ПОСЕТА МАНАСТИРУ ТУМАНЕ КОД ГОЛУПЦА

МИЛОШ ОБИЛИЋ ОТПОЧЕО ГРАДЊУ

У Браничевском округу, на самом почетку велелепног Ђердапског националног парка, око десет километара удаљен од Голупца, смаштен је у живописној Голубачкој долини, крај Туманске реке, средњевековни манастир Тумане. Легенда прохујалих векова овај сакрални верски објекат везује за великоког српског јунака Косовског боја, Милоша Обилића. Пред одлазак на Косово, Милош Обилић је боравио у овом крају и нехотице у лову је смртно ранио Светог пустињака Зосима. Овај прослављени монах је дошао из Синаја и живео је, по предању, у једној пећини. Рањеног Зосима, Милош Обилић је одвео код видара, међутим, монах видевши да му нема спаса рече Милошу: “Ту мани”, што је значило да за његову рану нема лека, већ да га пусти да умре.

Да би покајао грехе, Милош Обилић се пред гробом Зосима заклео да ће му подићи цркву. Српски епски јунак је започео градњу цркве али је није завршио јер је погинуо у Косовском боју, претходно убивши турског цара Мурата.

У манастиру су се 1690. године срели Арсеније Трећи Чарнојевић и гроф Ђорђе Бранковић, како би се договорили о заједничкој борби против Турака. Манастирска црква је постојала све до пада Кочине крајине, када су је Турци спалили. За време кнеза Милоша великим залагањем оберкнеза Павла Богдановића обновљен је манастир, као и други срушени верски објекти у близини, манастири Рукумија, Нимник и Заова. Ову светињу обишао је и Јоаким Вујић, који је за њу рекао да је црква мала, живописна, уређена по православним богослужбеним прописима. Данашњи изглед је добила коначно градњом 1924. године.

Манастир Тумане не  убраја се само у најлепше српске манастире, већ је и један од најпосећенијих у Србији. Током низа година више пута је рушен и оштећен од разних освајача и вандала. Ипак, Богу хвала,  надживео је све насилнике и освајаче, на радост и срећу српског народа, па је тако манастир Тумане постао светионик  вере и традиције Срба на само у Отаџбини, већ и широм света, оних верника, који су у расејању.

Због  тога што има моћ исцељења манастир Тумане у српском народу познат је и  по називу Ђердапски Острог. Највећа светиња манастира Тумане су целебне мошти Светог Зосима Туманског, за које многи тврде да су чудотворне. У манастиру Тумане чувају се и мошти Светоог Јакова Туманског, који је својевремено био ученик Светог Владике Николаја. Међутим, чудотворну моћ приписује се и руској икони Пресветој Богородици “Куркаја”, која се чува у манастиру као реликвија.

На радост бројних посетилаца, на левој обали Туманске реке, у непосредној близини манастира налази се гостопримница, која је саграђена на месту где је раније била сеоска воденица. У њој могу да посетиоци манастира обедују и да наруче бројне српске специјалитете, који се се спремају по познатим манастирским рецептима. Посебно гости воле да пробају пастрмке, коју монаси гаје у свом рибњаку. Најинтересантније у свему је што за сва наручене јела не постоји цена (!?) већ посетиоци манастира Кумане дају добровољни прилог којим  се финансира обнова манастира Тумане.

У манастуру Tумане се одржавају бројне славе и сабори, споменимо: слави се друга надеља Васкршног поста, Цвети недеља пред Васкрс, манастирска слава Сабор Светог архангела Гаврила, 21. август – преподобни Зосим  и Јаков Тумански, богомољска слава – недеља после Велике Госпојине (28. август),  21. октобар – обретење моштију Преподобног Јакова Туманског.

Монаси манастира Тумане су поносни на мали Зоолошки врт. Овај Зоо врт је посебно интересантан деци, јер у њему могу видети бројне домаће али и егзотичне животиње. Поред пони-коња, ту су нојеви, магарци, зечеви, корњаче, лабудови, мини-козе, овце, ламе, ему-птице … Деца, која посећују манастир Тумане, највише време проводе обилазећи овај мини Зоолошки врг, где имају прилику да по први пут у животу виде многе егзотичне и интересантне животиње.

У непосредној близини манастира Тумане налази се споменик природе “Бигрена акумулација код манастира Кумане”. Овај споменик природе, који је стављен под заштиту државе и стављен је у трећу категорију заштите као значајно природно добро, представља геоморфолошко-хидролошки објекат површинско-крашког рељефа, коју чини бигрена акумулација са већим бројем морфолошких облика. На један километар од мананстира налази се и испосница, а поред ње јединствен шумски водопад и извор, који по многима, има чудотворно својство.

–  Посетилац у овој древној светињи, као ретко где, може открити присуство божјег спокоја и мира, проникнути у тајну присуства туманског Светитеља Чудотворца, као и лепоту историје, која се на очигледан начин доживи. Несвакидашњи специјалитети монашке трпезе, гостопримство ове светиње – њених светитеља и братства, остављају неизбрисив утисак  на свакога ко се у овом парчечту неба на земљи нађе и неизоставно призове човека,  да Тумане изнова посети и у њему се осети као код куће – пише у каталогу, који добије сваки посетилац који посети манастир Тумане.

Сви они који желе да посете манастир Тумане могу информације да добију телефоном: 00. 381. 12. 7675 195 и + 381. 64. 1791 287. И. меил је: manastirtumane@gmail.com, Веб сајт: www. manastirtumane.org

Pomoć manastiru Tumane

 

POZIVAJU SE SVI LJUDI DOBRE VOLJE IZ DIJASPORE DA POMOGNU OBNOVU MANASTIRA TUMANE.

OVDE ŽIVE VREDNI I SKROMNI MONASI KOJI BI ŽELELI DA NJIHOV MANASTIR I OSTALI OBJEKTI ZASIJAJU PUNIM SJAJEM. SVI ZAINTERESOVANI ZA POMOĆ NEKA SE OBRATE NA MAIL:

manastirtumane@gmail.com

 

За  Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Фото: З. Јакшић и архива манастира

(Visited 1800 times, 9 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*