ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “ЗДРАВ СРБИНЕ, МОЈ ПОНОСУ!”

ЗДРАВИЦЕ И БЕСЕДЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА

У Београду 22. – 29. октобра 2017. године одржан је 62. по реду Међународни сајам књига. На Сајму је учествовало преко хиљаду излагача из Србије и иностранства. Посебно су се издвојили штандови издавача „Геополитике“, Удружења песника „Поета“, Друштва српских домаћина, Српског националног савјета, штанд Косова и Метохије, Удружење „Српска солидарност храном“, Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“…

ZDRAV SRBINE MOJ PONOSU

Удружење „Добрица Ерић“ је за овај Међународни сајам књига објавило два нова издања књига, академика Василија Крестића „О називу језика у прошлости Хрватске“ и зборник здравица, беседа и песама „Здрав Србине, мој поносу!”, који је приредио и одабрао Драгиша Симић, председник и оснивач Удружења српске традиције и обичаја “Прела и посела”. Овај зборник носи нумерацију 1, и у припреми је још неколико књига са истом тематиком.

Промоција књиге „Здрав Србине, мој поносу!“ на Сајму књига одржна је на штанду Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“, а сутрадан због великог интересовања у прелепој сали у којој је  смештен штанд Косова и Метохије.

ZDRAV SRBINE MOJ PONOSU

Промоцију је водио  Миша Којић потпредседник Удружења „Ћирилице“, о књизи говорили су и председник Управног одбора Друштва српских домаћина проф. др Миладин Шеварлић , Маја Ковачевић председница Удружења „Књегиња Персида Карађорђевић“ и мајка једанаесторо деце (!?), Илија Адамовић из Удружења текстописаца „Ехос“ и књижевник Милорад Шаровић.

– Књигу „Здрав Србине, мој поносу“, препоручујем сваком српском домаћину да је увек има поред иконе, кандила и славске свеће, да је користи у свечарским и другим приликама и да је дарује својим потомцима – уз препоруку да се и они тако понашају као наследници традиције и обичаја часних српских домаћина – истако је проф. др Миладин Шеварлић.

 

На штанду „Ћирлице“ говорио је проф. др Драган Батавељић, као рецезент књиге.

– Збирка која је пред нама представља нешто посебно у српској књижевности и резултат је дугогодишњег, стрпљивог и крајње савесног рада Драгише Симића, за кога слободно могу рећи да спада у ред најбољих здравичара наше земље – нагласио је Батавељић..

У уметничком програму учествовао је хор сестринства манастира Минска из Белорусије, гуслар Милан Ковачевић, појац Љуба Манасијевић, као и сам приређивач књиге Драгиша Симић са пар здарвица.

За успешну промоцију књиге “Здрав Србине, мој поносу” посебну захвалност аутор дугује Марини Чолић и Анки Браловић.

Промоција књиге „Здрав Србине, мој поносу“ вршиће се широм Србије и расејања.

Аутор књиге, Драгиша Симић,  истиче, да је одличну сарадњу током Сајма књиге и саме промоције имао са представницама једне издавачке куће  из Беча. Марија, Мануела, Селма и Бојане, иначе, даме наше горе лист,  су све присутне одушевиле тако што су изразиле поштовање према српском писму – ћирилици. Оне су на Сајму представљале једну немачку издавачку кућу, али су поносно носиле  идентификационе картице са исписаним њиховим именима на ћирлици.

Драгиша Симић, председик Удружења “Прела и посела”, велики српски родољуб, заљубљеник у српску традицију и обичаје, који промовише и организујући многе народне саборе (“Путевима Српске војске у Великом рату”, “Ђурђевданак хајдучки састанак”, “Митровданак хајдучки растанак”, “Коло мира” …) спада међу најбоље здравичаре у Србији. У жељи да отргне од заборава нашу нематеријалну баштину, беседе и здравице за сва времена, коју жели да заштити и која са новим добом и новим обичајима све више нестаје и запоставља се, учнио је капитално дело. Прикупио је беседе и здравице које је чуо у народу, неке имају аутора, а доста их и сам створио, и све преточио у књигу. У своју књигу, коју је приредио са Удружњем за одбрану ћирилице “Добрица Ћосић”, уврстио је и песме многих познатих и непознтаих аутора. Неке је назвао песме за  сва временена, патриотске, друге духовне и песме о Косову и Метохији, али није заборавио ни завичајне, шаљиве, па, и љубавне.

ZDRAV SRBINE MOJ PONOSU

Поред бројних здравица и беседа у књигу “Здрав Србије, мој поносу!” највише је аутор уврстио песме једног од најпознатијих песника данашњице, Добрице Ертића (“Сербиа, које нема”, Песме о шљиви”, “Славска молитва” …), који му је у неку руку био и ментор и саветник при избору песама. Ту су и песме, владике Николаја Велимировића (“Вера наша, вера славна”), Милутина Бојића (“Плава гробница”), Доситеја Обрадовића (“Востани Сербие”), Јована Дучића (“Хорда”, “Сину тисјућуљетне културе”), Краља Николе Првог Петровића (“Онамо, намо”), Десанке Максимовић (“Крвава бајка”), Ђуре Јакшића (“Отаџбина”, “Јевропи”), Љубивоја Ршумовића (“Здравица народу српском”), па, Владисава Петковића Диса, Драгољуба Ивановића, Миће Живојиновића, Оље Ивановић, Петра од Јадра, Зорана Нинића, Илије Адамовића, Миће Стојановића, Томислава и Андрије Бајића, Бранка Капетановића, Милијане Божић, проте Гроздана Гајића, Радослава Премовића, Милка  Грбовића Грмила …У књигу је Драгиша уврстио и најпознатију љубавну песму Лазе Костића “Санта Марија дела салуте”. Интересантно да Симић на саборима и другим културним  догађајима све здравице и беседе казује напамет, а посебно  рецитује песму “Санта Марија дела салуте”, коју је, иако веома дугачка,  научио наизуст и због које увек добије громке аплаузе.

ZDRAV SRBINE MOJ PONOSU

О аутору у књизи рекли су похвално многе познате јавне и културне личности из Србије, проф. др Миладин М. Шеварлић, историчар Ратко Вукелић, Горан Перишић. Милорад Миша Ћирић, Дарен Миливојевић, Мила Алечковић, Јасмина Иванковић, књижевник Милосав Недић, ученица Кристина Кика Вишњић, Милан Јовичић Гегула, композитор Радослав Граић.  Љубомир Ранковић, академик проф. др Слободан Нешковић, потписник ових редова …

ZDRAV SRBINE MOJ PONOSU

И на крају, препоручујемо искрено сваком ко поштује српске беседе и здравице, традицију и обичаје, али и воли песме познатих аутора, да треба прочитати књигу “Здрав Србине, мој поносу!”, или да је има у својој библиотеци. Јер, она завређује нашу пажњу.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave