PROSLAVA SVETOG MARDARIJA U AMERICI

SABOR U SLAVU NOVOBRETENOG SVETOG MARDARIJA USKOKOVIĆA

Sveštenstvo, monaštvo i vernici sastali su se u petak 14og jula u crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu gde je priređen doček povodom proslave Svetog Mardarija i premijerno prikazan film o Vladiki Mardariju “Tihi Kutak Hristov”. Okupljanje je nastavljeno u subotu i nedelju 15og i 16og jula u hramu Svetog Save u Libertivilu,  gde je počeo sabor povodom proslave Novobretenog Svetog Mardarija Uskokvića Libertivilskog i Sve Američkog, prvog srpskog Pravoslavnnog Episkopa Američko Kanadskog u hramu Svetog Save.

Liturgiju i litije sa mostima Svetog Mardarija zajedno u molitvi proslavili su brojni Arhijereji iz Sjedinjenih Američkih država i Kanade, mnogobrojni sveštenici i vernici i Njegova Svetost Patrijarh Irinej zajedno sa Mitropolitom Crnogorsko Primorskim Amfilohijem.

U manastiru Svetog Save u Libertivulu pre i nakon liturgije održane su i prigodne svečanosti u organizaciji domaćina na čelu sa Vladikom Longinom. Dogadjaju su prisustvovali i praunuk Svetog Mardarija Nikola Uskoković i rođaka Vera Uskoković. Svečani ručak održan je na imanju manastira Nova Gračanica.

video

(Visited 1509 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*