КОСОВО – МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ

НОВИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ БОРИСA МАЛАГУРСКОГ

Познати млади активиста, БОРИС МАЛАГУРСКИ; који се бави режијом, писањем сценарија, монтажом, па, и водитељским послом недавно је у Паризу имао промоцију новог докуметарног филма, “КОСОВО – МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ” (“КОSOVO – MOMENT IN CIVILIZATION”. Овај филм, који је приказан у петак, 15. септембра у Културном центру Србије у Паризу је изазвао велику пажњу гледалаца, међу којима су били бројни политичари, представници дипломатског кора и амбасадори земаља при УНЕСКО. Циљ ове пројекције је био да се објективно прикаже какво драгоцено културно благо баштини Србија на Косову и Метохији, али и борба против пријема такозваног “Косова” у УНЕСКО. Пројекцији филма у Паризу присуствовао је г. Дарко Танасковић, амбасадор Републике Србије  при УНЕСКО и  Марко Ђурић, директор канцеларије за КиМ.

КОСОВО - МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ

Оно што је публика видела на основу документарних снимака многе је потресла, а неки су са неверицом рекли да не могу схватити чињеницу да се у срцу Европе руше културни споменици од изузетне важности на само за Србе, већ и за читаво човечанство. А не само то, многе светске дипломате и политичари у Паризу, после пројекције фима “Косово – моменат у цивилизацији”, не могу да  појме да је Србима, чији корени потичу више од хиљаду година са  Косова и Метохије, оспорено право да мирно живе, да су им угрожена љуска права, којом се тековином поноси Европа, да живе у енклавама, боре се за опстанак и егзистенцију. После 1999. године са КиМ се иселило близу 300.000 Срба.

КОСОВО - МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ

Не треба заборавити да Срби, по катастарским књигама поседују у своје власнишшто скоро 60 посто земљишта на КиМ, али да су многи приватни и државни поседи, објекети и земљиште  Републике Србије узурпирани. Најдан Брајковић (75 година) из Мале Косанице, код Мердара на КиМ већ тринаест година не може да оствари право над својом имовином од два хектара и четранест ари.  Оваквих примера на КиМ је на хиљаде.

Недељу дана касније, после париске пројекције, филм “Косово – моменат у цивилизацији”, који представља широку кампању Републике Србије против пријема “Косова” у УНЕСКО  приказан је 22. септембра у крипти Храма “Светог Саве” у Београду. И у главном  граду Србије, изавао је велику пажњу јавности, а ускоро ће се приказати у многим градовима у Србији, али и у иностранству.

Филм је суфинансирала Канцеларија за КиМ  Владе РС а поред Бориса Малагурског у реализацији пројекта учествују Стафан Поповић, Милош Нинковић и Младен Јанковић. Стафан Поповић је наратор, рођен је на КиМ, сада живи у Аустралији, као избеглица. Он у филму говори о свом одрастању на КиМ, прича о значајним културним споменицима и манастирима и њиховом значењу за његов живот и живот људи који су били или су сада на КиМ. Да се подсетимо, од 1990. г. до  данас на КиМ је уништени или оштећено око 150 верских објеката, а убијено и воде се као нестали око 2.500 цивила српске националности.

Ко је, Борис Малагурски, аутор филма “Косово – моменат у цивилизацији”?

Борис Малагурски је пореклом Пољак, са српским  држављанством, рођен је у Суботици 1988. г. Своје пројекте углавном снима уз помоћ спонзора и пријатеља. Једно време је живео и радио у Канади. Аутор је више документараца, “The Canada Project” (2005. g.), “Косово: Moжете ли замислити” (2009.), “Teжина ланаца”, 1 (2010.). У филму “Тежина ланаца”, интервјуише Џоа Перкинса, Луиса Мекнзија, Владу Дивца, Џејмса Бизета, Џона Боснића и друге познате личности. У његовом  опусу су и филмови: “Предпоставка правде” (2012), “Београд” (2013.), “Teжина ланаца 2”, (2014.). Био је водитељ TВ  eмисије “Револуција” (2013 – 2015.). До сада је за свој рад више пута награђиван. На Фестивалу Палић 2005. г  добио је награду “Млади аутори Европе”. Награђен је у Ванкуверу 2009. за филм “Косово: Можете ли замислити”, исте године у Мексику је добио “Сребрну палму”, за овај филм је добио признање и у Источном Сарајеву (Република Српска). Добитник је награде у Мађарској 2011. г на Фестивалу документарног филма  (“Тежина ланаца”, 1), па, у Лондону , Торонту, Хавани (Куба), САД (Ен Арбор) …

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

foto; privatna arhiva

Nedavne objave