СЕСТРЕ ГОБОВИЋ, ОСВЕЖЕЊЕ НА СРПСКОЈ МУЗИЧКОЈ СЦЕНИ

ЛЕПОТА ЈЕ У ТРАДИЦИЈИ

Певачице сестре близнакиње, Марина и Марија Гобовић, које негују искључиво српску етно-музику, већ дуже време плене пажњу љубитеља изворног, традиционалног, звука. Песме, које снимају углавном су познате, квалитетне, које су увршћене у српску музичку баштину, али, има их и новокомпонованих базиране на изворном мелосу.

Марија (лево) и Марина Гобовић
Марија (лево) и Марина Гобовић

Све су песме, које изводе сестре Гобовић урађене у модерним аранжманима, са пуно ритма. Марина и Марија  представљају право освежење на музичкој сцени Србије. Идеја да се традиционалне, изворне, али и друге компоноване нумере у духу изворног мелоса снимају у  бржим ритмовима, није новина, одавно се практикује. У том  фазону многи певачи и групе су се опробали. Сестре Гобовић тим песмама дале су нову димензију, обрађују, снимају и изводе познате традиционалне песме, само сада “набијене” аранжманима и бржим ритмовима, које имају своју публику. Углавном  млађу. Међу песмама, које певају  има и новокомпонованих, али, и оне морају да се базирају на изворном звуку и на српској музичкоиј традицији

Сестре Гобовић
Сестре Гобовић

Ево неколико песама, које су  најчешће на репортоару сестара Гобовић, “Ајде, Јано”, “Зори  зора”, “Пробуди се Стојане”, “Ружо румена”, “Девојачко вече”, “Нишка бања”, “Жубор вода жуборила”, “Своја сам” (са трубачима Дејана Илића), “Дунавка”, “Бојарка”, “Јутроос ми је ружа процветала”, “Трубе циганске” (компоновао Милутин Поповић Захар) …. На репортоару имају песме и из других држава на Балкану.

Сестре Гобовић
Сестре Гобовић

Марина и Марија Гобовић су рођене у Београду, 11. августа 1984. године. Музиком се баве од пете године, пре него што су пошле у основну школу. Имају осново музичко образивање, завршиле су и Правни факултет. Обе су запослене, Марина ради у предузећу “Електроизградња”, а Марија у Министарству одбране Србије.

Сестре Гобовић
Сестре Гобовић

И поред тога што су запаослене остало слободно време посветиле су музици. До сада су издале два албумa. Пре три године изашао им је албум-првенац “Зора”,на којем је музику компоновао и писао текстове Саша Милошевић Маре. Две гоодине касније издале су и други албум “Пробуди се” (аутори су били Андреј Андрејевић, етномузиколог, композитор и продуцент и Милош Павловић, пијаниста и доцент на Факултету музичке уметности у Београду).

Атрактивне и лепе сестре Гобовић нису запоставиле ни промотивну активност. За организацију њихових концертних наступа брине се позната продуцентска кућа “Мјузик стар продакшн” (директор Рака Марић). Она им је организовала пре две године веома успели солистички концерт у београдском Центру “Сава” под називом “Лепота је у традицији”. Са овом продуцентском  кућом сарађују највеће звезде из Србије и са простора екс Југославије, Цеца Ражнатовић, Горан Бреговић, група “Смак”, Северина Којић, Харис Џиновић, Јелена Розга …  До сада су сестре Гобовић наступале са многим познатим инструменталистима, Мишом Мијатовићем, Банетом Ђокићем, Владом Пановићем, Љубишом Павковићем … Марина и Марија су годинама певале и “пекле занат” у Културно-уметничком друштву “Бранко Цветковић” из Београда, гошће су често бројних радио и ТВ емисија. Иза њих су многи наступи у Србији и иностранству. Године 2013. учествовале су и на Драгачевском сабору трубача у Гучи, певале су  са трубачким оркестром Дејана Петковића. На многим  фестивалима окитиле су се бројним наградама.

Сестре Гобовић
Марина и Марија Гобовић

Пре  две године имале су веома успели наступ у Санкт Петербургу, испред чувеног музеја “Ермитаж”. Годину дана касније, 2016,  добиле су позив да са својим оркестром “Гобо систерс бенд” наступе у неколико градова Русије. Ту су и бројни наступи по Европи, у Швајцарској, Грчкој, Турској, Немачкој …

Марина и Марија Гобовић

Пре неколико година прошле су на аудицији за солисте Радио Београда, које је  организовала позната интерпретаторка народне музике, Мерима Његомир из музичке продукције Захваљујући томе снимиле су и неколико трајних песама за архив ове најпознатије и најстарије медијске куће на Балкану. Сестре Марина Марија Гобовић, јединствен женски етно-састав у Србији из дана у дан постаје све популарнији. А разлог је што је њихов избор песама добар,  интерпретација квалитетна, а сарадници са којима раде, музичари, композитори, текстописци и аранжери мајстори свог заната. Када се све ови чиниоци саберу успех не може изостати.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

foto: privatna arhiva

Nedavne objave