ЈЕЛЕНА ЗЛАТКОВИЋ, МОДНИ КРЕАТОР

РЕВИЈА МОДНОГ ПЕРФОРМАНСА – МОДНИ ВРЕМЕПЛОВ

У Београду на летњој позорници испред, а касније и у самој кући славног српског песника родољубиве поезије и књижевника, Ђуре Јакшића, у београдфској боемској Скадарлији, позната костимографкиња  Јелена Златковић Величковић приказала је 4. јула своје ново костимографско маштање у виду ревије-модног перформанса “Модни времеплов“.

Ауторки ревије је инспирација био костим 18. и 19. века, као и сусрет запада и београдске моде 19.века.Ови модификовани костими прохујалих времена она транспонује у форме савремених костима. На модном перфрмансу су биле представљене хаљине са ручно шивеним детаљима и апликацијама, чипком и цирконима. Јеленине хаљине, треба истаћи, истичу женственост, женску лепоту и сензуалност.

Модни Времеплов
Модни Времеплов

Јелена Златковић Величковић је дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду, одсек костим. Од 2003.године је члан УЛУПУДС-а. До сада је реализовала више модних ревија и перформанси. У клубу Народног позоришта у Београду 2015. г. одржала је  перформанс под називом “Модни менует”, у великој сали Студентског културног центра (СКЦ),  имала је ревију “Времеплов 2003 год”, у кафеу и винском бару “Магнум”  – “Модни интермецо 2012.”, затим, у клубу “Плато”  ревију “Бел епок 2012”,  а  2015. г.  у Кући Ђуре Јакшића- перформанс “Модни матине”…

Јелена је радила је костиме за позоришне представе:  “Антигона”, “Кукавичје јаје”, “Народни посланик”, “А Нишава тече”, “Зар и ти сине Дракче” за Народно позориште Пирот, “Знам Дабл фејса” (Трстенишко позориште, 2017, режисер Александар Волић), .”Осликано ињем” (Београдско позориште “Мадленианум”, 2008.), “Крчма на главном путу”, .2010. г. Стара Пазова , “Боље је јести колаче од мушкараца” (Позориште “Дадов”, 2010. г.)

Модни Времеплов
Модни Времеплов

Учествовала је у изради костима за филмове (“Ивкова слава”…) и позоришне представе у Пироту, Београду (Позориште на Теразијама “Пољуби ме Кејт”, Народно позориште, балет “Ромео и Јулија”…)

Добитница је више награда међу којима је и награда за најбољи костим на Војвођанском фестивалу 2010.године.

Аутор је филма о костимографији “Its a journey not a destination”, приказаног на филмском фестивалу у Холивуду  “The Vаlley film festival 2015.”

Ова вредна уметница имала је неколико самосталних изложби костима у Београду (Галерија СКЦ Београд), Пожаревцу (Галерија “Српска кућа”), Панчеву (Галерија “Мадам”, Клуб 100) … више заједничких изложби

У њеним ревијама учествују девојке: Ања Богдановић, Верица Аћимовић, Ана Милановић, Марија Кривељановић, Лидија Миловац, Анастазија Антић, Милица Драшковић, Александра Ђорђевић. Неке од њих се баве глумом, друге фотографијом и цртањем, све углавном неком врстом уметности. Међу њима и девојака, које се баве и моделингом.

за Српску Телевизију , Зоран Јакшић

(Visited 322 times, 1 visits today)

You might be interested in

Comment (1)

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*