“PANU” – PASULJSKA AKADEMIJA NOVINARA I UMETNIKA PISANE REČI

PANU

 

Pasuljska akademija novinara i umetninika pisane reči

 

Uz saglasnost uvaženih akademika Milorada Roganovića i Zorana Matića,  prve slobodne, srpske i nezavisne akademija, PANU (Pasuljska akademija novinara i umetninika pisane reči), uživao sam u druženju sa nosiocima Povelje PANU.

M.Roganović & Z.Matkovi
M.Roganović & Z.Matkovi

Ovog petka  na dnevnom redu bilo je ogovaranje čovečanstva i savršen  čorbast pasulj.

PANU je osnovana jednog kišnog dana u kafani, na kraju drugog milenijuma, koji se, uporno i namerno, već više od pola veka  sastaju  petkom na „Opasuljavnje“

PANU su 1991. osnovali M. Roganović, Ž. Mitrović, D. Savić, Z. Pantić, V. Pavlović, M. Savić, M. Josić Višnjić. Svaki akademik, posle perioda pažljivog posmatranja, dobija karikaturu i Povelju (sa zastavicom iz beogradskog Četvoro – jevanđelja, na kojoj su potpisi svih prisutnih članova.

Dugo je PANU zasedala petkom u restoranu na petom spratu Beograđanke, a potom se, posle letnjih pauza ili kratkih prekida (viša sila), selila od Zlatnog burenceta na Zelenom vencu do Lole na Bulevaru, pa preko Budže u Skadarliji , Maksimilijana u ulici Majke Jevrosime. A trenutno sastanci su u restoranu SAKOJ  (Mišarska ulica)

Kada je u Đurinoj kući u Skadarliji, 1. aprila 2003. leta Gospodnjeg, otvorena prva izložba karikatura koje su kasnije dobile stranice i korice pod nazivom „Čuvari reči“, predsednik „doživotno u ostavci  Miroslav josić Višnjić predsednik I PANU, izgovorio reči:

„Od drugih akademija na Balkanu (i širom planete) sada već i slavna PANU debelo se razlikuje i odlikuje po tome što okuplja osetljive i umne ovdašnje ljude, bez obzira na njihovu starosnu, rasnu, nacionalnu, političku, versku, novčanu, klasnu, polnu, strasnu, stručnu ili školsku spremu i uverenje.

Okupljeni oko  televizijske i radio stanice STUDIO B, u čijim programima učestvovali često i hladnokrvno, bez vremenskog ograničenja i cenzorskih makaza, doživotni i ravnopravni članovi PANU trudili se da mudro govore jezikom razumljivim za narod, o svim presudjnim događajima i glavobolnim pitanjima od kulturnog i naučnog, nacionalnog i državnog značaja.

Od 1999 godine do danas  PANU je dodelio 165 Povelja

Tu su i nekoliko članova SANU (D. Mihailović, N. Milošević, K. Čavoški, B. Mihailović, M. Tešić, V. Jović), ali u većini su druge javne ličnosti: pisci, glumci, slikari, vajari, sociolozi, ambasadori, političari, sportisti, naučnici, profesori, kritičari, kneževi, arhitekte, analitičari, satiričari, kompozitori, pravnici, oficiri, filosofi… kao i novinari bez kojih bi svet bio dosadan.

               

.

ČUVARI REČI

Čuvari reči, ZBIRKA KARIKATURA Autor Milorad Jevtić uspeo je da verno nacrta svakog akademika, a onda još i da dopiše detalj koji je skica za karakter i narav ili dopuna životne priče. Na pomenutoj skadarlijskoj izložbi bilo je modela maltene koliko i radova, što je jedinstven slučaj u svetu. Potez na crtežima akademika MILORD-a je lepršav, više duhovit nego zajedljiv, svi akademici su u istom formatu, lica su im ozarena a ostali delovi tela u različitim dimenzijama i položajima.Na karikaturama su akademici ovekovečeni u najboljem raspoloženju, bez maske i carskog novog odela.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Razgovor i sečanja prisutnih članova na novembarskoj sednici.

Veroljub Milošević, urednik

Nedavne objave