МАЈА КОВАЧЕВИЋ ИЗ ОКОЛИНЕ КРАЉЕВА – НАЈСРПКИЊА

РОДИЛА И ГАЈИ ЈЕДАНАЕСТОРО ДЕЦЕ

Мало ко у Србији да није чуо за Мају Ковачечвић (36 година) из села Врдила, дванаест километара удаљеног од Краљева. Маја је родила и сада гаји и брине се, веровали или не,  о једанаесторо деце!? Од тога три су девојчице, а осморица су дечаци. Довољно за један фудбалски тим!

najsrpkinja Maja

– Најстарија ми је Милица, затим следе синови, Милош, Милан, Михаило, Радош и Ратко. После кћерке Ружице на свет је дошао Миодраг, па, кћи Николина. Најмлађи  су Јован и Ђорђе. Најстарија Милица има тринаест година, а најмлађи, Ђорђе, има тек четири месеца – говори за Српску ТВ Чикаго Маја.

najsrpkinja Maja

Ова дама у најбољим годинама живота и њен муж Радиша су по професији новинари, имају издавачку кућу “Глас српске”, која је издала књигу “Милунка Савић, ордење и ожиљци” и промовише је по целој Србији. Брачни пар Ковачевић издаје и националну ревију, прве монархистичке новине у Србији, “Краљевске новине”. Маја је и председница Удружења “Књегиња Персида Карађорђевић”, али и члан бројних хуманитарних организација. Она често даје подршку Удружењу за очување српске традиције и обичаја “Прела и посела”.

– Назив Удружење “Књегиња Персида Карађорђеђвић”, које се бори за многочланство у породици, сам узеле због књегиње Персиде Карађорђевић (Бранковина, 15. фебруар 1813. год. – Беч, 17. март 1873. г) мајке Петра Карађорђевића Ослободиоца (11. јул 1844. – 16. август 1921. г), кога су звали и Стари краљ. Персида  је била жена кнеза Александра Карађорђевића, који је владао Кнежевином Србијом од 1842. год. до 1858. г. Иначе, Александар је син вође Првог српског устанка, Ђорђа Петровића Карађорђа. Персида је  родила десеторо деце – додаје најсрпкиња Маја, па, наставља:

– Држава нам не помаже, немам родитељски нити дечије додатаке, не добијамо социјалну помоћ јер смо наводно ситуирани, имамо своју фирму. Зато сам основала Удружење “Књегиња Персида Карађорђевић” да помажем родитељима који имају више деце да се збрину материјално и стамбено. Посебно смо били у тешком материјаном положају после земљотреса у Краљеву. Желим да се наш проблем решава систематски, организовано. Многи родитеље са више деце омаловажавају, прекоревају, осуђују, као да је грех када имате више деце. А у Србији сваке године 30.000 више умре људи него што се роди, па нам прети да за који век Срби нестану са земаљске кугле. Посебно велики број становникка Србије побољева и умире од рака после бомбардовања 1999 године! Велику захвалност дугујем на помоћи, које добијамо од Српске православне цркве, посебно од манастира Жича.

За своје велико дело Маја је од Удружења “Српски домаћини” добила награду “Српска мајка”, Удружење “Арчибалд Рајс” јој је уручило почасну повељу. Добитница је награде “Кондир мајке Југовића”, од Српске краљевске академије научника и уметника. Почетком јуна ове године у вршачком позоришту “Јован Стерија Поповић” добила је награду “Бранко Радунковић – воља чини чуда”. Исту награду, која се додељује личностима за допринос на очувању српског идентитета, обичаја и традиције,  истог дана, добили су и Радош Бајић, истакнути глумац, сенариста и режисер и француски хуманиста и пријатељ Срба, Арно Гујон.

 

Маја Ковачевић се поноси својом породицом. Ништа јој није тешко да помаже деци око школе, да са њима ради домаће задатке. Кад су деца, која иду у школу на часовима наставе, брине се о оним који треба тек да крену пут старије деце. О васпитању деце стара се и муж, па, бака. Маја каже да у породици влада слога, дечја граја се по читав дан чује у кући. Иако међу децом влада слога, понекад знају да се посвађају, а само у ретким случајевима и да се потуку. Маја каже да свако дете има своје задужење! Неко иде у куповину намерница, други слажу одећу и веш после сушења, трећи узимају бебу кад заплаче! Реда мора да буде иначе не би функционисали.

За исхрану сваког дана Маја и Радиша купе по шест векни хлеба, шест литара млека, четири литре сока, а потребно им је и 20 пелена!? Кад се кува пасуљ за један оброк треба им један килограм овог артикла. Веш машина у кући нон-стоп ради. А када се, не дај Боже она поквари, онда је у кући паника.

– Због трога што сам у оваквој ситуацији не жалим се не кукам, идем напред, борим се, гледам у будућност са оптимизмом. Многи у Србији сматрају да је породица са великим бројем деце проблем. Ја не мислим тако. Има и оних који нас гледају испод ока не само због бројности, већ и зато што наша  деца немају на себи маркирану одећу и обућу као она, чији родитељи  имају једно или двоје. Овај народ изумире, мора да се врати Богу, традицији и српским обичајима где је породица била бројна, увек се гајио култ деце. За мене је важно да су моја деца добри ђаци, здрави, послушни и вредни. Све остало ће током живота стећи. А мој муж и ја ћемо настојати да им обезбедимо све услове да могу завршити школе и да их изведемо на пут. Настојаћу и даље да подржавам идеју да увећаном породицом чувамо српску традицију и обичаје и спречимо да једног дана Срби нестану. За ову моју акцију, коју спроводим преко Удружења “Књегиња Персида Карађорђеђвић” имам благослов и од Његове светости патријарха српског Иринеја – рекла нам је на крају  Маја Ковачевић, за коју с правом можемо рећи и да је српска јунакиња 21. века.

 

За Српску ТВ Чикаго, текст: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: З. Јакшић и Владан Маринковић

Nedavne objave