ZVEZDIN MEČ SEZONE

FINALNA BITKA ZA PROLEĆE

Crveno-beli u četvrtak od 21.05h po lokalnom vremenu, dočekuju ekipu Kelna u odlučujućem meču za plasman u narednu rundu Lige Evrope.

 

 

keln

“Jarčevi“ iako i dalje bez trijumfa u domaćem prvenstvu, dolaze puni samopouzdanja nakon neočekivane pobede nad favorizovanim Arsenalom u prethodnom kolu grupne faze drugog po jačini takmičenja starog kontinenta, i remija u gostima protiv ekipe Šalkea u nacionalnom šampionatu. Medjutim, poslednjeplasiranom timu Bundeslige imperativ je pobeda u predstojećem okršaju, jer bi samo na taj način koliko-toliko popravili sliku koju su ostavili u prethodnom delu sezone. Ipak, sa druge strane pita se i srpski velikan, ekipa koja ove godine igra preporodjeno pod dirigentskom palicom Vladana Milojevića.

 

A, kad već pominjemo trenere, upravo je Keln raskinuo saradnju sa sad već bivšim šefom stručnog štaba Peterom Štogerom i vodjenje tima prepustio Stefanu Rutenbeku, koji je do sada predvodio omladinski pogon nemačkog kluba.

 

Da li će ova šok-terapija uticati i na koji način na ekipu iz regije Severna Rajna-Vestfalija, videćemo u četvrtak veče, na našem najvećem stadionu “Rajko Mitić“.

Fk Crvena ZvezdaCrvena zvezda nakon kiks-remija u prethodnom prvenstvenom kolu koji je odigrala u kombinovanom sastavu protiv ekipe iz Bačke Palanke, takodje sa nestrpljenjem iščekuje predstojeći duel, jer tako ima šansu da se posle četvrt veka konačno plasira u nokaut fazu nekog evropskog takmičenja.

Zbog toga se na tribinama očekuje žestoka podrška od preko 50.000 pristalica, a karte su već danima unazad rasprodate. Kako vatrena podrška navijača ne bi izostala, crveno-beli su napravili i video spot, da bi dotatno motivisali svoje fanove.

 

Spot možete pogledati na sledećem linku: https://youtu.be/2hhXkNhmY6w

Zvezda - Keln | Đurđevdan

 

ZVEZDA ČEKA OSVETU 28 GODINA

U predhodnom susretu ove dve ekipe na stadionu Rajn Enerdži, crveno-beli su golom Ričmonda Boaćia bili bolji rezultatom 1:0 i time su u prednosti pred meč koji će odigrati na svom terenu. Oba tima se nalaze na deobi drugog mesta sa po 6 bodova, medjutim Kelnu je neophodna pobeda za prolaz u nokaut fazu, a crveno-belima odgovara i nerešen rezultat, pod uslovom da prvoplasirani Arsenal ne izgubi od Bate Borisova kod kuće.

Podsećanja radi, Crvena zvezda i Keln su se takodje sastali u preteči današnjeg takmičenja, u četvrtfinalu nekadašnjeg Kupa UEFA, sad već daleke 1989.godine. Tog 22.novembra, nemački sastav u kome su tada nastupali igrači budućeg svetskog prvaka, reprezentacije SR Nemačke, golman Bodo Ilgner, Tomas Hesler i Pjer Lidbarski, gostovao je na “Marakani“ i bio ispraćen, te hladne jesenje večeri, sa dva gola u mreži u režiji Dejana Savićevića. Nemce je većeg poraza spasao francuski sudija Žerar Bige, koji je, moramo naglasiti, bio dobrano na strani gostiju.

Medjutim, fudbaleri našeg tima, u revanšu 6.decembra, nisu uspeli da sačuvaju stečenu prednost i ekipa Kelna je ukupnim skorom 3:2 otišla u polufinale. Zvezda se okrenula domaćim takmičenjima i u nastavku sezone osvojila svoju petu duplu krunu, mada na kraju i ostala bez svoga kapitena i najboljeg igrača Dragana Stojkovića Piksija, kao i trenera Šekularca. Novi ciklus u evro utakmicama na klupi je započeo Ljupko Petrović, a sve ostalo je istorija.

zvezda kelnU četvrtak, nakon tačno 28 godina i jedan dan, fudbaleri Crvene zvezde imaće priliku da u direktnom duelu izbace Nemce iz daljeg toka takmičenja i plasiraju se u narednu fazu Lige Evrope.

Sem toga, crveno-beli takodje mogu da konačno prekinu post od 25 godina neigranja u Evropi i tako se pridruže drugom srpskom klubu u prolećnom delu sezone. Bio bi to ogroman uspeh za naš fudbal.

ZVEZDO, SAMO HRABRO!

 

TEXT: Oliver Vuković

foto naslovna canva privatna arhiva

Nedavne objave