ГРУПА "ЈУТРО" ОСВЕЖИЛА ДАН

САБОР “ПРЕЛА И ПОСЕЛА, ХАЈДУЧКИ САСТАНАК”

Традиционални сабор “Прела и посела, хајдучки састанак” одржан је у недељу 28. маја у Доњој Топлици, крај Мионице, на више локација, код Протића воденице на реци Топлици, у етно дворишту “Душа традиције”, на имању Драгише Симића,  председника и оснивача Удружења чувара српске традиције и обичаја “Прела и посела”.

Све учеснике програма у Доњој Топлици. по старом добром српском обичају са хлебом и сољу, је дочекивао домаћин, Драгиша Симић, организатор овогодишњег Сабора “Прела и посела, хајдучки састанак”, са унуком Милицом и унуцима Стефаном и Лазаром.

Драгиша Симић је госте и учеснике програма при доласку поздравио својим стиховима:

Добро дошли мионичком крају,

на прочеље старом обичају,

Где босиљак и тамјан мирише,

На посело код Симић Драгише,

Ту се пева, ту се коло вије,

Ту се чува душа традиције.

 

Програм је био такмичарског и ревијалног карактера. У такмичарском делу програма  биле су дисциплине: избор најлепше воденичарке у народној ношњи, бацање камена с рамена, скок у даљ из места, прескакање потока, трчање на 100 метара са девојком у наручју од воденице до етно дворишта “Душа традиције”,  надвлачење конопца, дизање клипка, пузање уз дрво, обарање руке преко стола, турнир у шаху и друге.

Најузбудљивије такмичење се одвијало у надвалачењу конопца у којем је победу извојевала екипа синдиката “Колубаре”. У прескакању потока најбољи је био Милан Милосављевић Ћоле из Великих Маришта код Мионице. На основу спортских резултата титула арамбаше је додељена Дејану Бабићу (Коцељева).

Судијску комисију у спортским дисциплинама сачињавали су: Радован Костић, председник Атлетског савеза западне Србије, Драгана Беба Јокић и џудиста Бата Палигорић.

Жири, који је оцењивао најлепше воденичарке није мого да одлучи која је победница па су прво  место заједнички поделиле: Драгана Михајловић, Марија Недељковић и Марија Михајловић.

У ревијалном делу програма су учествовали фолклорни ансамбли, изворне певачке групе, свирачи на народним инструментима … Сабораши су имали прилику да поздраве малу Сању Милановић (свирала на фрули и окарини), члана Културно-уметничог друштва  “Лука Спасојевић” из Љига, виолинисту Ратка Ђурића из Вировца, код Мионице, женски дует, Ему Богосављевић и Кристину Дамњановић из Крушевца, културно-уметничка друштва “Димитрије Туцовић” из Лазаревца и “Лука Спасојевић”. Међу учесницима програма на Сабору били су и: Љутомир Рундић, председник Клуба писаца “Вуково перо” 2016, који је рецитовао једну песму, гуслари Милутин Ђурић, Тодор Остојић и Вукомир Шћекић … Посебно освежење била је певачка изворна група “Јутро”, коју предводи Милена Шљивић, а њу сачињавају и: Аница Орешчанин, Лидија Јанковић, Дијана Крстић, Тања Жугић и Санела Лабан.

Међу гостима били су здравичари и песници, Илија Адамовић, председник Удружења музичких стваралаца “Ехос” из Београда,  Ката Богдановић, Љиљана  Ђорђевић, Млађо Протић, Милица Мицика …

На Сабору је била и ревија етно-модела, учествовали су казивачи народних обичаја, здравичари (рецитатори беседе), сликари,  припремала се стара српска јела од пројиног брашна (качамак,  цицвара, проја, пројара и слично), приказивали су се стари занати и рукотворине, а представили су се и певачи аматери и познати извођачи народних песама, свирачи на националним инструментима. Овај Сабор “Прела и посела, хајдучки састанак” није могао да прође ни без богате српске трпезе.

Овом догађају  је присуствовао и подржао га Горан Гладовић свештеник Цркве Вртиглав  сабор Архангела Гаврила.

– Сабор “Прела и посела, хајдучки састанак” одржавамо сваке године маја месеца у знак подсећања на наше претке, хајдуке, који су се сваког пролећа састајали да би се организовали и борили против Турака у време када су били на Балкану. Правило је било да су се хајдуци састајали за Ђурђевдан а растајали на јесен за Митровдан. У јесен обележавамо и Митровдан као хајдучки растанак – каже Драгиша Симић домаћин овогодишњег Сабора “Прела и посела, хајдучки састанак”.

 

За Српску ТВ Чикаго, текст и фото: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 261 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*