ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У ВОЖЊИ КОЊСКИХ ЗАПРЕГА

 

У организацији Савеза за коњички спорт Србије за олимпијске и FEI  дисциплине, отворено је Првенство Републике Србије у вожњи запрега које се одржало на Ергели “Тамиш” – Стари Тамиш.

Савез за коњички спорт Србије за олимпијске и FEI  дисциплине постоји од 2001.године. SKSSOFD  је национални грански Савез препознат од Министартсва омладине и спорта, Олимпијског комитета Србије, Међународног олимпијског комитета, те кровне организације FEI (Међународна коњичка федерација). Осим ових организација, SKSSOFD је члан и Параолимпијског комитета Србије, Европске коњичке федерације, те Спортског савеза Србије. Сви коњички клубови у Србији, који испуњавају законом прописане услове, чланови су Савеза и управо они руководе њиме преко Скупштине. Савез брине о регулативи, равномерном развоју и заступљености три олимпијске дисциплине: прескакању препона, дресури, свестраном испиту спремности (3 day event); параолимпијским дисциплинама; као и осталим  FEI  дисциплинама коњичког спорта: вожњи запрега, даљинском јахању, волтижовању и вестерн јахању.

Коњарство је на Старом Тамишу оживљено доласком  фирме „Аlmex”. Иако је ова ергела отворена средином педесетих година прошлог века, од краја седамдесетих није функционисала јер су тада сви коњи продати. Од 2009. године коњарство се поново развија а нови власник имања, компанија Алмеx, комплетно је реновирао ергелу и простор око ње. Данас ергела има око 30 расних липицанера, пореклом из Липика, Ђакова и Карађорђева. На ергели „Тамиш“ коњи се обучавају за вожњу у запреги, између чуњева (двопрег). Обука липицанера за такмичење почиње од његове 3. године, навикавањем на оглав и лонџу. За прилагођавање опреми и савладавање првог корака обуке потребно је око 6 месеци. Следећа фаза тренинга младог грла је навикавање на запрегу, у пару са старијим коњем. Липицанери за такмичења сазревају са 5 година и тек тада могу да се очекују озбиљнији резултати. На такмичењу се оцењује брзина проласка кроз полигон а негативни бодови се добијају за рушење чуњева и неправилан улазак у капије. Оцењују се и изглед и опрема на коњима, акција ногу коња, униформе возача и сувозача као и целокупан утисак. Липицанери са ергеле на Старом Тамишу учествују на великим такмичарским ревијама у Србији и имају преко 50 значајних трофеја. Ергела „Тамиш“ је и домаћин Међународне трке парадних коња и фијакера, са највећим бројем такмичара у Србији до данас.

konji

Моја рођена ћерка усликала је ове “лајк”фотографије – фотографије за сва времена ! Ето, шта деца могу да направе од рођених родитеља !

За STV USA текст и фото Синиша Мијатовић

 

Nedavne objave