SRPSKO DRUŠTVO KORDUN IZ TORONTA OBELEŽILO 30 GODINA

TRI DECENIJE RADA I OČUVANJA TRADICIJE

Kordunaši i njihovi prijatelji u subotu 28. oktobra 2017. godine obežili su tri decenije postojanja i rada Srpskog društva Kordun iz Toronta. U prepunoj sali Srpskog centra u Misisagi Kordunaši su još jednom pokazali koliko se voli zavičaj i koliko se poštuju njegova tradicija i kultura. Bila je to prilika za osvrt na uspješan tridestogodišnji rad rad Društva, kao i na burna vremena kroz koje je prošao narod Korduna, koji je iz mnogih razloga morao naći utočište  daleko od rodnog praga.

SRPSKO DRUŠTVO KORDUN IZ TORONTA

Predsednik Društva Milan Mišćević u svom je obraćanju istakao ulogu osnivača Društva kojima je osnovni cilj bio očuvanje veza i kulturne tradicije prema srpskom narodu kome Kordunaši pripadaju i kako je podvukao,  na tome smo im danas zahvalni. Srpsko društvo Kordun je u tri decenije rada imalo brojne humanitarne akcije, pomagalo je sunarodnike u rodnom kraju, ali i srpske institucije u Kanadi.

SRPSKO DRUŠTVO KORDUN IZ TORONTA

-To su samo neki od razloga zbog kojih moramo nastaviti dosadašnji put koji će dati garancije da se Kordun neće i ne sme zaboraviti. Zadatak nam je da to prenosmo na mlađe generacije Kordunaša, završio je Miščević.

Predsednik SD Kordun Milan Miščević
Predsednik SD Kordun Milan Miščević

Među gostima na svečanosti su bili predstavnici sličnih društava i zavičajnih klubova iz ovog dela kanadske pokranije Ontario, kao i dosadašnji predsjednici Društva. Sveštenik Prvoslav Purić  je čestitajući jubilej istakao veliku ulogu Srpskog društva Kordun pri izgradnji najvećeg srpskog hrama u Kanadi, crkve Svih srpskih svetitelja u Misisagi.

Generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković uputio je čestitku u kojoj je naglasio veliki značaj Srpskog društva Kordun na njegovanju tradicije i osnovnih kulturnih vrednosti Srba sa Korduna, sa željom da se u tome istraje. Društvu je iz Beograda čestitao i prethodni konzul Spasoje Miličević.

Na svečanosti su nastupili orkestar Šešir moj, pod rukovodstvom Branka Glavaša, kao i pjevačke grupe Sinovi Korduna i Ćemer sa rodoljubnim i izvornim pjesmama Korduna. A Kordunaši ne bi bili ono sto jesu da nije bilo Stanka Ćane Bijelića, uz čiju su se tamburicu nadigravali izvornim kolima kukunješćem, milicom i seljanćicom.

ZAHVALNICE IZ ČIKAGA

 

Udruženje krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga, povodom 15 godina svog rada, dodelilo je zahvalnice Srpskom društvu “Kordun”  iz Toronta i pevačkoj grupi Sinovi Korduna, za doprinos.

u razvoju međusobne saradnje, povezivanju Srba iz Kanade i SAD-a,  kao i na nesebičnoj pomoći u očuvanju tradicija i kulturnog nasleđa srpskog naroda u Americi. Zahvalnice su uručene na svečanosti povodom jubileja Srpskog društva Kordun.

Ilija Vujanović , edit S. Dančuo

Nedavne objave