СПОРТСКИ СПЕКТАКЛ У ЈАГОДИНИ – КИК БОКС

КОНОВАЛОВ ОДБРАНИО СВЕТСКУ ТИТУЛУ

Град Јагодина, за који многи кажу у Србији да је град будућности, због свог брзог развоја, услова живота и  бројних инвестиција, које је последњих година добија, постаје и средиште борилачких вештина. Најбољи пример су за то кик-бокс и бокс мечеви, који су недавно одржани у  овом шумадијском месту, где је спорт веома цењен и популаран код младе генерације. Зато многи, с правом, кажу да је Јагодина, која се налази на неколико километара од Мораве. најспортскији српски град. Све спортске приредбе, без обзира да ли се одржавајау у спортској дворани ЈАСА или на отвореном простору посећују бројни љубитељи спорта из града и околине.

 Aleksandar Konovalov, levo
Aleksandar Konovalov, levo

Посебно су у Јагодини популарни борилачки спортови, пре свега кик-бокс. Али не само кик-бокс, већ и бокс. Захваљујући људима који се брину о спорту, а посебно о борилачким вештинама и бокс, који је дуго био у запећку у Србији добио је на важности. Једна од некада најпопуларнијих спортских грана у нас, бокс, који је био понос југословенског и српског спорта и доносио бројне медаље са олимпијских игара, првенства света, Европе и Балкана, почео је да замире. Али,  ангажовањем све агилнијег новоизабраног председника Боксерског савеза Србије, Ненада Боровчанина, ствари почињу полако да се мењају. Велику подршку је недавно имао Боровчанин код председника Скупштине града Јагодине, Драгана Марковића Палме и некадашњег познатог спортисте и градоначелника Јагодине Ратка Стевановића 24. фебруара  при  организацији Првенства Србије у боксу. Спортска сала ЈАСА била дупке пуна. Овом догађају присуствовао је и Томислав Антељ, селектор боксерске репрезентације Србије, као и многи познати асови “племените вештине”, Мирко Пузовић, Драгомир Вујковић, Драган Васиљевић, Миливоје Лабудовић …

Титуле првака у Јагодини освојили су: Душан Јањић (мува категорија, БК “Гоша” Смедервска Паланка), Немања Гавриловић (бантам, БК “Деспот” Смедерево), Дамјан Грмуша (полувелтер, БК “Деспот”), Александар Коновалов (велтер, БК “Палмини тигрови”, Јагодина), Сандро Полетан (средња, БК “Петровград”, Зрењанин), Геард Ајетовић (полутешка, БК  “Цемент” Беочин), Миљан Стевовић (тешка, БК “Лазаревац”), Владан Бабић (супертешка, БК “Фонтана” Београд). За најбољег такмичара проглашен је Александар Коновалов, а за  најбољег техничара Сандро Полетан. Град Јагодина, као домаћин, за саму организацију првенства од Боксерског савеза Србије добио је највише оцене.

Недељу дана касније, 4. марта одржан је у Лазаревцу спектакуларан меч, у препуној дворанаи “Колубара”, када је репрезентација Србије победила врло добру екипу Словеније са 4:3. Победе за Србију извојевали су: Бојан Тимотијевић, Вељко Глигорић, Немања Гавриловић. У  најинтересантнијем мечу, Лазаревчанин Немања Столић, ношен великом подршком публике савладао је Словенца Миху Виндиса и тако Србији донео драгоцену победу.

Да Јагодина заслужује епитет једног најспортскијих градова у Србији је доказ да је 10. марта дворана ЈАСА поново била пуна. Око 5.000 посетилаца имала је прилику да  ужива у неколико борби за првака Европе и света! У спектакуларном мечу за професионалног првака света, Александар Коновалов из Кик-бокс клуба “Палмини тигрови”, Јагодина, после само једног минута и 20 секунди у првој рунди нокаутирао је Витора Коимбру из Португала. Тако је Коновалов поново одбранио титулу професионалног првака света у дисциплини лоу-кик у категорији до 64, 500 кг. У фебруару Коновалов је постао првак Србије и у боксу, сада је одбранио шампионски појас намењен најбољем кик-боксеру  света у његовој категорији. На тај начин је Коновалов постао један од најбољих и најуспешнијих спортиста не само у свом граду, већ и у Србији. Титуле и успеси за свако поштовање!

Пред сам меч Александров противник се понео доста неспорски, на самом мерењу пошао је главом на Коновалова!? Та провокација није иритирала нашег кик-боксера, па је у самом уводном делу меча Португалцу показао ко је ко. Провокативни Витор “попио је патос” после само једног минута и двадесет секунди! Пошто се ради о вансеријском и свестраном спортисти, председник КБК “Палмини тигрови” Драган Марковић Палма је одлучио да Коновалова уз помоћ једног руског тренера припреми за наредне Олимпијске игре у Токију. С обзиром да кик-бокс није олимпијски спорт, а бокс јесте, Коновалов има велике шансе да за Србију на Олимпијади освоји и медаљу и тако наследи славне српске боксере браћу Качар, Слободана и Тадију, Звонка  Вујина, Мирка Пузовића ….

И други представник КБК “Палмини тигрови” Немања Пантелић је био успешан. Немања је на поене победио Итаијана Марија Нанија и тако постао професионални првак Европе у кик-боксу у дисциплини К1 у категорији до 78,100 кг.

Jagodina, 10. marta 2018. – Kik bokser “Palminih tigrova” iz Jagodine Aleksandar Konovalov, veceras je, pobedom nokautom, izazivaca Vitora Koimbra iz Portugalije, odbranio titulu profesionalniog svetskog prvaka u kategoriji LOU kik do 64,5 kilograma. FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ bk

Велико интересовање је владало и за наступ младог боксера Вељка Ражнатовића. У првом његовом наступу у професионалном боксу Вељко Ражнатовић, иначе, син Жељка Ражнатовића Аркана и Светлане Цеце Ражнатовић,  је боксовао у крузер категорији (до 90,700 кг) против Краштја Јорданова из Бугарске. Млади Вељко Ражнатовић је у другој рунди техничким нокаутом победио бугарског боксера и тако остварио прву победу у свом премијерном професионалном мечу. За њега Драган Марковић Палма каже да је велики таленат и да уз марљив и систематки рад може за неколико година да се бори и за светску профи титулу!

Овом  мечу у Јагодини присуствовале су многе познате личности из света политике, спорта и шоубизниса, међу њима, министар иностраних послова (МСП) и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, амбасадори НР Кине, Египта, УАЕ, Турске … министар рударства и енергетике, Александар Антић, секретар МСП Ивица Тончев, председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма …

– Мислим да је ово велики дан за Србију и за Јагодину, чији је кик-боксер Александар Коновалов одбранио светску професионалну титулу и Немања Пантелић освоји европску професионалну титулу. То је још једна потврда систематског рада који у Јагодини траје већ годинама. Честитам Коновалову и Пантелићу – рекао је министар Ивица Дачић окупљеним новинартима.

И велики заљубљеник и мецена спорта Драган Марковић Палма, председдник КБК “Палмини тигрови” чијим великим залагањима  град Јагодина у свету спорта није само препознатљива у Србији и у Европи, већ и у свету, био је презадовољан успесима својих спортиста.

– Честитам Александру Коновалову и Немањи Пантелићу. Знате, тешко се долази до врха, а још теже остати на њему. Наш Кик-бокс клуб “Палмини тигрови” основан је пре двадесет и четири године. За ово време освојили смо много титула. Међутим, данас смо постигли јединствени, историјски,  подвиг, у једној вечери освојили смо  професионалну европску  титулу и одбранили светску. То тешко може да постигне неки клуб. Иако је млад, Коновалов већ дуго траје и у аматерском и професионалном кик-боксу. Пре месец дана је постао и првак Србије у боксу а сада је одбранио светску профи-титулу. То може само истински шампион, као што је Александар Коновалов.

Публика у хали ЈАСА у Јагодини била је презадоовљна борбама. Овај град је постао спортски феномен у Србији јер на сваком догађају посетиоци долазе у великом броју и задовољни одлазе са борилишта. Зато  спортисти, а пре свега кик-боксери из Јагодине, из године у годину постижу све запаженије резултате.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave