ПЕТА, ЈУБИЛАРНА "ШЕШИРИЈАДА 2017."

НАГРАДА ЗА РАДУ ЂУРИЧИН

Међународна културно-туристичка манифестација “Шеширијада 2017.”, која се почетком јуна одржала у београдској боемској четврти “Скадарлији” поприма обрисе традиционалне приредбе јер се, ево, десила по пети пут. Испред кафане “Стара Скадарлија” окупио се велики број љубитеља шешира, њих око три стотине учесника, међу њима, погађате, највише је било дама, од оних млађих до оних старијих, у најбољим годинама. А “шпарало” се сатима од Куће Ђуре Јакшића до “Старе Скадарлије”, како би учеснике “Шеширијаде” запазио и оценио строги жири. Јер, ова манифестација није имала само променадни, већ и такмичарски карактер. 

ПЕТА, ЈУБИЛАРНА “ШЕШИРИЈАДА 2017.”

Организатор пете “Шеширијаде 2017”, по традицији било је Друштво за очување , уређење и развој београдске боемске четврти “Скадарлија”. Покровитељи су били: Град Београд, Међународни центар за развој  туризма и угоститељства “Сацен интернационал”, Туристичка организација Београда, Установа културе “Пароброд”, Кућа Ђуре Јакшића, Фондација “Нушић”,  Друштво српских домаћина и Градска општина Стари Град. Председник Организационог одбора био је угледни проф. др Миладин Шеварлић, а уметнички директор, Мира Степић из Куће Ђуре Јакшића, која је уложила велики труд да овогодишња “Шеширијада” засија пуним сјајем..

ШЕШИРИЈАДА 2017
ШЕШИРИЈАДА 2017
ШЕШИРИЈАДА 2017
ШЕШИРИЈАДА 2017
ШЕШИРИЈАДА 2017
ШЕШИРИЈАДА 2017

Некада су шешири у старом Београду, крајем деветнаестог и почетком двадесетог века, били у моди. И данас их носе даме и господа.. Шешири су одавно незаобилазан артикал углађених и наочитих дама, свих година. У Београду, који је крочио у двадесет и први век, можете их видети на некој дами, не као некада, али довољно да увек скрену пажњу знатижељника на улици, у парку, у шетњи … Срећом, у позоришту и на филму видимо их доста. Овог пута у Скадарској улици запазили смо шешире разних дезена, боја, величине, мале и велике, најчешће ручне израде од сламе, картона, папира, платна …

 

ЛЕПИ ШЕШИРИ ЗА ЛЕПЕ ДАМЕ

 

Вера Робовић, дама која не пропушта многе карневале код нас, па, богами и у свету, и по томе је познати глобтротер, наравно, не заобилази ни  “Шеширијаду”. Атрактивна црнка, у најбољим годинама, прва се увек јавља да учествује у такмичарском делу програма. Појављујући се са својим атрактивним, необичним шеширима и лепим хаљинама често је добијала награде. Таличан јој је био такмичарски број један. Овог пута је остале без награде, али, она се не љути, држи се Кубетенове девизе – важно је учествовати!

ШЕШИРИЈАДА 2017

Зорица Стојсављевић, која по први пут учестувује на “Шеширијади”,  је израдила веома атрактиван и необичан шешир, надала се победи, али јој је она, вели, за длаку измакла.  “Следећи пут ћу сигурно победити”, каже Зорица, која зрачи оптимизмом. И већ је почела да спрема нову креацију, нови шешшир, за следећу “Шеширијаду 2018.”

Модна креаторка Јелена Златковић Величковић је дошла са манекенкама, које су изазивале пажњу не само својим малим, необичним, шеширима, већ и атрактивним моделима, хаљинама. “Дошла сам у “Скадарлију” да промовишем своју нову модну линију, нове моделе, уочи ревије, коју ћу одржати у кући Ђуре Јакшића у “Скадарлији” – каже Јелена. Њене манекенке, Александра, Милица, Анастасија, Лидија, Марија, Ана, Ања  и Верица плениле су пажњу и својим  витким појавама, младалачким осмесима, пуне оптимизма.

 

“ДАМСКИ ШЕШИР” – АЛЕКСАНДРИ ЂОРЂЕЂВИЋ

 

У такмичарском делу програма шешири су разврстани у више категорија, дечји, дамски, господски,  етно, боемски и породични шешир. У жирију, који је бирао најлепши украс главе били су: председница жирија, прослављена глумица, Рада Ђуричин, првакиња Народног позоришта у Београду, затим, Лала Лара Бранков, песникиња и  глумамц Тома Курузовић.

У забавном делу програама учеснике су забављали плесачи  варошких игара одевенеи у црвеним мундирима, вокални састави, песници, рецитатори, хумористи, музичка група “Данилушка” свирала је староградске мелодије а павали су: Весна Димић, Биљана Петковић, Љубица Вуковић, Матеја Радић … Програм су водиле, глумица Невена Шарчевић и Катарина Митровић из Фондације “Нушић”. Ради Ђуричин је у вечери одржавања “Шеширијаде” уручена награда “Златно уметничко срце” због великог доприноса  у популарисању боемске “Скадарлије” и манифестације “Шеширијада”.

Ево и награђених власника шешира у такмичарском делу програма. У категорији “дамски шешир”, као и за целокупни изглед и утисак, које је оставила носећи костим, прву награду је добила Александра Ђорђевић из Београда. Шешир и хаљина, које је носила Александра  су дело модне креаторке, Јелене Златковић Величковић. Јелену  је инсписала градска ношња Београда с краја деветнаестог века. У категорији “женски шешир” победила је Мира Митић Ракоњац, у категорији “мушки шешир” прво место припало малом Марку Тољићу из Дворова (Република Српска), док је његова бака Радмила Тољић награђена у категорији “етно шешир”. За “породични шешир” награђена је фамилија Арсић на чијем су челу били седмомесечни Зое и његов брат Лука, наравно у “екипи”  били су и мама и тата

ШЕШИРИЈАДА 2017

Ваља напоменути да је овогодишња манифестација имала хуманитарни карактер. Сав прикупљен новац од продаје промотивних скадарлијских шешира и балона уплаћен је на рачун за народну кухињу на Косову и Метохији.

И овог пута сви учесници били су веоме задовољни организацијом и учешћем на “Шеширијади 2017.” и изразили жељу да се традиција настави. Манифестације, које буде емоције, чувају успомену на добра стара, модна, прохујала, времена Београда са краја деветнаестог и прве половине прошлог века, али и на боемску “Скадарлију”, просто недостају у главном граду Србије. Зато верујемо да ће “Шеширијада 2018.” бити још  боља и успешнија. .

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 492 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*