PLEJOF FUDBALSKOG ŠAMPIONATA SRBIJE ZAPOČEO VEČIIM DERBIJEM

Zvezda pobedom na korak od  titule šampiona

          Crvena zvezda  Partizan    2 : 1   (2:0)

Pobedom u 157 večitom derbiju na stadionu Rajko Mitić nad Partizanom od 2:1 fudbaleri Crvene zvezde šest kola pre kraja prvenstva imaju čak devet bodova prednosti i vrlo su blizu tituli šampiona. Crveno beli bili bolji tokom celog meča i zasluženo slavili golovima Radonjića i Pešića dok je jedini pogodak za crno bele postigao Ožegović i jedanaesterca u nadoknadi vremena.Dobra fudbalska predstava ostala u senci navijača koji su divljali tokom drugog poluvremena uz tuču i veliku količinu pirotehnike što je još jednom poslalo ružnu sliku o fudbalu na ovim prostorima i uslovima pod kojim se isti igra.

Dugo očekivani večiti derbi najvećih srpskih klubova Crvene zvezde i Partizana okončan je na popularnoj Marakani zasluženom pobedom crveno belih. Izabranici trenera Vladana Milojevića su rezultatom 2: 1 ostvarili najvažniju pobedu u šampionastu i šest kola pre kraja plejofa imaju devet bodova prednosti i nalaze se vrlo blizu promocije šampiona  i osvajanja titule najbolje srpske klupske ekipe za ovu godinu .

Posle regularnog dela šampionata i odigranih 30 kola po propozicijama takmičenja igra se plejof i plej aut. Prvih osam od 16 ekipa  ekipa iz tog prvog dela igra još sedam kola za titulu najboljeg i tri mesta koja garantuju izlazak u Evropu pozicija 2 3 i 4 . Preostalih osam ekipa od mesta 9 do 16  vode borbu za opstanak u elitnoj deviviziji stime što će dva najslabije plasirana kluba napustiti Super ligu i dogodine se takmičiti u prvoj ligi a na njihovo mesto će doći dva najbolje plasirana tima iz Prve lige  uz napomenu da trenutno te pozicije zauzimaju Dinamo iz Vranja i Proleter iz Novog Sada.

Posle regularnog dela šampionata pre početka plejofa i plej auta svi osvojeni bodovi ekipama se dele na pola i sa takvom osnovom se igra završni deo šampionata.Crvena zvezda je na kraju odigranih 30 kola imala čak 12 bodova više od Partizana koji je bio na drugoj poziciji ali je podelom to ostalo samo na šest, što je automatski povećalo šanse svim ekipama za bolji plasman jer je sada bodovna razlika upola manja i svi imaju šansu za ostvarenje cilja sada mnogo realniju nego što je to izgledalo u toku samog  redovnog prvenstva.

Upavo je  iz gore navedenih razloga  iako je Crvena zvezda u toku redovnog i odigranih 30 kola prvenstva bila ubedljiva na kraju sa 12 bodova više od Partizana došla u situaciju da u slučaju gubitka večitog derbija na startu te završne faze takmičenja od sedam kola dodje u situaciju da večiti rival pridje na samo tri boda i prvenstvo postane vrlo interesantno i neizvesno bez obzira što su crveno beli imali toliku prednost tokom celog šampionata a što je po mnogim ovaj nakaradni sistem i ovakve propozicije sve obesmislilo,I tu prednost obezvredio i nagradio one slabije plasirane .

Medjutim igrači Crvene zvezde su ipak pokazali da su najbolji i onda kada je to najpotrebnije i u jednoj vrlo dobroj fudbalskoj predstvai potpuno nadigrali večitog rivala pokazavši da je pozicija broj jedan na kojoj se nalaze zaslužena i da će im posle ove pobede vrlo verovatno pripasti i titula novog šampiona Srbije, Treba napomenuti da su istu  prošle godine na čudan način izgubili porazom u zadnjim kolima  protiv Voždovca iako je i tada na početku plejofa njihova prednost bila slična ovogodišnjoj.

Znali su  fudbaleri crveno belih da je ovo možda ključna utakmica u sezoni koja na neki način u potpunosti i otvara vrata titule šampiona i od samog početka potpuno preuzeli kontroli na terenu i bili bolji suparnik skoro tokom celog meča.

Krunisali su svoju dobru igru sa dva pogotka najpre Radonjiča u 19 minutu posle rezantnog udarca sa 16 metara u stativu i mrežu Stojkovića, i samo dva minuta kasnije Pešića posle odlične kombinacije i proigravanja Bena i Radonjića za 2: 0. To je potpuno dotuklo igrače trenera Miroslava Djukića i do kraja poluvremena imali su igrači Zvezde još nekoliko šansi za povećanje rezultata ali je takav rezultat  ostao na kraju poluvremena.

U drugom poluvremenu gledali smo taktički pozicionu igru Zvezde i čuvanje rezultata kao i bezuspešne pokušaje Partizana da napravi nešto ozbiljnije i zapreti Borjanu.Sve što su uradili je dobar slobodan udarac Tošića u 90 minutu i Sume u dubokoj nadoknadi u 96 minutu kada je Borjan bio na visini zadatka i izvanrednim odbranama vadio loptu iz samih uglova.

Utakmica je zbog prekida i divljanja navijača produzena čak osam minuta pa je u 97 minutu Le Talek  posle gužve u šesnaestercu Zvezde povukao Ožegovića što je odlični sudija Grujić okarakterisao kao prekršaj za jedanaesterac koji je isti igrač realizovao i postavio konačan rezulta ove vrlo važne utakmice po oba rivala.

Posle postignutog gola nastalo je koškanje i guranje medju igračima oba tima  u kojem su učestvovali svi akteri jer su crno beli hteli da loptu ponesu što pre do centra i da se utakmica nastavi a crveno beli obrnutio i sve je završeno cvenim kartonima Donaldu kod Zvezde i Sumi kod Partizana.

 Samo što je lopta je krenula sa centra  sudija Grujić je označio kraj 157 večitog derbija za veliku radost igrača i navijača Crvene zvezde i obrnuto tuge igrača  Partizana i njihovih simpatizera.

Iako je utakmica bila vrlo važna za oba rivala,  iako smo na terenu videli veliku borbu I izgaranja svih aktera ovog derbija i može se reći jednu vrlo kvalitetnu partiju pre svih Crvene zvezde tokom celog meča i Partizana u drugom delu mora se konstatovati  da je i ovog puta fudbal ostao u senci divljanja navijača pre svih Partizana i njihove polarizacije na samom stadionu. Grupisani u tri frakcije  zbog čega  je organizator utakmice morao da postavlja posebne paravane I pregrade medju njima na jugu i istoku u drugom poluvremenu su pirotehnikom I paljenjem a posle I tučom sa navijačima sa zapada I policijom prekinuli utakmicu i učinili još jednom da nekada fudbalska svetkovina svakim danom postaje sve manje interesantna pa i onim najvaternijim od kojih već mnogi ne dolaze odavno na stadione.

Vidi se to i po činjenici da je iako izuzetno važnoj ovoj utakmici prisustvovalo oko 35000 gledalaca što ipak nije impozantan broj uzimajući uobzir ranije duele ovih rivala obzirom da se ne pamti da je istok bio skoro prazan a jug podeljen na te tri frakcije i velikim prazninama I medjuprostorom izmedju istih na samom stadionu.

Ako se ovako nastavi a nema nade da će biti bolje gledalaca će biti sve manje pa se  čak  čula i mogućnost rukovodećih ljudi lige da se donese odluka i ovakve utakmice igraju bez prisustva navijača.  

Tačno je da bi se jedino tako moglao sprečiti divljanje vavdalizam pirotehnika i tuče i sve druge opasnosti ali zašto  bi se u tom slučaju uopšte igralo prvenstvo i utakmice, za koga i kome tako da je taj predlog besmislen, i jedino oštre kaznene mere za svakog izgrednika i kažnjvanja mogu sprečiti sve to a u tome država i njeni pravosudni organi moraju biti ažurni i delovati odmah slično kako je to uradjeno u Engleskoj.

Nakon završetka utakmica na konferenciji za štampu pred medijima su bili treneri Milojević i Djukić dosta čudno odvojeno obzirom na praksu da se na ovakvim konferencijama treneri pojavljuju zajedno i odgovaraju na pitatnja medija.

Šef struke Partizana  Miroslav Djukić nije bio zadovoljna pristupom svojih igrača na početku meča koji je bio ključan za njegov tok:

Mislim das mo ušli u meč dosta mekano. Protivnik se nametnuo odmah od početka i vrlo brzo našim greškama došao do dva gola preimućstva koja je sačuvao do kraja. Oni su bili bolji u prvom mi smo bili agresivniji u drugom ali nedovoljno da se napravi preokret.Nisu podbacili pojednci već mi kako ekipa nismo bili na nivou nismo bili dovoljno agresivni i jednostavni.Gubili smo lopte kroz sredinu terena a to je uvek prilika za kontranapad, kako smo i primili golove, Sudija nas nije ošteio ali mislim da je mogao da više pusta igru a manje da secka istu zbog čega je bilo mnogo prekida a manje igre.Tako gubi fudbal kao i uz ovo što se dešavalo na tribinama što samo ide na štetu fudbala.Čestitam Zvezdi na pobedi i sada sama odlučuje o tituli kojoj je vrlo blizu. Mi ćemo igrati sportski do kraja I orijentisati  se na kup kao sada primarno takmičenje”,

rekao je novinarim trener Partizana Djukić,

Vladan Milojević šef struke Crvene zvezde bio je rapoloženiji i video je utakmicu na svoj način:

U prvom poluvremenu smo potpuno iskontrolisali utakmicu bili bolji tokom celog poluvrmena  i zasluženo poveli sa 2: 0 a moglo je biti i ubedjivije.Partizan je u tom delu samo jednom šutnuo na naš gol. U drugom delu je bila malo drugačija slika, nismo imali tu dominaciju već smo se prepustili zadovljstvu postignutim i privodjenju utakmice kraju.Nisam naredio takvu igru ali igrači na terenu imaju taj naš mentalitete i to je uvek tako.Neću im uzeti to za zlo jer smo ipak u celini odigrali jednu dobri zrelu i kvalitetnu utakmicu,Sudija Grujić je bio neptimetan što je dobro za fudbal uopšte, Nije nikog oštetio nije dozvolio da se igra izrodi i sačuvao je autoritet.Pobeda je vrlo  važna ali ne i odlučujućajer ima još 6 kola i 18 bodova je u opticaju. Bićemo do kraja maksimalno fokusirani na prvenstvo i mislim das mo sada vrlo blizu šampionske titule.Dešavanja na tribinma ne bih komentarisao ali je to ružna slika koja se šalje sa naše strane i moraju se preduzeti hitne mere da se ovo više ne ponavlja jer ne znam gde ovo vodi  a utiče na sve nas  aktere na terenu i na one koje dolaze ili bi došli na stadion”

završio je obraćanje novimarima uz bezbroj pitanja koja su sledila vrlo uspešan kormilar crveno belih na putu ka tiituli  Milojević.

Rajko Delibasic
Rajko Delibasic

CRVENA ZVEZDA  PARTIZAN     2 1    2  0

Stadion Rajko Mitić. Gledalaca 35131.

 Sudije Danilo Grujić  Niš,Pomoćnici Milovan Ristić Beograd i Dalibor Djurdjević  Kruševac.

Žuti kartoni Babić,Pešić,Stojković,Jovičić,Borjan Crvena zvezda Ožegović i Janković Partizan.

Crveni kartoni :Donald Crvena zvezda i Suma Partizan u 97 minuti.

Crvena zvezda:  Borjan, Stojković, Rodić, Le Talek, Babić,Jovičić, Krstičić,Srnić ,(od 90 minuta Adzić),Ben,( od 89 minuta Milijaš),Radonjić (od 81 minuta Dobald) i Pešić.

Partizan : Stojković, Vuličević,N. Miletić,Marković, NG Miletić,Janković (od 88 Suma),Pantić, Zdjelar,Djerlek( od 53 minuta Tošić),Ožegović, Tavamba( od 81 minuta Ivanović).

 

Tabela I rezultati posle prvog kola plejofa I plej auta

P L E J O F

Crvena zvezda  Partizan        3  2

Čukarički Radnički                   2  3

Napredak Vojvodina              1  0

Spartak  Voždovac                  1  0

Tabela P L E J O F A

  1. Crvena zvezda 31    26   4   1     77  16     42
  2. Partizan 31     20   7   4     60  25     33
  3. Radnički        31     15   8   8     49  42     29
  4. Spartak                 31     15  7    9     56  39    28
  5. Čukarički   31     14   9    8    45  29    26
  6. Napredak                 31     14   7  10    50  42    26
  7. Voždovac 31     13   8   10   41  30    24
  8. Vojvodina 31     12   8   11   33  30    22

 

P L E J  A U T

Zemun  Bačka       3   0

Mladost  Rad         1   1

Radnik  Javor         0   0

Mačva Borac          2   0

 

Tabela Plej auta

1.Yemun                              31   10   8   13    33   38      21

2.Mladost                            31     9   9   13    37    45     19

  1. Mačva                             31 10  4   17    33    47     19

4.Radnik                               31    10   7   14   33    52     19

5.Bačka                                 31     8    6   17   30     56    15

6,Javor Matis                        31    7    5   19    25    48    14

7,Borac                                   31    6    5   20    25    59    12

8,Rad                                       31    6    4   21    30    59      12

 

                                             Za STV USA    Tekst    Rajko Delibasic

                                              Foto Miroslav Rajlic i FK Crvena zvezda (Saša Ilić)

Nedavne objave