STIGLO JE PROLEĆE!

ZVEZDA UŠLA U ISTORIJU

Nakon 25 godina crveno-beli uspeli da se plasiraju u prolećni deo nekog evropskog takmičenja.

 

Oni stariji, sigurno se sećaju davne ’92 i igrača “zlatne generacije“, kojima je malo sreće nedostajalo da pokušaju da brane trofej Kupa evropskih šampiona. Jer nakon poraza od Sampdorije na “domaćem“ terenu, koji je zbog sankcija odigran u Sofiji i od Andrlehta na gostovanju u Briselu (15/04/1992), naš najtrofejniji fudbalski klub nije imao više privilegiju da zaigra u prolećnoj fazi.

Pobedom nad “Jarčevima“ iz Kelna, četa trenera Vladana Milojevića uspela je na najbolji mogući način da upotpuni neverovatan uspeh srpskog fudbala koji smo svi toliko željno očekivali. Jer sem plasmana naše reprezentacije, ovo će biti prvi put da imamo i dva kluba iz Srbije koji su se plasirali u završnu eliminacionu fazu evro takmičenja, tako da će ova 2017.godina, ako ni po čemu drugom ostati sigurno upamćena po ovom podatku.

Medjutim, sem euforije koja će verovatno trajati nekoliko dana, moramo pomenuti i podatak da je ekipa Crvene zvezde jedini klub u istoriji UEFA koji je u eliminacionu fazu Lige Evrope stigao iz prvog kola kvalifikacija. Setimo se, da je Zvezdin put počeo još u junu, dvomečom sa Florijanom sa Malte, a završio se skoro šest meseci kasnije, nakon četrnaest (14)utakmica, upravo pobedom protiv Kelna. Time je ovaj uspeh još značajniji.

zvezda delije

Naš tim je ovom pobedom, overio drugo mesto u grupi H i tako, uz Arsenal, čeka žreb koji će se obaviti u ponedeljak 11.novembra. Treba napomenuti da je odbrana crveno-belih u Ligi Evrope kapitulirala samo dva puta i da su u tom segmentu nakon austrijskog Salcburga najbolji u ovom rangu takmičenja. A, ukoliko računamo utakmice i klubove u Ligi Šampiona, onda je ispred Crvene Zvezde samo još i slavna Barselona.

TOK MEČA:

Pred krcatim tribinama stadiona “Rajko Mitić“, gde je takodje bilo prisutno i oko pet hiljada gostujućih navijača, crveno-beli su slavili rezultatom 1:0, pogotkom Slavoljuba Srnića u 22.minutu.

Sastav Crvene Zvezde: Borjan – Stojković, Savić, Le Talek, Rodić – Donald, Jovičić, Krstičić – Srnić, Kanga – Boaći.

Sastav ekipe Kelna: Horn – Olkovski, Serensen, J.K. Horn, Rauš – Ozčan, Leman, Jojić – Žirasi, Klemens i Osako.

Trener Vladan Milojević je iznenadio kolegu na suprotnoj strani time što je izveo tri defanzivna vezna igrača Jovičića-Donalda-Krstičića i time zatvorio poprilično sve prilaze šesnaestercu.

Keln je, shodno tome, bio nešto ofanzivniji u prvih petnaestak minuta igre, a prvu pravu priliku imao je bivši fudbaler Partizana, koji nastupa za trenutno poslednjeplasirani tim Bundeslige, Miloš Jojić. Medjutim, njegov ne preterano jak šut direktno je završio u odlično postavljenog golmana Milana Borjana.

Zvezda je imala odgovor, i već u 22.minutu, nakon nekoliko dodavanja posle auta sa desne strane, Krstičić je uposlio Rodića, a ovaj kao brzi voz protutnjao po levom krilu pored protivničkog igrača i zavrnuo loptu u šesnaesterac, na koju je natrčao Srnić i sa nekih desetak metara zakucao je u mrežu nemoćnog Tima Horna. 1:0. Stadion je proključao!

Srnic

Do kraja poluvremena, nije bilo nekih značajnijih šansi. Igralo se tvrdo, na sredini terena, gde su nemački igrači uglavnom imali loptu u svom posedu, ali čim bi pripretili, odbrana srpskog tima bila je na visini zadatka. Tako da se minimalnim vodjstvom Crvene zvezde otišlo na odmor.

Delotvorna taktika iz prvog dela je samo produžena u nastavku igre. Jedinu dobru priliku, u drugom poluvremenu, gosti su imali preko Osaka, ali je lopta za malo završila pored desne stative. Nakon toga crveno-beli su smirili igru i uz par izmena koje je Milojević izvršio, uvodeći Pešića, Gobeljića i Račića, lagano uveli utakmicu u ritam koji im je više odgovarao.

Igrači Kelna bili su sve nervozniji, praveći faulove zbog kojih su dobijali žute kartone, a žureći pokušavali su da dugim loptama prebace sredinu terena. Medjutim, odbrambeni bedem pod komandom Vujadina Savića, nije popuštao.

Šansu da nokautira protivnika imao je Boaći u nadoknadi vremena, kada je istrčavši kontru izašao sam ispred protivničkog golmana, ali je, iako su svi već videli loptu u mreži, šutirao pored gola.

Medjutim, to nije moglo da spreči veliko slavlje koje je ubrzo nastalo, nakon poslednjeg zvižduka sudije Bobi Medena iz Škotske, koji je svoj posao na ovoj utakmici bezprekorno odradio.

Treba napomenuti i loš utisak koji su ostavili gostujući navijači, paleći baklje i lomeći stolice kojima su gadjali domaće pristalice. Čelnici UEFA će sigurno imati čime da se pozabave.

Nakon meča šef stručnog štaba našeg najtrofejnijeg kluba nije krio zadovoljstvo i na pitanje novinara da li je verovao u uspeh dao sledeći odgovor:

”Ako ja ne verujem, ko će da veruje? Moram da verujem kad je teško, a igrači to ne smeju da vide. Pozitivna energija, rad, to je jednostavno sport.

Zasluženo smo se vratili na fudbalsku scenu, tu nam jeste mesto. Presrećan sam! Epitet najboljeg na utakmici ide svim igračima. Ostavili su srce na terenu. Uvek će tako da bude. Ovi momci su ovo zaslužili, apsolutno.

slavlje c.zvezda
slavlje

Ovaj ambijent treba doživeti. Ne postoji novac kojim možete da platite to. Igrači treba da uživaju zajedno sa navijačima. Ovo je zajednička pobeda, igrača, uprave, svih u klubu. Ali, ovo je Zvezda. Rekao sam da Zvezda treba da se vrati u elitu fudbalsku. Verujem da je ovo samo početak.”

Fudbaleri Crvene Zvezde i Partizana neće biti povlašćeni prilikom izvlačenja parova za 1/16 finala, a prve utakmice nokaut faze biće odigrane 15. i 22. februara naredne godine.

Poželimo našim klubovima mnogo uspeha.

 

Text: Oliver Vuković

foto: FSS i privatna arhiva

Nedavne objave