СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ БРАНИОЦЕ БЕОГРАДА У ВЕЛИКОМ РАТУ

МАЈОР ГАВРИЛОВИЋ ПРИМЕР ЈУНАШТВА

Удружење чувара српских обичаја и традиције „Прела и посела“ из Доње Топлице, код Мионице и Друштво српских домаћина из Београда, у својим програмима, саборима,  организују годинама значајну манифестацију, “Путевима Српске војске”, која нас подсећа на свете ликове наших предака, који су пали у ослободилачким, отаџбинским,  ратовима у прошлом веку, у Првом и Другом балканском и Великом рату . Један од незаборавних догађаја јесте и одбрана Београда под командом мајора Драгутина Гавриловића 6. и 7. октобра 1915. године..

СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ БРАНИОЦЕ БЕОГРАДА У ВЕЛИКОМ РАТУ МАЈОР ГАВРИЛОВИЋ ПРИМЕР ЈУНАШТВА

У суботу, 7. 10. 2017. године у 12.00  часова у Београду обележен је Дан сећања на браниоце Београда и Србије. Програм је почео парастосом у цркви Ружица на Београдској тврђави, после чега је било полагање венаца код Костурнице браниоцима Београда. Венце су положили представници Руске амбасаде, аташе за културу Михаил Силантијев, председник Управног одбора  Друштва српских домаћина проф. др Миладин Шеварлић, председник Удружења „Прела и посела“ Драгиша Симић и представници других патриотских удружења.

СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ БРАНИОЦЕ БЕОГРАДА У ВЕЛИКОМ РАТУ МАЈОР ГАВРИЛОВИЋ ПРИМЕР ЈУНАШТВА

Јавни  час историје одржао је пуковник проф. Милоје Пршић, а сем њега о историјском значају и важности сећања на храбре браниоце Београда говорили су и Ранко Гојковић председник Руског сабрања у Србији, Љубомир Марковић, пуковник у пензији,  председник Републичког одбора Савеза удружења потомака  ратника Србије 1912-1920 и проф. др Миладин Шеварлић.

СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ БРАНИОЦЕ БЕОГРАДА У ВЕЛИКОМ РАТУ МАЈОР ГАВРИЛОВИЋ ПРИМЕР ЈУНАШТВА

За пригодан уметнички програм побринуо се ансамбл „Гледанице“ и изворна певачка група „Јутро“. Председница ДСД ОО Горњи Милановац представила је своју песму „Није ми жао прошћа“. Познату песму, која описује   страдање Српске војске у Великом рату при доласку на Крф, „Плаву гробницу“, коју је написао  Милутин Бојић, беседовао је Драгиша Симић. Програм је водила Марина Чолић.

 

На крају манифестације сви учесници су положили венце и одали почаст на Споменик руским војницима, који су се заједно са српским војницима борили за одбрану Београда.

 

НЕМАЧКА ОФАНЗИВА НА СРБИЈУ

После величанствених победа Српске војске на Церу и у Колубарској бици (новембар – децембар 1914. г.) настало је затишје на фронту. Почетком октобра уследила је нова немачка офанива. Београд је 6. октобра 1915. година нападнут са  66 немачких батаљона и  са 166 артиљеријских оруђа. Београд је бранило 20 батаљона са 77 артиљеријсаких оруђа. Од 20 батаљона 12 батаљона су били трећепозивци, добровољци из Баната , Срема, грађани Београда …У току одбране, до пада Авале Српска војска је изгубила 4.000 бораца, а немачке јединице 10.000 војника.

СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ БРАНИОЦЕ БЕОГРАДА У ВЕЛИКОМ РАТУ МАЈОР ГАВРИЛОВИЋ ПРИМЕР ЈУНАШТВА
ДРАГУТИН ГАВРИЛОВИЋ

Командант одбране Београда, 6. и 7. октобра 1915. г. био је тада мајор у Српској војсци Краљевине Србије, Драгутин Гавриловић, рођен 1882. године. За време службе напредовао је до чина пуковника, умро је 19. јула 1945. г. у ослобођеном Београду. У току битке за Београд био је командант 2. батаљона у 10. пешадијском пуку  Моравске дивизије. Учесник је свих ослободилачких отаџбинских  ратова у првој половини двадесетог века (Први и Други балкански рат, Велики рат и Други светски рат). Истакао се и на Солунском фронту. Од стране војводе Петра Бојовића био је предложен за унапређење у чин генерала, међутим војвода Степа Степановић је тај предлог одбио са образложењем да је сувише млад за виши чин.

Пуковник Гавриловић је после догађаја у Београду 27. марта 1941. г. и демонстрација када су,  како тврде многи историчари, под утицајем  енглеске обавештајне службе, неки генерали и официри Југословенске краљевске војске, због приступа Краљевине Југославије Тројном пакту (Немачка, Италија, Јапан), извели војни пуч и збацили Владу, Цветковића и Мачека и тројно намесништво (принц Павле Карађорђевић, др Раденко Станковић и др Иво Перовић), генераал Душан Симовић му је понудио место министра одбране и чин генерала. Међутим, пуковник Гавриловић га је одбио.  У Сарајеву, где је био на служни, су га немачки нацисти ухапсили и послали у концентрациони логор близу Нинмберга. Из логора се вратио по завршетку рата у ослобођени Београд.

ГАВРИЛОВИЋЕВА ЛЕГЕНДАРНА ЗАПОВЕСТ

Мајор_Драгутин_Гавриловић
Мајор Драгутин Гавриловић

У српску историју пуковник Драгутин Гавриловић ушао је као легендарни командант у одбрани Београда 1915. г. када је окупио војнике, три вода 2 батаљона,  два вода 3. батаљона и Сремски одред и издао им заповест:

– Јунаци! Тачно у 15.00 часова непријатеља се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате више да бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред за славу! За Краља и Отаџбину. Живео Краљ! Живео Београд!

О томе са колико храбрости и пожртвовања су се борили српски војници најбоље сведоче речи немачког фелдмаршала Аугуста фон Макензена, команданата групе армија за напад на Србију:

– Војници! Ви не полазите на италијански, ни на руски, ни на француски фронт. Ви полазите против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт и на Србију, а Срби су народ који воли слободу и који се бори и жртвује до последњег.. Пазите да вам овај мали напријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успехe славне намачке армије.

Ова два цитата, мајора Гавриловића и фелдмаршала Мекензена, стоје исписана на меморијалним споменицима,  који се налазе испод зидина Београдске тврђеве, крај обале Дунава, где су се некада налазили ровови српских војника борећи се храбро и часно гинули за Отаџбину,  Србију.

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ .

(Visited 346 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*