СЕДМА "БЕОВИЗИЈА 2018." - СРПСКИ ИЗБОР ЗА "ПЕСМУ ЕВРОВИЗИЈЕ 2018."

У ТРЦИ СЕДАМНАЕСТ КОМПОЗИЦИЈА ЗА ПОРТУГАЛИЈУ

После десет година певач или певачица, који ће представљати Србију на највећем забавно- музичком европском фестивалу, “Песми Евровизије 2018.” (Еurovision Song Contest), koje сe oдржава од 1956. године,. бираће се на 7. “Беовизији”, 20. фебруара. На конкурсу, који је завршен 10. новембра прошле године, а трајао је три месеца, пријавило се седамдесет и пет радова. Пошто је селекциона комисија, коју су чинили музички уреднци Радио телевизије Србије, која има право да бира српског представника за предстојећу “Песму Евровизије 2018”,. преслушала све пристигле песме, одлучила је да седамнаест нумера буду у такмичарској конкуренцији.

beovizija

Према недавној одлуци селекционе комисије,  ове године за 7.”Беовизију 2018″, избране су следеће композиције и извођачи:

“НИ СУНЦА НИ МЕСЕЦА” – пева  ИВАН КУРТИЋ

Музика: Растко Аксентијевић

Текст: Растко Аксентијевић

Арамжман: Растко Аксентијевић, Милорад Коцић

“НЕМА ТЕ” – РАМБО АМАДЕУС И БЕТИ ЂОРЂЕВИЋ

Музика: Аца Пејчић

Текст: Антоније Пушић, Тања Крагујевић

Аранжман: Антоније Пушић, Аца Пејчић

“ВИЛА” – БОРИС РЕЖАК

Музика: Борис Режак

Текст: Борис Режак, Никола Раонић

Аранжман: Александар Ракић

“РУЖА СУДБИНЕ” – ДАНИЈЕЛ ПАВЛОВИЋ

Музика: Данијел Павловић

Текст: Марина Туцаковић

Аранжман: Саша Милошевић Маре и Марко Кон

“НАША ДЕЦА” – САЊА ИЛИЋ И “БАЛКАНИКА”

Музика: Сања Илић, Тања Илић

Текст: Даница Крстајић

Аранжман: Дарко Димитров

“БАР ДА ЗНАМ” – СРЂАН МАРЈАНОВИЋ

Музика, текст, аранжман: Срђан Маријановић

“ПРОБУДИ СЕ” – ОСМИ ВАЗДУХ И ДРУГАРИ

Музика: Марко Кузмановић

Текст: Лена Кузмановић

Аранжман: Марко Кузмановић

“ПОД КРОШЊОМ БАГРЕМА” – ДУШАН СВИЛАР

Музика, текст, аранжман: Горан Ковачевић

“ПЕСМА ЗА ТЕБЕ” – САШКА ЈАНКОВИЋ

Музика: Сашка Јанковић, Марко Николић

Текст: Сашка Јанковић

Аранжман: Сашка Јанковић, Марко Николић

“ЈУТРОС” (“СВАТОВИ”) – БИБЕР И ДИ-ЏЕЈ НИКО БРАВО

Музика: Растко Аксентијевић

Текст: Никола Буровац

Аражман: Борис Крстајић

“ЗАТО” – КОКТЕЛ БАЛКАН

Музика, текст и аранжман: Бојан Јеремић

“УМОРАН” – БАСС

Музика, текст и аранжман: Софија Милутиновић

“ЈАЧА САМ ОД СВИХ” – ЛАНА И АЛДО

Музика, текст и аранжман: Лана и Алдо

“ХАЈДЕ ДА ИГРАМО САДА” – СЕВДАХ БЕЈБИ

Музика: Милан Станковић, Предраг Радисављевић

Текст: Милан Станковић, Предраг Радисављевић, Тијана Жуњић

Аранжман: Милан Станковић

“ЗЕМЉА ЧУДА” – МАЈА НИКОЛИЋ

Музика: Владимир Граић

Текст: Миа Пијаде

Аранжман: Иван Ранисављевић

“САМО НЕК СЕ ОКРЕЋЕ”– ЛОРД

Музика: Владимир Прерадовић Лорд

Текст: Владимир Прерадовић Лорд

Аранжман: Владимир Прерадовић Лорд

“БЕЖИ ОД МЕНЕ” – ИГОР ЛАЗАРЕВИЋ

Музика: Игор Лазаревић

Текст: Игор Лазаревић

Аранжман: Марко Кон, Иван Мирковић-Бамби

 

Међу учесницима који ће наступити на “Беовизији 2018” има доста непознаих аутора али и извођача. Ако би требало тражити фаворите међу њима свакако је то Маја Николић, једна од најбољих и најквалитетнијих интерпретаторки забавне музикеу Србији. Она се овог пута одлучила за песму “ЗЕМЉА ЧУДА”, коју је компоновао познати хит-мејкер, Владимир Граић. Овај композитор је са песмом “МОЛИТВА”, коју је певала Марија Шерифовић, победио на 5. “Беовизији 2007.” а био је и победник “Песме Евровизије 2007” у Хелсинкију.

Иначе, Маја Николић спада у певачице, која је на разним фестивалима забавне музике освојила око сто награда (?!), од тога преко двадесет првих места. Маја је са колегиницом Светланом Цецом Славковић била успешна и на “Беовизији 2004”. када су њих две певале нумеру “Последња одбрана”, па, на “Беовизији 2006”, “Беовизији 2007.” …

Међу фаворитима треба убројити и Сању Илића, који ће наступити са својом групом “Балканика”, па, вечитог младића Срђана Марјановића, Рамба Амадеуса, који ће реповати а позната џез и соул певачица “старије гарде”, Бети Ђорђевић певаће нумеру “НЕМА ТЕ”. Млади певачи, Душан Свилар, победник “Звезде Гранда” и Иван Куртић, победник “Пинкових звезда” покушаће да фаворитима помрсе рачуне.

Србија је одсуствоваала са “Песме Евровизије” од 1993. до 2003. године. Занимљиво је да је на иницијативу познате Марине Туцаковић, текстописца бројних хитова, покренуто такмичење. Прва “Беовизија” одржана је у београдском Центру “Сава” 2003. г. Иако је имала такмичарски карактер победник није ишао на “Песму Евровизије” јер Србија (тада са Црном Гором) није још добила “зелено светло” од Евровизије, која је организатор такмичења. Интересантно да је победник 1. “Беовизије 2003” био Тоше Проески из БЈР Македоније. Он је отпевао песму Жељка Јоксимовића “ЧИЈА СИ” на текст Леонтине Вукомановић. Следеће године је Жељко Јоксимовић, као кантаутор победио на 2. “Беовизији 2004” и са великим хитом “Лане моје” освојио друго место на “Песми Евровизије 2004.”, мада су бројни музички стучњаци у Истанбулу  рекли да му је неоправдано одузета победа. Ту неправду, коју је доживео Јоксимовић исправила је Марија Шерифовић, која је најпре победила на 5. “Беовизији 2007.” а затим и у Хелсинкију на “Песми Евровизије 2007.” певајући нумеру “МОЛИТВА” композитора Владимира Граића. Тако је Србија по први пут била домаћин “Песме Евровизије 2008.” у Београдској арени. На такмичењу у Београду наступило је 38 земаља. Међу победницима “Беовизије” који су учествовали на “Песми Евровизије” била је и Јелена Томашевић (6. “Беовизија 2008.”, песма “ОРО”). Јелена је победила и на 3. “Беовизији 2005.”, али није отишла у Кијев на “Песму Евровизије 2005.” јер је на заједничком такмичењу Србије и Црне Горе (“Европесма – Еуропјесма 2007.”) била друга.

У време заједничке државе Србија  и Црна Гора  2006. године нису имале представника у Атини на “Песми Евровизије 2006.” због скандала на гласању. Наиме, док је црногорски жири свом представнику (група “Но неим”) дала максималних дванаест поена, а најбољем српском представнику групи “Фламингоси” (Огњен Амиџић и Маринко Маџгаљ), победнику 4. “Беовизије 2006.” која је извела песму “ЛУДИ ЛЕТЊИ ПЛЕС”  ниједан (!?), дотле је  српски жири био “великодушнији”. Због некоректности црногорског жирија и других неправилности током такмичења победник није проглашен. После дугих  састанака одговорних људи из Радио телевизије Србије и Радио телевизије Црне Горе,  Александар Тијанић, директор РТС (која је била носилац и одговорна за такмичење и избор представника СЦГ за “Песму Евровизије”),   је одлучио да на такмичење у Атини на “Песми Евровизије 2006.” не оде – нико!

 Bora Dugic,Zeljko i Jelena

Од 2009.  до  2017. године Србију су на “Песми Евровизије” предсвљали многи певачи и певачице са променљивим успехом. Марко Кон и инструменталиста Милан Николић су били на такмичењу 2009. у Москви, али нису ушли у финале. Године 2010. Милан Станковић је заузео 12. место на “Песми Евровизије 2010.”  у Ослу, годину дана касније наша представница  Нина на “Песми Еровизије 2011” у немачком Дизелдорфу је билла 14, а Жељко Јоксимовић, који је са Маријом Шерифовић имао највише успеха на овом такмичењу, следеће, 2012. г  на “Песми Евровизије” у Бакуу (Азербејџан) је био трећи. Три младе девојке (Мирна Радуловић, Невена Божовић и Сара Јовановић), које су својом атрактивном појавом изазивале пажњу својом појавом и добрим певањем, су наступиле у шведском Малмеу под називом “Моје 3”, али нису успеле да се плалсирају у финале. Бојана Стаменов је 2015. била 10 у Бечу., атрактивна Сања Вучић је 2016. г. у Штокхолму (Шведска)  заузела – 18. место  а мало позната Тијана Богићећвић у Кијев на “Песми Евровизије 2017.” поново је, као неки певачи пре ње, остала без финала!

До сада су се на такмичењима за “Песму Евровизије” појављивали и имали успеха многи млади, али и већ афирмисани певачи и групе, Ана Бекута, група “Луна”, Ивана Јордан, Ана Николић, Романа, Тијана Дапчевић, Јелена Јевремовић, група “Коктел бенд,”, Данијела Вранић, Слађана Иванишевић, Зорана Павић, Ивана Селаков, “Бјути квинс”, “Бети буп”, Јелена Ковачевић, “Амадеус бенд”, група “Зана” …

На  63. „Песми Евровизије“, која ће се од  8 до 12. маја одржавати у Лисабону, главном граду Португалије, учествоваће 43 земље под слоганом “All Aboard”, а то су: Албанија, Аустралија, Аустрија, Азербејџан, Белгија, Белорусија, Бугарска, Црна Гора, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Грчка, Грузија, Холандија, Хрватска, Ирска, Исланд, Италија, Израел, Јерменија, Кипар, Летонија, Литванија, Мађарска, Малта, Македонија, Молдавија, Немачка, Норвешка, Пољска, Португалија, Румунија, Русија, Сан Марино, Словенија, Србија, Шпанија, Швајцарска, Шведска, Уједињено Краљевство и Украјина.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 914 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *