KAKO NAĆI POSAO U INOSTRANSTVU

Posao u inostranstvu je vrlo popularna tema koja nam se nameće već decenijama. Kako mladima, tako i onima koji već imaju radnog iskustva predstavlja izazov da dođu do posla i preko potrebnog novca.

Naravno, radom u drugoj državi stičete novi uvid u nju, njenu kulturu, ljude koji tamo žive… Da biste zakonito radili u većini zemalja, potrebna vam je radna viza ili neka druga vrsta vize, pa je važno obaviti kraće istraživanje o tome šta je sve potrebno za rad pre nego što odete. Rad u inostranstvu takođe može biti odličan za vašu karijeru.

Kako naći posao u inostranstvu - Amerika

Kako naći posao u inostranstvu?

Ako tražite posao u inostranstvu, a nemate poznanike ili nekoga iz familije ko već živi i radi u inostranstvu, onda ste verovatno već postavili ovo pitanje i sebi a možda i drugima. Pošto oglasni portali oglašavaju mnoge poslove iz inostranih kompanija, fabrika, klinika, institucija, predlažemo da tako i započnete pretragu. Postoji dosta inostranih portala, kao i kvalitetnih domaćih. Jedan od sajtova koji povezuje dijasporu i domovinu je Dijaspora Online. Dosta kvalitetnih oglasa na našem jeziku i vrlo jednostavno korišćenje portala Dijaspora Online mogu vam pomoći u vašoj nameri i možda vam otvoriti vrata vašeg novog posla.
Pronalaženje posla u inostranstvu može imati i nekoliko izazova gde ćete možda morati malo da se potrudite. U zavisnosti od toga gde tražite posao, možda ćete morati da prevedete materijal za prijavu (kao što je CV), kao i da dostavite kopije kvalifikacija i diplome, koji možda nisu očekivani kada se prijavljujete za posao u našoj zemlji. Takođe, možda ćete morati da putujete da biste prisustvovali intervjuu. Budite spremni da ispratite sve što je potrebno kada se prijavite
za posao u inostranstvu. Odeljenje ljudskih resursa u kompaniji u kojoj se prijavljujete je u mogućnosti da vam pruži pomoć, pa se ne ustručavajte da pitate sve šta Vas interesuje.

Posao u Americi

Najpre je potrebno da pronađete poslodavca ili agenta koji je spreman da podnese zahtev za neuseljeničku radnu vizu Službi za unutrašnju bezbednost SAD. Ako se on odobri, poslodavcu ili agentu se šalje pisano odobrenje. Broj odobrenog zahteva je neophodan u daljoj proceduri podnošenja zahteva za vizu. Nakon toga je neophodno da podnesete zahtev za vizu, a to podrazumeva pribavljanje neophodne dokumentacije, popunjavanje elektronskog obrasca zahteva za vizu, i lično pojavljivanje na zakazanom razgovoru za istu.

Ako se pitate kako su plaćeni poslovi u Americi, najplaćeniji je posao programera i mesečno se može zaraditi do 6.000 dolara, dok je najmanje plaćen konobar koji zaradi u proseku 1.200 dolara. Najtraženiji su spasioci i bebisiteri. Treba imati na umu i troškove života. Na primer, smeštaj za jednu sobu košta od 700 do 1.200 dolara, dok je za račune (struja, telefon, internet) potrebno izdvojiti 150 – 200 dolara mesečno. Hleb je tri dolara, litar mleka 1,2, jaja (12 komada) 2,5, kilogram krompira 2,5, jedan galon goriva (3,78 litara) je 2,5 dolara, pakla cigareta 10.

Sezonski poslovi u Americi

Ako tražite sezonski posao u Americi, tu su potrebni spasioci, prodavci, konobari i bebisiteri, a rad traje od tri meseca do godinu dana, dok visina dnevnice zavisi od regiona i kreće se od sedam do 13 dolara po satu. Ipak, što se bolje poznaje jezik, to je bolji posao. Osim toga, zarada radnika zavisi i od stepena stručne spreme, geografske lokacije, tržišta rada itd

Kako naći posao u inostranstvu

(Visited 11591 times, 25 visits today)

You might be interested in

Comment (1)

  1. U nekim tačkama vašeg rada imamo dodira, pošto i sam razvijam ideju o projektu pod nazivom “Srbi preko” . Razlog naziva je jednostavan počnimo da upotrebljavamo naš Srbski govor umesto Srpskog jezika, kako bi se konačno razumeli, a reči našeg govora došle na prava mesta. Sa druge strane mogli da se pored razumevanja uz pomoć tehnike čujemo i vidimo, a vesti postale istina. Tako kada sam gostujući na loklanoj tv “Dević” u Srbiji izneo podatke o Srbskoj crkvi ispod zemlje u Kuber Pertiju- Australija , podatak koji sam dobio od naših iz Kanade o broju Srba u Čikagu, kao i postojanje naših Srba u svakom delu sveta i najmanjoj našoj zajednici koja pripada Zapadno američkoj eparhiji, voditelj je ostao bez reči. Naravno i moj tekst o našim rečima u Češkoj objavljen u britiću prošle godine nije ostavio mnoge ravnodušnim. Ali ono što je bitnije tim tekstom je potučena do nogu teorija o tome da smo mali, jadni, bedni, nikavi. Putem svojih tekstova sam upoznao čitaoce novina Srbska kruna u Australiji sa našoj zajedincom u Južnoj Africi. TAdasam uvideo da je svak dobro namerna saradnja dobra i daje ploda. A da vesti poput dočeka božića u Kaliforniji bi svako poželeo da vidi u našoj Srbiji, jer se tako nekada proslavljao božić i kod nas.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *