ЈАГОДИНА - МАНИФЕСТАЦИЈА "ОТВОРЕН ДАН"

У  ДАНУ ТУРИЗМА – ПОСЕТА ОД 15.000 ЉУДИ

У уторак, 22. августа, у традиционалном Дану туризма под називом „Отворен дан“, град Јагодину посетило је 15.000 људи. Они су имали прилику да разгледају и уживају у једном од најлепших и најпосећенијих аква-паркова у Србији, да присуствују приказу часа рекреације крај базена и погладају егзибицију девојака у уметничком пливању. Туристи су посетили јединствен Музеј воштаних фигура, у којем су могли да виде воштане фигуре прослављених личности из српске славне историје, културе и спорта, патријарха Павла, глумца Павла Вуисића, песникињу Десанку Максимовић, спортисте, Новака Ђоковића, Александра Ђорђевића, Владу Дивца и друге. Посетиоци у току “Отвореног дана” обишли су и Зоолошки врт, један од три у Србији, који обилује бројним егзотичним и интересантним животињама, али и део града познат под називом Поток, чији су простори лепо и функционално уређени са вештачким водопадима у којем се током летњих месеци одржавају бројне музичке и културне манифестације.

ОТВОРЕН ДАН

На почетку манифестације “Отворен град” знатижељне туристе, а њих је било око 15.000, је  најпре поздравио господин Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодине, који  је рекео да ове године у Јагодини има 150.000 туриста више него прошле године. У летњој сезони Јагодину је посетило чак 500.000 људи, чиме може да се похвали мали број градова у Србији, који имају и већу туристичку репутацију.

Обраћајући се туристима г. Драган Марковић Палма је рекао:

– Данас је отворен Дан туризма, већ на улазу у Аква парк констатовао сам да не постоји град у Србији из кога неки туриста није дошао код нас. Ту су и наши пријатељи из Херцег Новог,  који долазе из најбољег туристичког града у Европи, и рекли су ми да је Јагодина топ-дестинација у Србији. Как они кажу, онда им треба веровати.

Већ постаје пракса да се у Јагодини сваке  године по нешто ново уради. Ове године у  Аква парку је направљен тобаган, чији је левак преко 100 м. Таквих је пет или шест у Европи. Следеће године Јагодина прави “лењу реку” и љубитељи аква-паркова знају шта је то.

Сваке године све више туриста из Европе долази у Србију, јер овде постоји политичка стабилност, безбедност и брига о сваком туристи. Туризам је у свету значајна привредна грана, па, и у Србији он све више добија на значају. Поред Копаоника, Златибора, Београда, Таре, парка природе Ђердап, Врњачке Бање, бројних средњевековних манастира … и Јагодина заузима значајно место на туристичкој карти Србије и Европе. За Јагодину кажу да је град будућности јер нуди најбоље услове за посао, школовање и забаву. У њој није само развијен туризам. већ је ту и све доминантнија економија, која утиче на стандард људи и на све бољи квалитет живота у овом поморавском граду.

Интересантно, да је велики број странаца изабрао Јагодину да у њој живи. Моментално у Јагодини живи преко тридесет Немаца, Француза, Швајцараца, који су овде купили станове. Да је Јагодина један од најпосећенијих градова у Србији јасно говори и чињеница да ове године у граду није било празних соба ни у хотелима ни у приватном смештају. Зато, господин Марковић позива стране инвеститоре да дођу и граде хотеле у Јагодини, то ће им се сигурно исплатити.

Ове године,  26.августа пут Паралије, где Јагодина има своју “територију” и одмаралиште, поклон од пријатеља Грка, кренуће 300 просветних радника и учитеља, који ће у познатом грчком летовалишту провести пет дана. Студентима је, као и прошлих година, загарантован обилазак Беча крајем октобра.

И да закључимо ову причу из Јагодине и “Отвореног дана”. Јагодина је у уторак, 22. августа забележила феноменалну посету (15.000 туриста)  до 18.оо часова, до када је трајала манифестација. Циљ је постигнут.

Јагодина има изграђених неколико капиталних привредних објеката, који запошљавају бројне становнике града и околине. Ускоро, како рече г. Драган Марковић Палма, овај град биће богатији за још један производни погон, инвестирор  ће изградити фабрику,  која ће производити женске и мушке чарапе и запослити 500 људи!

 

За Српску ТВ Чикаго, припремио: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 368 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*