U BEOGRADU ODRŽANA MANIFESTACIJA "XXII SLAVAGASTO"

DODELJENE SLAVSKE POVELJE

Pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije, Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteqstva  SACEN INTERNATIONAL  je u poznatom beogradskom hotelu “Palas” 16. decembra organizovao poznatu manifestaciju  “XXII SLAVAGASTO”. Generalni sponzor  manifestacije bila je  “MONERA” EXPORT-IMPORT, Novi Sad, zlatni sponzor “ZLATIBORAC”.

XXII SLAVAGASTO

Tradicionalna manifestacija „Slavagastro“, u organizaciji Sacen Internationala, je posvećena očuvanju srpske tradicije i običaja. Manifestacija je počela okruglim stolom na temu „Srpske slave u ugostiteljstvu i turizmu“, dok su u okviru svečanog dela dodeljene Slavske povelje sa zlatnim medaljama pojedincima, obrazovnim ustanovama i ugostiteljskim objektima koji u okviru svog uspešnog rada neguju slavske običaje i pripremaju tradcionalna slavska jela.

XXII SLAVAGASTO

Domaćin događaja prof. dr  Dragan Gligorijević obraćajući se gostima na dodeli priznanja saopštio je šokantnu činjenicu, upozorio je na veliki pad nataliteta u Srbiji, a to je razlog  što dovodi do toga da se slave sve manje upražnjavaju, jer nema naslednika koji bi produžili i negovali tradiciju.

XXII SLAVAGASTO XXII SLAVAGASTO

XXII SLAVAGASTO  XXII SLAVAGASTO

– Obišao sam mnoge krajeve Srbije, sela su napuštena, kuće zarasle u korov i tamo nema ko da slavi slavu. Zato ćemo danas, kao primer šta treba raditi i kao se brinuti o porodici i natalitetu, nagraditi jednu porodicu koja ima dece, slavi slavu i čuva pravoslavne običaje – kazao je Dragan Gligorijević obraćajući se prisutnim pred početak manifestacije i dodele priznanja.

XXII SLAVAGASTO

Po prvi put u okviru ove manifestacije nagrađena je najbolja pravoslavna porodica. Ovog puta priznanje je dobila porodica dr Bojana Cakića. Slavske povelje sa zlatnim medaljama dobili su ove godine:

 

– Restoran „Miročanac“ iz sela Miroč,

– Ekonomsko-trgovinska škola iz Kule,

– Tehnička škola iz Despotovca,

– Udruženje žena „Beli anđeo“ iz Dvorova kod Bijeljine (Republika Srpska),

– Ugostiteljsko-turistička škola Beograd,

– Restoran „Staro ognjište“, (Novi Beograd), Banai Koviljača,

– Restoran “Kod gazda Juge”,

– Restoran “Arena” Iriški venac,

– Tihomir Nestorović, urednik BN televizije,

– Kompanija „Zlatiborac“ …

 

Za Srpsku TV Čikago: Zoran JAKŠIĆ.

(Visited 535 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*