BEOGRADSKI KARNEVAL BRODOVA 2017

NEVREME  POKVATILO SPEKTAKL

Duž Savske promenade, između Brankovog mosta i Gazele,  održana je 13. put tradicionalna manifestacija „Karneval brodova 2017“. Otvaranјu ovog sportsko-turističkog  događaja prisustvovao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ali loši  meteorološki uslovi nisu dozvolili da se ona završi, zbog olujnog vetra i kiše, koji su pravili probleme organizatorima, pa, je  morao biti prekinut.

Sam početak je nagoveštavao spektakl. Program na savskoj obali je započeo nastupom Dečjeg kulturnog  centra iz Beograda. Posebno su brojnu publike oduševile mažoretkinje iz Bele Crkve, koje su svojom igrom, ponašenjem i nastupom mnoge ostavljale bez daha. Svoj višeminutni šou održala je karnevalska maskota “Maslačak art”, a nekoliko hiljada posetilaca imali su priliku da posmtraju na vodi defile članova Džet ski saveza Srbije. Nakon toga je bio revijalni defile brodova. Bio je predviđen i bogat kulturni program koji je trebalo da traje do 22.00 časa, ali, loše vreme je učinilo da se planirani program ne održi do kraja.

I ovog puta jedna od najatraktivnijih učesnica, koju su posetioci brojnih karnevala u Srbiji, pa, i u inostranstvu proglasili za nezvaničnu “Kraljicu karnevala”, Vera Robović iz Beograda, privlačila je pažnju svojom originalnom kreacijom, šeširom, na kojem je bila maketa broda!?

– Mora biti sve u duhu brodova, zato sam se odlučila za ovaj model. I nisam pogrešila. Svi moji prijatelji, koji su došli rekli su mi da mi je  šešir unikatan, originalan i da zaslužuje samo pohvale. A oni ne znaju  da je to moje delo, ali veliku zaslugu ima i moja mama, koja mi je dala ideju i sa kojom se uvek konsultujem oko modela, haljine i šešira – rekla nam je Vera.

Ipak, i sam uvod u ovogodišnji “Karneval brodova”, koji nije imao srećan završetak,  pružio je puno zadovoljstvo svima, koji  su odvovjili vreme kako bi prisustvovali ovom  spektaklu, za koga se kaže da je jedan od najpoznatijih turističkih brendova Beograda. Organizator “Karnevala brodova 2017”, po tradiciji je Turistička organizacija Beograda, Skupština grada Beograda u saradnji sa brojnim  gradskim službama i partnerima.

Kako kažu organizatori iz TO Beograda, grad iz godine u godinu obara rekorde u posećenosti turista. Zahvaljujući “Karnevalu brodova”. brojnim  sajmovima ( turizma, građevinarstva, etno-hrane, Novogodišnjem vašaru, Salonu automovbila …), moto-trci oko Beograda, Beogradskom maratonu, posetama brojnim kulturnim sadržajima i spomenicima, kao  što je Beogradska tvrđava, Knez Mihajlova ulica, Spomenik pobedniku, Muzej Nikole Tesle. Spomenik neznanog junaka na Avali, Etnografski muzej, Muzej Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, boemska četvrt “Skadarlija” …

Beograd, nema sumnje,  postaje jedan od najposećenijih gradova Balkana, a sigurno i u Evropi.  Zahvaljujući brojnim hotelima, koji su izgrađeni poslednjih godina, samo u julu ove godine je bilo 33 odsto više gostiju negu u istom mesecu prošle godine. Da Beograd postaje jedan od  najpoželjnijih gradova pokazuje i podatak da je za sedam meseci ove godine dvadeset posto više turista posetilo glavni grad Srbije nego lani.  Kada bude uskoro završena rekonstrukcija  Muzeja savremene umetnosti (predviđeno je otvraranje 20. oktobra) i Narodnog muzeja,  Beograd će biti još znaimljiviji i interesantniji turistima iz Evrope i sveta.

– Nijedan grad u Evropi nema toliki rast broja turista za godinu dana, kao glavni grad Srbije – kaže gradonačelnik, Siniša Mali. –  Beograd je na dobrom putu i zato što organizujemo mnoge manifestacije, a jedna je od najznačajnijih je, “Karneval brodova”. Gradska vlast se bori da se dobar glas o Beogradu daleko čuje, ali i da se od turizma dobro zaradi.

Beograd poslednih godina beleži odlične rezultate po pitanju turizma i po održavanju brojnih kulturnih i sportskih manifestacija. Najveći srpski grad danas izgleda daleko lepše nego pre nekoliko godina, prosto sija, jer su obnovljene brojne fasade u centru grada, u infrastrukturu se mnogo ulaže. Momentalno je Beograd veliko gradilište jer se na više od 1.200 lokacija izvode radovi. Do 2.020. godine Beograd će dobiti jedan od najmodernijih stadiona u Evropi sa 60.000 sedećih mesta. To će biti jedna od najvećih investicija u Beogradu poslednjih godina, na ovom stadionu moći će da se igra i finale Lige šampiona u fudbalu. U realizaciju ovog projekta, pored Fudbalskog saveza Srbije, uključena je Vlada Republike Srbije i međunarodna fudbalska federacija – FIFA..

Karneval brodova predstavlja jedinstveni događaj porodičnog karaktera koji za cilj ima afirmaciju rekreativno-sportskih aktivnosti i promociju prestoničkih reka. Malo koji kontinentalni grad u svetu može da se pohvali da leži na dve velike reke.

Na karnevalu su učestvovale mažoretkinje, klovnovi, ulični zabavljači, mađioničari, stare zanatlije i prodavci suvenira, organizovana je i sponzorska zona sa interesantnim sadržajima za posetioce, kao i sportski poligon “Arena”, na kojem se, između ostalog, nalazio i simulator veslanja.

Na samoj obali organizovale su se i različite kreativne radionice za decu, poput radionica za izradu karnevalskih maski i razglednica, brodića i gusarskih kapa, kao i dečiji gusarski kutak, štand za oslikavanje lica, takmičarske igre za decu i mnogi drugi sadržaji.

Beograđani Imaju sreću i zadovoljsvo da Beograd leži na ušću dveju reka, Dunava i Save. Sa obale najveće evropske reke – Dunava i balkanske – Save.  “Karneval brodova”, manifestacija bez koje grad ne može, i pored lošeg vremene, poslao je u svet divnu sliku večitog grada, Beograda.

 

Za Srpsku TV Čikago: Zoran JAKŠIĆ

(Visited 561 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *