У МОРАВЦИМА ОДРЖАН “ФЕСТИВАЛ ВИОЛИНЕ 2017”

АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИК – ЈОВИЦА ВАСИЋ

Фестивал виолине „Моравачко ћемане“ одржан је недавно у Моравцима код Љига, уз богат културно-уметнички прогрaм. Овом музичком сабору присуствовао је велики број посетилаца,  а на њему су у такмичарском и ревијалном делу програма узели учешће бројни извођачи из разних крајева Србије. Фестивал је прогласио отвореним професор др Драган Батавељић.

У такмичарском делу програма наступили су виолинисти у три категорије., по годиштима: 1. категорија: до 12 година (пионири), 2. категорија: од 12 до 16  (старији пионири и млађи омладинци) и 3. категорија: преко 16 година (старији омладинци и сениори).

Пласман у 1. категорији пионира (до 12 година) :

 

  1. Јовица Васић из Пиромана
  2. Миливоје Јовановић из Ваљева
  3. Давид Маринковић из Калинића код Уба.

 

  1. категорија, старији пионири и млађи омладинци (од 12 до 16 година):

 

1.Далибор Јовановић из Наномира код Мионице

2.Александар Павловић из Липља код Љига

3.Јована Гајић из Бровића код Обреновца

 

  1. категотија, омладинци и сениори (од 16 година и старији):

 

  1. Никола Кузмановић из Рудоваца
  2. Стефан Васић из Пиромана
  3. Бојан Стојановић из Моравица код Љига

 

У трећој категорији било је највише такмичара. Поред победника, квалитетно су се представили и Ранко Ђурић из Вироваца код Мионице, Иван Бошковић из Старчева код Петровца на Млави, Никола Костић из Мионице, Невена Савић из Обреновца и Николина Лазаревић,  позната као унука Мишурова а Дејканова кћерка из Лазаревца..

ЈОВИЦА ВАСИЋ
ЈОВИЦА ВАСИЋ

Апсолутни победник Фестивала, на основу гласова публике и одлуке стручног жирија, је једанаестогодишњи ЈОВИЦА ВАСИЋ из Пиромана, унук Боје Пироманца. За награду је добио ручно израђену виолину са сертификатом израђивача чувеног мајстора Јана Немчека. Такмичарски део су отворили најмлађи и најстарији учесници: петогодишњи Огњен Тејић и деда Живан Радованчевић из Јабучја код Лајковца. У уводном делу представио се и професор  виолине Рајко Стојановић из Даросаве код Аранђеловца у дуету са својим учеником Ненадом Марковићем из Вукосаваца код Аранђеловца. Наступила је и Невена Нена Лазаревић из Орашца код Аранђеловца, победница фестивала 2013.године. Највећи аплауз у ревијалном делу добила је Кристина Кика Вишњић апсолутни победник фестивала 2015.године која је својим наступом задивила све присутне.

Група „Благодар“ из Београда, која је основана са циљем неговања српске народне музике, са учитељицом Јованом Зукановићем, наступила је са сплетом песама из Србије, са Косова и Метохије и из Русије. Група се састоји од три сестре (укупно имају  29 година (!?)), а најмлађа Анастасија победила је 2016 године на познатом музичком фестивалу, Бемус. У програму је наступило друштво из Београда „Хлеб Живота“ са градским играма,  „Краљево коло“ и „Српкиња“, затим: Изворна певачка група „Српски божур“ из Рибашевине код Ужица, Фолклорни ансамбл „Лука Спасојевић“ из Љига, КУД „Браћа Трајић“ из Старчева код Петровца на Млави (постоји више од 50 година) са колима “Шумадија“ и „Влашке игре“. У Моравцима се представили изворна певачка група „Моравци“ из Ариља, а наступили су и познати певачи народне музике: Слободан Бетулић Бетула, Драгиша Симић, Јасна Ђокић, Милан Симић, Живота Јовановић Зоки, Предраг Пера Митић, Тања Бошковић и Радојко Стојковић.

Такмичаре је оцењивао стручни жири у саставу:

 

–  Проф. др Драган Батавељић, председник,

–  Дубравка Лонцовић, професор музике,

–  Милан Симић, композитор, певач и власник Радио “Кула” из Ваљева,

-. Михаило Каљевић, победник Фестивала 2014.године, и

-. Раде Стојановић Труман, виолиниста из Мораваца.

 

Сцену у етно-стилу припремило је Удружење „Прела и посела”, Драгиша Симић. Представили су се још излагачи: у домаћој радиности и рукотворинама Горица Николић из Барошевца и Нада Марковић из Степојевца, вајар  Милисав  Стојановић из Врбовна и преље Живана, позната по надимку Јака жена, из Славковице и Милина Даничић са Рајца. Програм је водио Дарен Миливојевић из Јабучја код Лајковца.

Организациони одбор фестивала сачињавали су: Радован Крчмаревић Рака Ешингер, Илија Адамовић Удружење „Ехос“ из Београда, Ката Богдановић текстописац из  Београда и Драгиша Симић „Прела и посела“.

Домаћин Фестивала били су: Удружење „Моје огњиште“ и Сретен Савић Канава из Мораваца.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave