У БЕОГРАДУ УРУЧЕНА НАГРАДА "НАЈЕВРОПЉАНИН 2017"

МЕЂУ ЛАУРЕАТИМА И ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА

У Београду је недавно уручена награда  “Најевропљанин”, коју додељује Прва европска кућа. Признања за 2016. и 2017. годину су уручена у свечаној сали Скупштине града Београда. Награда “Најевропљанин” се додељује већ 18 година заслужним институцијама и појединцима, које  промовишу највеће европске вредности из области привреде, културе, образовања, спорта, људских права …  Досадашњи добитници су, између осталих, Александар Вучић,  председник Србије, Ивица Дачић, министар иностраних послова, као и велики број угледних личности из света политике, привреде, спорта, културе …

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА

Међу награђеним се овог пута нашао један од најпопуларнијих политичара у Србији г. Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодине и Јединствене Србије. Награду “Најевропљанин” г. Марковић је добио за успешан развој локалне самоуправе за 2017. годину..

– Јагодина је под руководством Драгана Марковића Палме постала један од најатрактивнијих и најпопуларнијих градова у Србији. Комбинацијом брзог развоја инфраструктуре, предузетништва и социјалног давања без преседана, Марковић је постао омиљена личност за велики број грађана који га у том смислу подржавају. Господин Марковић је препородио град Јагодину у привредном, културном, образовном, спортском, социјалном и здравственом смислу –  рекао је проф др Петар Кочовић, председник Одбора за науку и нове технологије  Прве европске куће, образалажујући награду г. Драгану Марковићу Палми.

Захваљујући се на добијеном признању, г. Драган Марковић Палма је у име награђених рекао:

– Ово признање које се додељује већ 18 година представља сатисфакцију не само добитницима, већ сваком појединцу који се бори за улазак Србије у Европску унију и поштовање европских вредности, али и српске традиције. Сигуран сам да сви награђени вечерас, иако су добитници ”Најевропљанина”, неће да се уобразе и забораве српску традицију, јер ако је УНЕСKО уврстио српску славу и српско коло у ред нематеријалне културне баштине, што би ми који живимо у Србији заборавили да говоримо о српској традицији и породици. Када говоримо о породици, у Европи је то можда мало другачије. Када дете напуни 18 година они кажу иди да живиш у други стан, а ми српски домаћини хоћемо да породице живе са нама, да деца живе са нама. Имамо среће што живимо у држави која никада није била популарнија у међународним односима и за то има много доказа. Пре три дана су у Србији били премијери Румуније, Бугарске и Грчке и наши односи са њима су братско-пријатељски. Немачка, Мађарска и многе друге земље подржавају Србију на путу ка Европској унији, а турски председник је као ниједан турски председник до сада говорио о нашој земљи само лепо.

 

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА

Господин Александар Антић, министар енергетике и рударства у Влади Србије, честитајући за добијену награду г. Драгану Марковићу Палми, је рекао:

– Желим да искажем сваки комплимент жирију који је препознао вишегодишњи политички рад Драгана Марковића Палме који је заслужан да се на најконкретнији начин у Србији десе различите промене. Од Јагодине је направио право мало чудо где се Србија без дилеме најбрже развија, али на један хуман и одговоран начин, управо у складу са оним што представљају европске вредности.

 

Добитници награде “Најевропљанин” за 2017. годину су :

МИРЈАНА ЧИЗМАРОВ, директорка Директората цивилног ваздухопловства Србије – награђена је за европске интеграције.

УДО АЈХЛИНГЕР, генерални директор немачке компаније “Сименс” у Србији. Награђен је за област привреде.

БРАНИСЛАВА СИМАНИЋ, секретарка  Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије. Награђена је за предузетништво.

МИЛОШ НЕНЕЗИЋ, генерални директор компаније “Трајал” из Крушевца..Награђен је за  менаџмент.

МАРКО ЧАДЕШ, председник Привредне коморе Србије. Награђен је у области економије.

ДРА ГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА, председник Јединствене Србије и Скупштине града Јагодине. Награђен је за развој локалне самоуправе

НЕНАД ЂОРЂЕВИЋ, директор фармацеутске куће “Есенсе”. Награђен је за програм развоја.

МИЛУТИН ФОЛИЋ, главни урбаниста града Београда. Награђен је за пројекат из области метрополитенског урбанизма.

Зашто је г. Марковић добио награду? Ево његов реализован програм социјалне помоћи у Јагодини:

– Обезбедио бесплатан превоз у граду Јагодини за пензионере и ученике.

– Бесплатни уџбеници за ученике основних школа.

– Једнократна помоћ од 200 евра за сваку новорођену бебу.

– Запошљавање једног брачног пара ако је једно незапослено.

– Бесплатно летовање на Црногорском приморју за свршене ученике четвртог разреда и осмог  разреда основне школе. За свшене седњошколце бесплатно летовање у Грчкој.

– Помоћ од 200 евра месечно за свако четврто дете до његовог пунолетства.

– Подршка развоју села Поморавског округа изградњом или реконструкцијом домова културе.

 

Као што су некада чинили Немањићи тако данас ради г. Марковић  Бави се задужбинарством. У свом селу Кончареву, где је рођен, прошле године, 2016.  је са породицом саградио цркву Светог Јована Крститеља у препознатљивом српско-византијском стилу са звоником и пет купола за 350 верника. Цркву су освештали Његова светост патријарх српски г. Иринеј и владика шумадијски Јован. За ову задужбину г. Драган Марковић Палма је добио орден Светог Саве првог стапена. Лично му је орден уручио патријарх српски г. Иринеј.

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА

Још много тога је урадио г. Марковић за своју Јагодину. Понашајући се домаћински, довео је бројне инвеститоре, изградио аква-парк, један од најлепших у Србији, којег је ове године посетило око 500.000 људи. Поред тога, изградио је нови фудбалски стадион,  отворио је Зоо врт, један од три у Србији и надалеко чувени Музеј воштаних фигура.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 539 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *