и Милан Милосављевић.

 

Од 1. јуна па даље сваког петка у вечерњим терминима од 19.00 до 20.00 часова познати глумци изводиће у “Скадарлији” програм. Крајем јуна биће одржана позната “Шеширијада”, , у јулу ће се бирати најлепша тераса, биће организован “Скадарлија фест”, “Скадарлијска тамбурица” … Биће, како кажу у Туристичкој организацији Београда, за сваког по нешто, а највише, забаве, песме, музике … Па, ко воли, нек’ изволи!

Последњих година Србија много улаже у промоцију туризма широм света, зато и број страних туриста све више расте. Због богате понуде у Србију долазе туристи из Кине, Канаде, САД, Јапана, Кореје, Бразила, Русије, Португалије, бивших југословенских република … У фебруару ове године је забележен раст туриста у Београду за 19 посто више него лани, а попуњеност хотелских соба било је за 37 посто више него прошле године. Ових дана за време кошаркашког “Фајнал фора” за три дана у Београд се слило чак 20.000 гостију, а када је турнир завршен  београдски аеродром “Никола Тесла” забележио је рекордан број полетања. Сваких десет минута са београдске писте у Сурчину полетео је по један авион у правцу, Турске, Русије, Литваније, Шпаније …Десет дана  пред финале ниједна соба у граду није могла да се резервише иако Београд има преко 80 хотела високе категорије. Овај “Фајнал фор” је донео Србији за приход од 20.000.000 евра! Недавно је отворен у центру Београда светски познати хотелски бренд – “Хилтон”

 

МАНАСТИРИ, БАЊЕ, ТВРЂАВЕ, МУЗЕЈИ …

 

Многе светске туристичке агенције, међу десет дестинација, препоручују својим   клијентима да обавезно посете Србију! Промовишући тујризам у Кини, само у фебруару у Србију је дошло чак 302 посто више гостију из ове земље.  Амерички СНН, који није у прошлости био благонаклон према Србима, на велико изненаађење, препоручује Американцима, али и својим гледаоцима широм света,обавезно да посете Београд, веома динамичан град, који једини у Европи лежи на две велике реке, Дунаву (највећа европска река) и Саву. Додуше и Берлин лежи на две реке, али не могу се упоредити  са Дунавом и Савом. СНН, даље, препоручује да туристи у Београду обавезно посете “Скадарлију”, Кнез Михаилову улицу, насеље Дорћол, који неодољиво подсећа на прохујала (лепша) времена, па кулу Гардош у Земуну, Суботицу,”српску Атину” – Нови Сад, планинске лепотице, Копаоник и национални парк Тару. Фрушку Гору за коју каже да је вински центар Србије, јединснтвен природни феномен – Ђавољу варош. На листи се налази и познато етно-село, Дрвенград на Златибору (саградио га светски чувени филмски чаробњак, Емир Кустурица). Недалеко од њега, у подножју је  Шарганска осмица, чудо инжењерства из далеке 1925. године, коју је Кустурица оживео снимајући филм “Живот је чудо”. СНН предлаже да туристи у Србији посете и манастир Студеницу, која се налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине.

А ми би смо додали да туристи у последње време често обилазе и друге споменике културе под заштитом УНЕСКО, на Косову и Метохији,  Пећку Патријаршију, манастире Високи Дечани и Грачаницу, цркву Богородица Љевишка, па, Ромулијану код Зајечара где је некад столовао римски цар Гај Валериј Максимилијан. Ту су и: атрактиван Царичин град код Лесковца, језго српске средњевековне државе Немањића, Стари Рас са манастирима Сопоћани, Ђурђеви ступови, црквом светих апостола Петра и Павла, Трговиштем, Градином у Постењу,  национални паркови Ђердап и Шар-планина, планинска лепотица Златибор, манастири Манасија и Грачаница, природни резервати Делиблатска пешчара и Увац. Дунавски лимес – граница Римског царства на Дунаву, археолошко римско налазиште – Виминацијум код Костолаца, бројне бање, Врњачка Бања, Сокобања. Атомска бања, Бања Врујци, Бања Јунаковић код Апатина, Буковичка бања у Аранђеловцу, Матарушка бања, Младеновачка бања … Посебно су атрективе твђаве на Дунаву, Петроварадин, Бач, Београдска и Смедеревска тврђава, Рам, Голубачки град, Фетислам, средњевековни надгробни споменици – стећци … Сам Београд је пребогат музејима, ту су музеји српских великана, Николе Тесле, Вука Караџића и Доситеја Обрадовића, Музеј Михаила Пупина у Идвору. Недавно је у Београду отворен реновирани Музеј Савремене уметности. Дуго је био затворен национални, Народни музеј у Београду. Сада је потпуно реновиран а многобројни љубитељи музеја имаће прилику да га посете од  28. јуна, када ће бити отворен са новим велелепним ентеријером..

Из свега горе написаног – туристички “бум” Србија тек очекује! Јер, сви који су је посетили Србију, кажу за њене грађане да су срдачни, гостољубиви, љубазни. услужни, не обраћају на то ко одакле долази, које је вере или нације. Многи, који су били у Србији поред бројних споменика културе хвале нашу храну, провод, забавни живот … А и ми да на крају кажемо: Добродошли у Србију!

Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave