ДВАНАЕСТИ САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА У БЕОГРАДУ

НАЈБОЉИМА ДИПЛОМЕ “РОБНА МАРКА ИЗ СРБИЈЕ”

Под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Града Београда недавно је у главном граду Србије одржан четвородневни 12. међународни сајам етно-хране и пића (од 22. до 25. новембра). Организатор Сајма био је, Београдски  сајам. Подршку овој манифестацији дали су и Привредна комора Србије и Задружни савез Србије. Ова традиционална смотра етно-хране и пића окупља најпознатије произвођаче прехранбених производа из Србије и региона, који су намењени тржишту. Сви изложени производи, национални специјалитети, припремају се по традиционалним рецептима и обухватају ужа географска подручја. Прехрамбени артиклли су углавном ручне производње и од органских гајених сировина. Ове године је  преко 400 излагача из Србије и реегиона  учествовало на Сајму. Што на појединачним, што на заједничким штандовима и тезгама било је изложено преко 2.000 пољопривредних производа.

САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА У БЕОГРАДУ

Сајам етно-хране и пића (хала 3) годинама уназад  афирмише традиционалне производе као прворазредне тржишне и извозне артикле, који треба да постану и незаобилазни елемент туристичке понуде. Ради се о производима са заштићеним географским пореклом или онима чија се заштита препоручује. Један ид најважнијих циљева окупљених произвођача хране из Србије и иностранства је утемељење робне марке етно производа, односно брендирање традиционалних производа.

САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА У БЕОГРАДУ

Сајам је обишао и  Милан Кркобабић, министар у Влалди Републике Србије и дуго живо разговарао у хали са бројним пољопривредним произвођачима. Кркобабић се залаже да задруге, удружена домаћинства и пољопривредни произвођачи  морају бити стожер развоја и опстанка српског села. Треба младе вратити на село, створити услове да они остану на селу. да свако село има школу,  цркву, дом културе и амбуланту, сматра г. Кркобабић.  Влада РС је обезбедила субвенције за сваку нову задругу, 50.000 евра. Иначе, задругарство у Србији има дугу традицију, а крајем деветаестог века, 1894. г. основан је Земљораднички задружни савез, један од првих у Европи..

САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА У БЕОГРАДУ

Током Сајма организатор се побринуо да на њему уврсти и пратећи програм, као што су: ревија торти (организатор „Моја практика“), културно уметнички програм  уз учешће  Културно-уметничког друштва “Талија”, чији су чланови извели  сплет традиционалних игара … У Етно-дворишту, које је припремило Удружење чувара српске традиције и обичаја “Прела и посела” наступио је КУД “Степојевац” из Степојевца. Етно-радионица “Ана”, село Лесковац и Етно-радионица “Нада Марковић”, Степојевац, имали су модну ревију традиционалних одевних производа Србије. Они који воле читати могли су да присуствују промоцији књиге, “Здрав Србине, мој поносу”. То је својеврстна збирка здравица, беседа и песама, коју је приредио Драгиша Симић, председник  Удружења “Прела и посела”.

САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА У БЕОГРАДУ

Регионална Развојна агенција Златибор Ужице „Окуси планину“, приказала је припрему, презентацију и дегустацију „Етно-класик коктела“ и „Планинских залогаја“, коју подржава  SWG у партнерству са GIZ, Немачка и РРА „Златибор“

САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА У БЕОГРАДУ

Најбољи произвођачи хране и пића на крају манифестације добили су признања, дипломе етно-хране и пића – “Робна марка из Србије”. Није изостало ни такмичење за најлепшу украшену торту, које је организовала  „Моја практика“.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 293 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *