ЗЛАТНИ МЕЛОС ЗА МИШУ, ЗОРАНА, ЛЕГЕНДЕ И НЕВЕРНЕ БЕБЕ

ФЕСТИВАЛ НАРОДНЕ МУЗИКЕ “МОРАВСКИ БИСЕРИ”

У центру српског бањског туризма, Врњачкој Бањи, одржан је 23. августа на препуној Летњој позорници  24. радио-телевизијски фестивал народне музике “МОРАВСКИ БИСЕРИ” и додела музичке награде “ЗЛАТНИ МЕЛОС”.Организатор Фестивала је био Пословно-музички центар “Мелос маркетинг” и Музичка мрежа Србије (директор дипл. инж. Зоран Трифуновић). Покровитељ ових престижних музичких манифестација, које имају најдужу традицију у Србији, била је Општина Врњачка  Бања.

МОРАВСКИ БИСЕРИ

Свих претходних година Фестивал народне музике “Моравски бисери” борио се да промовише квалитетне српске народне песме, компоноване у духу изворног, традиционалног мелоса. Јер музика, уз хришћанску веру (православље), српски језик, ћирилиицу, обичаје и традицију, чува српски национални идентитет и ако би дозволили да они нестану, нестао би једног дана и српски народ.

У жељи да своју концепцију Фестивала народне музике “Моравски бисери” приближи широким народним масама, Стручни савет 24. радио-телевизијског фестивала народне музике “Моравски бисери” је одлучио да ове године промени концепцију. Уместо,  да после завршетка извођења нових такмичарских песама прогласе се и награде најбоље композиције и аутори, по мишљењу стручног жирија и публике, као раније,  одлучено је да све песме изведене овог пута у Врњачкој Бањи узму учешће у једногодишњој маркетиншкој кампањи путем 73 радио и 47 ТВ станица, као и на посебној страници Фејсбука под насловом “Моравски бисери”. Тако ће најуспешнији певачи и аутори бити проглашени следеће године на јубиларном 25. фестивалу а извођачи ће наступити у ревијалном делу.

 

ЈЕДАНАЕСТ ПЕВАЧА У БОРБИ ЗА ПОБЕДНИКА

 

У такмичарском делу програма, од једанаест певача, први је наступио дугогодишњи учесник Фестивала, МИЋА РАШИЋ. Он је извео песму: “НЕ ЖЕЛИМ ДА ЧУЈЕМ НИ РЕЧ ПРОТИВ ЊЕ”. Аутор музике је Милан Пајовић, текста Атанасије Савић, а аранжман је урадио Ђорђе Марјановић. Затим је на сцени запевао, млади и перспективни певач РЕНАТО ХЕНЦ, нова нада Продукције грамофонских плоча Радио ТВ Србије. Ренато је извео нумеру “ЗВЕЗДО СЈАЈНА”, коју је компоновала и написала текст Оливера Маринковић, аранжман је дело Владимира Тодосијевића и Дејана Ђуровића. Као трећа је наступила МИЛИЦА МИЛИСАВЉЕВИЋ ДУГАЛИЋ са Косова и Метохије. Она је отпевала композицију “ИМАЛА, ПА, НЕМАЛА”. За ову песму је Оливера Маринковић компоновала мелодију и написала текст, а В. Тодосијевић је урадио арнжман. Познати српски певач врањских мелодија, ЧЕДА МАРКОВИЋ,  је певао као четврти. Он је интерпретирао ауторску песму “ПОДГОРИЦА” на текст Баћка Милачића. И овде се појављује В. Тодосијевић као аранжер.

 

На сцени се, као пети, појавио један од најуспешнијих кантаутора у српској музици, вечити ХАСАН ДУДИЋ. Он је заједно са сином, Микијем, такође музичарем, аутор текста и композиције “НИСАМ ЗНАО; НИСАМ ВЕРОВАО”. Аранжан је написао Дејан Марковић. Даље следе: АЛЕКСАНДРА РИСТАНОВИЋ и песма “СРЕЋА ХРАБРЕ ПРАТИ” (текст и музика Лидија Јовановић, ар. В. Тодосијевић), ЕРА ОЈДАНИЋ са веселом нумером “ДИВЉА РУЖА” (Мишко Живановић, Драгица Марковић, Милан Јовановић Јабучанин). Стари знанац са многих фестивала, ИВАН КУКОЉ КУКИ  интерпретирао је нумеру “СУЗА У ОКУ”, (композитор Игор Јотић, текстописац Саша Илић, аранжман Ненанд Николић Патало), млада дама  све популарнија и присутнија на естради, ДАНИЈЕЛА ДАНА ВУЧКОВИЋ, одлично је отпевала песму “ГДЕ ЋЕШ БИТИ ОВЕ НОЋИ”, аутор музике и текста, Милорад Крстић Крле, аранжман, Миста Ед и Даца.  Да године не чине своје најбољи је пример БОРО ДРЉАЧА. Крајишник са гласом као у младића, показао да се старости не боји, сигурно је извео нумеру Ненада Грковића “СТАРОСТИ СЕ НА БОЈИМ” на текст  Оливере Маринковић. За аранжман су се побринули Н. Грковић и В. Тодосијевић. И, најзад вече лепих песама компонованих у духу традиционалних српских песама зачинила је једна дама, МИРСАДА БЕЋИРЕВИЋ, која је извела композицију Александра  Савића “ЛЕК ЗА МЕНЕ”. Остали аутори су, Рале Митровић (текст) и В. Тодосијевић (аранжман).

Све певаче на сцени Летње позорнице у Врњачкој Бањи пратио је оркестар познатог инструменталисте МИЛАНА НИКОЛИЋА “Баракуда бенд”.

Пошто су певачи извели своје песме уследаила је додела признања. Стручни савет 24. радио-телевизијског фестивала народне музике “Моравски бисери” донео је одлуку да за изузетан допринос очувању и популаризацији народног мелоса додели признање композитору и инструменталисти МИШКУ ЖИВАНОВИЋУ, који је са својим оркестром пратио  све учеснике на Првом фестивалу “Моравски бисери” одржаном у Јагодини 1993. године. За изузетан допринос  на пољу очувања традиционалне песме Стручни савет Фестивала “Моравски бисери” је донео одлуку да додели признање, доајенима нароне музике, господи БОРИ ДРЉАЧИ и ЕРИ ОЈДАНИЋУ. Живановићу, Дрљачи и Ојданићу статуу, рад Уметничке ливнице “Јеремић”, која је традиционални пријатаељ Фестивала, је предао, председник Стручноог савета 24. радио-телевизијског фестивала “Моравски бисери”, господин Бора Дугић, познати композитор и инструменталиста.

ДОДЕЛА “ЗЛАЛТНОГ МЕЛОСА”

На крају ове фестивалске вечери, у Врњачкој Бањи додељена је музичка награда “ЗЛАТНИ МЕЛОС”. Она се додељује певачима, ауторима (композиторима, текстописцима, аранжерима), радио и ТВ емисијама и другим појединцима, који су својим радом и  садржајима допринели популаризацији музике. Ко ће бити овогодишњи добитници “Златног мелоса” одлуку су донели музички уредници из 52 ТВ центра и 120 радио-станица. Овог пута   признање су добили, инструменталиста и композитор, МИША  МИЈАТОВИЋ, певач ЗОРАН КАЛЕЗИЋ, поп-група “ЛЕГЕНДЕ” и рок-група “НЕВЕРНЕ БЕБЕ”.

Инструменталиста Миша Мјатовић је годинама међу најбољим композиторима, аранжерима и продуцентима у  народној музици. Зато је с правом добио “Златни мелос”. Ретки су певачи, који током своје каријере продају двадесет милиона плоча, касета и ЦД-а. Један од њих је интерпретатор Зоран Калезић, који је обележио 50 година бављење музиком и иза себе има бројне хитове. Поп-група “Легенде” већ је 30 година у врхи српске музчке сцене. Иа себе има бројне рекорде, а један је недостижан, 56 одржаних концерата у београдском Центру “Сава”! Рок-група “Неверне бебе” је карактеристична по музичким идејама од којих није хтела да осустене ни у најтежим годинама. Чланови бенда, на челу са вођом групе, Миланом Ђурђевићем , желели су да свирају једино оно што осећају без компромиса. Они су се изборили са своју позицију на регионалној рок-сцени и декласирали су се као скуп изузетних музичара, који најбоље од себе дају на концертима. У досадашњој каријери бенд је имао преко 2.000 (!?) наступа на различитим концертним  просторима, од клубова, преко стадиона до градских тргова и концертних дворана. Свима њима, Миши Мијатовићу, Зорану Калезићу и групама, “Легенде” и “Неверне бебе”, признање, статуу “Златни мелос”,  дар Уметничке ливнице “Јеремић”, предао је Бора Дугић.

Програм је водила поп-певачица Јелена Ристић, позната као Јеллена, која се одлично снашла у улози водитељке. Међу медијским покровитељима и ове године нашла се и СРПСКА ТВ ЧИКАГО.

 

За Српску ТВ Чикаго: текст и фото, Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 784 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*