KAKO NAĆI POSAO U INOSTRANSTVU

Posao u inostranstvu je vrlo popularna tema koja nam se nameće već decenijama. Kako mladima, tako i onima koji već imaju radnog iskustva predstavlja izazov da dođu do posla i preko potrebnog novca.

Naravno, radom u drugoj državi stičete novi uvid u nju, njenu kulturu, ljude koji tamo žive… Da biste zakonito radili u većini zemalja, potrebna vam je radna viza ili neka druga vrsta vize, pa je važno obaviti kraće istraživanje o tome šta je sve potrebno za rad pre nego što odete. Rad u inostranstvu takođe može biti odličan za vašu karijeru.

 

Kako naći posao u inostranstvu?

Ako tražite posao u inostranstvu, a nemate poznanike ili nekoga iz familije ko već živi i radi u inostranstvu, onda ste verovatno već postavili ovo pitanje i sebi a možda i drugima. Pošto oglasni portali oglašavaju mnoge poslove iz inostranih kompanija, fabrika, klinika, institucija, predlažemo da tako i započnete pretragu. Postoji dosta inostranih portala, kao i kvalitetnih domaćih. Jedan od sajtova koji povezuje dijasporu i domovinu je Dijaspora Online. Dosta kvalitetnih oglasa na našem jeziku i vrlo jednostavno korišćenje portala Dijaspora Online mogu vam pomoći u vašoj nameri i možda vam otvoriti vrata vašeg novog posla.
Pronalaženje posla u inostranstvu može imati i nekoliko izazova gde ćete možda morati malo da se potrudite. U zavisnosti od toga gde tražite posao, možda ćete morati da prevedete materijal za prijavu (kao što je CV), kao i da dostavite kopije kvalifikacija i diplome, koji možda nisu očekivani kada se prijavljujete za posao u našoj zemlji. Takođe, možda ćete morati da putujete da biste prisustvovali intervjuu. Budite spremni da ispratite sve što je potrebno kada se prijavite
za posao u inostranstvu. Odeljenje ljudskih resursa u kompaniji u kojoj se prijavljujete je u mogućnosti da vam pruži pomoć, pa se ne ustručavajte da pitate sve šta Vas interesuje.

Posao u Americi

Najpre je potrebno da pronađete poslodavca ili agenta koji je spreman da podnese zahtev za neuseljeničku radnu vizu Službi za unutrašnju bezbednost SAD. Ako se on odobri, poslodavcu ili agentu se šalje pisano odobrenje. Broj odobrenog zahteva je neophodan u daljoj proceduri podnošenja zahteva za vizu. Nakon toga je neophodno da podnesete zahtev za vizu, a to podrazumeva pribavljanje neophodne dokumentacije, popunjavanje elektronskog obrasca zahteva za vizu, i lično pojavljivanje na zakazanom razgovoru za istu.

Ako se pitate kako su plaćeni poslovi u Americi, najplaćeniji je posao programera i mesečno se može zaraditi do 6.000 dolara, dok je najmanje plaćen konobar koji zaradi u proseku 1.200 dolara. Najtraženiji su spasioci i bebisiteri. Treba imati na umu i troškove života. Na primer, smeštaj za jednu sobu košta od 700 do 1.200 dolara, dok je za račune (struja, telefon, internet) potrebno izdvojiti 150 – 200 dolara mesečno. Hleb je tri dolara, litar mleka 1,2, jaja (12 komada) 2,5, kilogram krompira 2,5, jedan galon goriva (3,78 litara) je 2,5 dolara, pakla cigareta 10.

Sezonski poslovi u Americi

Ako tražite sezonski posao u Americi, tu su potrebni spasioci, prodavci, konobari i bebisiteri, a rad traje od tri meseca do godinu dana, dok visina dnevnice zavisi od regiona i kreće se od sedam do 13 dolara po satu. Ipak, što se bolje poznaje jezik, to je bolji posao. Osim toga, zarada radnika zavisi i od stepena stručne spreme, geografske lokacije, tržišta rada itd

Kako naći posao u inostranstvu

POGLEDAJTE JOŠ ČLANAKA SA SLIČNIM SADRŽAJEM

ZELENA KARTA, ISELJENIČKA VIZA, PRAVNA POMOĆ ZA RADNU VIZU PREKO POSLA

Andrew Johnson, Esq. Law Offices of Andrew P. Johnson
Andrew Johnson, Esq.
Law Offices of Andrew P. Johnson
www.lawapj.com

STV marketing : Prodaja nekretnina u Americi. Čikago nekretnine

realtors in Chicago. House for sale. property for sale.Tamara Vesna. Remax City
Realtors in Chicago, Tamara Vesna real estate broker

Nedavne objave