ПРОСЛАВА БОЖИЋА У КОНЧАРЕВУ

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У КОНЧАРЕВУ

У Србији је, по традицији, увек прослава најрадоснијег хришћанског празника, Божића, весела и достојанствена. Посебно је свечано уочи празника на Бадње вече, када се испред светиња, цркава и манастира, домова, на трговима, у приисуство бројних мештана и окупљеног народа, ложе бањаци. Ватра и пламен стварају посебну атмосферу, окупљени верници с радошћу празнују Бадње вече и са нестрпљењем дочекују најрадоснији хришћански празник – Божић. Ту је и обавезни ватромет.

Бадње вече и сам Божић весело су прослављени у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Косовској Митровици, Панчеву, Врању, Пожаревцу … Али, нема сумње, и ове године, село Кончерво, крај Јагодине, је предњачило и по броју присутних током Бедње вечери и по организованости. Само ложење бадњака одвијало се испред цркве светог Јована Крститеља на радост мештана Кончарева, грађана Јагодине, околних места и бројних свештеника.

Ову светињу, цркву,  је, као дар верницима, подигла породица Драгана Марковића Палме, председника Скупштине града Јагодине и Јединствене Србије. Господин Марковић, најпопуларнији политичар у Србији, је прошле године проглашен и за “Најевропљанина”. Поред других заслуга, један од разлога што је добио ову ласкаву титулу  је изградња нове, прелепе, цркве светог Јована Крститеља у Кончаеву на радост великог броја верника са којом се сви поносе.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 784 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *