SRBIJA IZBORILA VIZU ZA MUNDIJAL

Kvalifikacije za svetski fudbalski šampionat

U poslednjoj utakmici u grupi u Beogradu na stadionu Rajko Mitić fudbalska reprezentacija Srbije pred prepunim tribinama savladala reprezentaciju Gruzije i izborila direktni plasman na svetski šampionat iduće godine u Rusiji.Strelac pobedonosnog gola Aleksandar Prijović .

Fudbalski šampionat  pod okriljem FIFe će iduće godine okupiti 32 najbolje svetske selekcije. Pored Srbije direktan plasman je obezbedilo i ostalih osam pobednika grupa kao i domaćin Rusija. Drugoplaplasirana iz grupe sa našom reprezentacijom Republika Irska će u baraž sa jos sedam  ekipa  sa takodje drugih pozicija za još četiri upražnjena mesta od  ukupno 13 koliko daje Evropa  uz domaćina Rusiju.

Žreb za Mundijal 1 decembra u Moskvi i isti će se igrati u više ruskih gradova, u kojima uveliko traju pripreme za početak najveće smotre svetskog fudbala iduće godineod početka  juna meseca.

Reprezentacija Srbije fudbal
Reprezentacija Srbije fudbal – foto Bane Stojanovic

Posle skoro dve godine kvalifikacionih takmičenja u devet grupa u okviru Evrope okončana je prva faza u kojem su pobednici grupa izborili plasman na Mundijal  a od preostalih devet drugoplasiranih  osam će u doigravanju u baražu za četiri mesta, dok je naslabije drugoplasirana u ovom slučaju Slovačka elimisana iz daljeg toka kvalifikacija kao i svi ostali ispod drugog mesta u grupama..

Reprezentacija Srbije pod vodjstvom selektora Slavoljuba Muslina je nakon odigranih 10 utakmica u grupi D završila na prvoj poziciji čime je stekla pravo direktnog učrešća na svetskom prvenstvu koje će se  iduće godine  početkom  juna održati u više ruskih gradova dok je finale zakazano u Moskvi.

Sa skorom 6 pobeda 3 remija i jednim porazom (Austrija u Beču  2:3)nacionalni orlovi tj reprezentacija Srbije je kvalifikacioni ciklus okončala na zadovoljstvo celokupne nacije na prvoj poziciji ispred Republike Irske, i posle osam godina biće ponovo na najvećoj smotri svetskog fudbala. To je samo po sebi uspeh, pogotovo uzimajući u obzir da na istom neće biti  renomiranih  selekcija kao sto su  Holandija, Češka, Slovačka,SAD,Škotska,Turska, Ukrajina, Madjarska, Austrija, Vels itd kao i još četiri selekcije od osam iz baraža koji ce u dvomeču izmedju sebe biti eliminisane  Italija,Hrvatska, Švajcarska,Severna Irska,Grčka,Danska i Švedska.

Kvalifikacioni ciklus je bio dosta naporan jer je svaka selekcija želela na Mundijal a u današnje vreme kako se narodski kaže svi igraju fudbal nema slabih reprezentacija i razlike medju njima su vrlo male.

Zbog toga je Srbija imala vrlo jake  protivnike u grupi Austrija, Vels, Republika Irska, Gruzija  i Moldavija gde je svaki susret sa istim protivnicima bio izuzetno težak i naporan i u kojima je bio važan  svaki gol i svaki bod.

Uzimajući u obzir činjenicu da Srbija nije bila na poslednjem svetskom prvenstvu u Brazilu pre četiri godine, da nije bila ni na poslednjim evropskim prvenstvima  plasman na sledećem Mundijalu u Rusiji se selektoru Muslinu i igračima srpske reprezentacije nametao kao imperativ.

Ovo i iz razloga što je fudbal u Srbiji upravo iz gore navedenih razloga u padu kvaliteta  kada je u pitanju domaća liga i igrači u celini, a s druge strane i zbog činjenice da učešće na prvenstvu sveta donosi fudbalskom savezu Srbije i veliku finansisku dobit neohodan  za rad saveza za bolju organizaciju ovog sporta za ulaganje u infrastrukturu i mladje generacije kao preteče svih kasnijih uspeha reprezentacija.

Sam plasman na prvenstvo u Rusiji FSS donosi dobit od 12,5 miliona dolara na šta će se dodavati iznosi za svaku pobedu i nerešen rezultat u grupi, kao i za  eventualni  prolaz u dalju fazu i svaku narednu uitakmicu sve do finala, za ekipe koje budu pobedjivale iz faze u fazu sve do utakmice finala za prvaka sveta..Na ovo treba pridodati i prihode od TV prava i marketinga u okviru FSS čime se dobija enormna finansiska cifra neohodna za mnoge aktivnosti u okviru saveza klubova i fudbala u celini u Srbiji.

Prvak sveta i pobednik sledećeg Mondijala prema proračunima može da računa na dobit od oko 5o miliona dolara najveći do sada, što je svakako i prava nagrada za najbolju reprezentaciju kojа bude prvа ili druga u svojoj  grupi i kasnije ostvari sve  četiri pobede zaredom u 1/8 finala, ¼ finala ,polufinalu i velikom finalu, i time stekne titulu svetskog šasmpiona.

Selektor Muslin  je  dolaskom na čelo reprezentacije sa FSS ugovorio saradnju do kraja ciklusa svetskog prvenstva sa obavezom tada u startu kada kvalifikacije nisu ni započele da reprezentaciju Srbije odvede na svetski šampionat.To se uz sve rečeno nametalo kao obaveza i spas za srpski fudbal koji je počeo opasno da pada na lestvici rang liste FIFa što je najmerodavniji barometar za rejting reprezentacija prilikom bilo kojeg žreba za svetsko i evropsko  prvenstvo  I bilo kojih kvalifikacija pod okriljem FIFa ili UEFa  pa i klupskih takmičenja u evropskim okvirima .

Iz tog razloga svi su na čelu sa savezom  i predsednikom Slavišom Kokezom , selektorom i njegovim stručnim štabom kao i svim igračima reprezentativcima od starta bili okrenuti jedinom cilju obezbedjenju vize za šampioonat u Rusiji koji obezbedjuje sve gore rečeno i skok u rejtingu selekcije Srbije u okviru FIFA i UEFa kako za reprezentaciju tako i za klubove u okviru evropskih takmičenja  kao i sve druge bonuse.

Početak nije bio najsrećniji, prva utakmica i  remi sa Ircima u Beogradu 2 :2 potom pobeda u Moldaviji 3: 1 pa pobeda u Beogradu nad selekcijom Austrije3 :2 i onda u derbiju u Velsu dosta vredan remi 1:! .Nakon gostovanja u Gruziji i pobede od 3: 1 usledio je opet nerešen ishod sa Velsom na beogradskoj Marakani 1:1  te  pobeda nad Moldaviojom 3: 0 takodje na svome terenu.

Nakon ovog susreta predstojao je možda odlučijuci meč sa Ircima u Dablinu gde je na radost svih ostvarena i  najvažnija pobeda sa 1 0 . Do kraja takmičenja ostalo je još dva kola i dve meč lopte od kojih je jedna bila dovoljna kao pobeda za vizu za Moskvu.

Nažalost prva i pored činjenice da se igralo u Beču gde je bilo prisutno preko 30.000 načih navijača nije iskorišćena i Srbija je poražena sa 3: 2 .

Preostala je druga meč lopta u zadnjem kolu u susretu sa vrlo borbenom i dobrom ekipom Gruzije na proteklog ponedeljka na stadionu Rajko Mitić u Beogradu.Zbog  velikog  pritiska kod svih igrača  i članova stručnog štaba , zbog  velikog ulogu koji je obezbedjivala pobeda na ovom meču opravdan je bio strah kod svih da se ne poklekne na zadnjoj stepenici.

Ali na sreću na ovoj utakmici sve je dobro završeno, pobeda je ostvarena a time i želja svih poklonika fudbala u Srbiji I svuda po svetu gde ima naših ljudi I našeg naroda.

reprezentacija Srbije foto Bane Stojanović
foto Bane Stojanović

Pre početka utakmice navijači su podizali atmosferu muzičkim hitom iz filma Montevideo Bog te video Slovenca srpskog porekla Roberta Pešuta Manjifika.Svi su u glas otpevali numeru” Pukni zoro” koju je izveo Miloš Radovanović a a” Marš na Driniu” i himne Gruzije i Srbije je izveo pre utakmice svečani orkestar policije Srbije.Ovde treba napomenuti jedan slobodno se može reći kuriozitet i jednu retko vidjenu scenu na stadionu Rajko Mitić,i našim stadionima uopšte. Prilikom intoniranja himne Gruzije “Sloboda” ceo stadion je stajao i aplauzom pozdravljao goste . Neki stariji gledaoci koji mnogo znaju kažu da se ne  pamei da je neka reprezentacija na našem stadionu dočekana na taj način i aplauzima, u svakom slučaju  velika pohvala za sve prisutne na stadionu  i gest koji če daleko odjeknuti u sportskim i svim drugim krugovima.

Utakmica je bila prava takmičarska sa inicijativom Srbije tokom većeg dela meča i velikom podrškom sa tribina u očekivanju tog pobedonosnog gola. Na radost prepunog stadiona i 50.000 navijača srpskog tima i srpske reprezentacije sa dosta muke ostvarena je velika pobeda od 1: 0 golom Aleksandra Prijovića u 74 minutu  dovoljnim za veliku pobedu za zlatno vredna tri boda za prvo mesto u grupi i direktan plasman na svetski fudbalski šampionat.

reprezentacija Srbije foto Bane Stojanović
reprezentacija Srbije foto Bane Stojanović

Po završetku utakmice čim je poljski arbitar Pavel Gil odsvirao kraj meča  sa krova južne tribine stadiona Rajko Mitić počeo je višeminutni  vatromet koji je začinio pobedu inad Gruzijom i plasman na svetsko prvenstvo. a sa razglasa se začula i Kaljinka.Videli smo zajedničku radost igrača i publike i suze radosnice i u očima selektora i u očima mnogih igrača pa i gledaoca  jer je ovo ipak uspeh nacije, uspeh srpskog sporta i obezbedjena viza za najveću smotru svetskog fudbala.

Posle svog tog slavlja na terenu igrači su odlazili na zajedničko slavlje u svlačionici i kasnije po splavovima  po Beogradu omiljena sastajališta mladih, a selektori Muslini  I pojedini igrači su davali izjave medijima koje su bile kratke i u kojima se videla sreća osmeh i radost zbog uradjenog posla i onog što čeka ove reprezentaciju .

Selektor Muslin je u obraćanju novinarima bio vrlo direktan i više nego srećan da su mu potekle i suze radosnice što je bilo jasno vidlijo  na svakom snimku medija odmah posle utakmice

“Kada sam se prihvatio ovog posla bio sam uveren da ćemo uspeti da će nas naš zajedniči rad odvesti do cilja i plasmana na SP. Put nije bio nimalo lak naprotiv mnogi nisu verovali u nas ali vidite na kraju smo ipak ostvarili cilj na radost svih nas i cele naše nacije.Hvala svim igračima na njihovom doprinosu sjajnim uspesima, bilo je tu i loših i dobrih momenata ali smo na kraju ipak mi bili pobednici grupe što nam je omogućilo ovu radost zbog ovog velikog uspeha.Hvala svima onim koji su bili uz nas koji su nas pomagali  na bilo koji način koji su kao i mi želeli najbolje srpskom fudbalu u celini.Ovo je ipak samo kraj ciklusa nećemo samo na ovome stati dobro ćemo se pripremiti za šampionat u Moskvi  za koji  imamo dosta vremena kako bi i tamo igrali značajnu ulogu i pokušali da još više uzdignemo srpski fudbal i ostvarimo još uspeha i pobeda a verujem da je to želja i svih nas u Srbiji i svih Srba u dijaspori.Zadnje dve utakmice su zbog važnosti istih bile i najteže pa ako smo na prvom meču u Beču podbacili smogli smo snage da u drugoj utakmici  na našem stadionu pred našim najvernijim navijačima dodjemo do ove velike i najznačajnije pobede i velikog  uspeha i cilja kojem smo bili sve podredili i koji smo ostvarili. U toku novembra meseca odigraćemo dve prijateljske utakmice i već od tada početi pripreme za ono šzo nas očekuje na SP u Rusiji uz pripremu i selekciju igrača od ovih koji su poneli najveći teret u kvalifikacijama do onih koji do sada nisu bili sa nama iz mladjih kategorija a zaslužuju poziv u naše redove a takvih ima u Srbiji i u klubovima u inostranstvu za koji nastupaju. Sve ćemo podrediti SP a sa ovog mesta još jednom čestitke svim igračima koji su nastupali sa reprezentaciju  jer su oni ipak najzaslužniji za ovj veliki uspeh i ovo slavlje koje smo tako priželjkivali a eto do njega na kraju i došli “

rekao je okupljenim novinarima na konferenciji za štampu neposredno po završetku meča Slavoljub Muslin.

Strelac pobedonosnog gola Aleksandar Prijović trenutno igrač Paoka iz Soluna na neki način je i debitant u reprezenzžtaciji ali je svoj nastup obeležio istoriskim golom kojim je odveo Srbiju na prvenszvo sveta u Rusiji

“Ovo se sanja, nije moglo ni bolje ni lepše,Srećan sam što idemo na svetsko prvenstvo Kada sam postigao gol zahvalio sam Bogu što mi se ukazala ovakva prilika,gotovo da nisam disao , Idemo u Ruisiju,”

nije krio oduševljenje Prijović.

Zadnja utakmica odlučujuca utakmica  reprezentacije Srbije u okviru ciklusa kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

SRBIJA – GRUZIIJA   1 : 0   ( 0 : 0)

Stadion Rajko Mitić, Gledalaca 50.000. Sudija Pave  Gil Poljska. Strelac Prijović u 70 minuti.

SRBIJA Stojković, Ivanović,Maksimović, Tošić, Rukavina,Matić,Gudelj,Kolarov,Ljajić , od 61 minute Prijovoc , Tadić, od 89 minute Kostić, Mitrović, od 76 minute Milivojević.

GRUZIJA Makaridze, Kakakbadze,Kašijka,Kočolava,Navalovski, Glirija,Kankava,Aburdžanija, od 84 minute Bališvili, Kazaišvili, Liagauri,od 87 minute Hufnagel, Kvilitaja od 78 minute Merebašvili,

 

Konačna tabela grupe D u kojoj se takmičila Srbija

1.Srbija         10  6  3  1   20  10   21

2.R. Irska      10  5  4  1   12 :  6   19

3.Vels            10  4  5  1  13  :  6  17

4.Austrija      10  4  3  3  14  :12  15

5.Gruzija       10  0  5  5    8  :14    5

6.Moldavija  10  0  2  8    4  :23    2

Pored Srbije do sada su plasman na Svetsko prvenstvo obezbedile su jos još 22 selekcije od ukupno 32 kloje će učestvovati na takmičenju u Moskvi i gradovima Rusije.

Iz Evrope posle kvalifikacija  direktan plasman na Mundijal su obezbedili Belgija, Engleska, Nemacka, Francuska,Island, Poljska,Portugalija i Španija.

Iz Južne , Severne i srednje Amerike su se za šampionat kvalifikovali Kostarika , Panama , Meksiko Argentina, Brazil, Kolumbija i Urugvaj .

Iz Azije i Afrike pravo učešća na SP su stekli Egipat Nigerija, Japan i Iran.

Preostalih devet selekcija dobićemo posle baraža u Evropi  (četiri), nakon završetka kvalifikacija u Africi ( tr)i kao i posle dva interkontinentalna baraža u kojima će se sastati Peru- Novi Zeland odnosno Honduras i Australija.

Žreb grupa za prvenstvo sveta u Rusiji  2018 godine  biće svečano održan 1 decembra u Kremlju u Moskvi.32 reprezentacije biće rasporedjene u osam grupa u kojima će nosioci pored domaćina Rusije biti I sedam najboljih reprezentacija rangiranih tog momenta prema FIFinoj rang listi.

 

 

Tekst : Rajko Delibašić

(Visited 413 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *