ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПРОФ. ДР РАДОСЛАВА ГАЋИНОВИЋА

НАСИЉЕ НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ

У Дому Војске Србије у Београду недавно је промовисано капитално књижевно дело, двотомна монографија, проф. др Радослава Гаћиновића “Страдање Срба у 20. веку”. Поред аутора, о књизи су говорили и: проф. др Војислав Максимовић, редовни члан АНУРС, др Миле Бјелајац, научни саветник, директор Института за новију историју Србије, др Миша Ђурковић, научни саветник, директор Института за европске студије и Гордана Суботић. Издавач ове вредне двотомне монографије је Издавачка кућа “Евро бук” из Београда. Промоцији је присуствовао и министар културе и информисања у Влади Србије, Владан Вукосављевић.

НАСИЉЕ НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ

Проф. др Радослав Гаћиновић је потомак, зачетника и идеолога револуционарног покрета “Млада Босна”, Владимира Гаћиновића. Као што је познанто покрет је настао почетком 20. века са циљем да ослободи Босну од Аустро-Угарске, која ју је анексирала  1908. године. У “Младој Босни”, сем Гаћиновића били су, Богдан Жерајић, Вељко Чубриловић, Недељко Чабриновић, Гаврило Принцип, Данило Илић, Твртко Грабеж, Михајло Јовановић, Мухамед Мехмедбашић, Митар Керовић, Марко Перин, Неђо Керовић … Овом  омладинском покрету припадао је и славни наш нобеловац, Иво Андрић.

НАСИЉЕ НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ

Аутор је на свом  делу “Насиље над Србима у 20. веку” радио десет година и обухватио страдање и насиље над српким народом од Берлинског конгреса (1878. године) до бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. г. Посебно је обрађен период страдња Срба у време од 1941. до 1945. године у Јасеновцу и другим стратиштима широм Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.

НАСИЉЕ НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ
ПРОФ. ДР РАДОСЛАВ ГАЋИНОВИЋ

– Због свог националног поноса, научне знатижеље и побуне против неиситине  и неправде и против оних, који су убијали наше славне  претке, осећао сам потребу да истражим насиље над Србима у 20. веку и да те чињениице понудим јавности, неким  на подсећање, а многим на едукацију, како се злочин не би заборавио. Јер, ако се заборави – поновиће се  – рекао је проф. др Радослав Гаћиновић обраћајући се присутним у препуној свечаној сали Дома Војске Србије, који је у својим књигама детаљно описао сва страдања српског народа, посебно у Јасеновцу.

НАСИЉЕ НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ

Учествујући на промооцији књиге “Насиље над Србима у 20. веку”, проф. др Војислав Максимовић је говорио и стварању револуционарне организације “Млада Босна” и о анексији Босне и Херцеговине 1908. године, док се историчар др Миле Бјелајац укратко осврнуо на велика страдања српског народа у Јасеновцу и Старој Градишци. Др Миша Ђурковић је, пак, говорио о многим другим насиљима над Србима, између осталог је споменуо и насиље над језиком и писмом. Притом је рекао да насиље над писмом ћирилицом је настало 1915. године када је Аустро-угарска монархија окупирала Србију и забаранила је.

НАСИЉЕ НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ

За Србе је, речено да су највећи страдалници у 20. веку (Први и други балкански рат, Велики рат, Други светски рат, грађански рат у Југославији, бомбардовање СРЈ), али да и даље немају свој Јад Вишем (као Јевреји) у којем би се пописале све српске жртве за последних сто година. Надамо се да ће се  ускоро на Старом сајмишту у Београду отворити Кућа спомен-жртве, где ће бити пописана имена свих страдалих Срба, али и Јевреја, Рома и других  страдалника током Другог светског рата.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 246 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*