"СКУПЉАЧИ ПЕРЈА" ЗА СВА ВРЕМЕНА

ОЛИВЕРА КАТАРИНА КРАЉИЦА КАНСКОГ ФЕСТИВАЛА

Јубиларни 70. кански фестивал, један од најпрестижнијих у свету у оквиру главне селекције “Кански класици” 24. маја је приказао филм, рестаурисану копију ремек дела српске кинематографије “Скупљачи перја”, знаменитог режисера тзв. “црног таласа”  Александара Саше Петровића (“Три”, “Кад будем мртав и бео”, “Мајстор и Маргарита”, “Биће скоро пропаст света” …), који је пре  тачно педесет година, 1967. осовојио у Кану најпрестижнију награду – Гран при фестивала за најбољи филм и Награду међународног жирија критике Фипресци.

ОЛИВЕРА КАТАРИНА КРАЉИЦА КАНСКОГ ФЕСТИВАЛА                                 "СКУПЉАЧИ ПЕРЈА" ЗА СВА ВРЕМЕНА
ОЛИВЕРА КАТАРИНА КРАЉИЦА КАНСКОГ ФЕСТИВАЛА
“СКУПЉАЧИ ПЕРЈА” ЗА СВА ВРЕМЕНА

Један од најнаграђенијих српских филмова, који је пре педесет година доживео светску славу био је номинован међу пет остварења за међународну награду, најбољи филм ван енглеског говорног подручја 1968. г, амерички “Оскар”. Велики српски глумац Велимир Бата Живојиновић је 1967. године добио “Златну арену” у Пули за најбољу мушку улогу. Филм је био номинован и за награду “Златни глобус” за најбољи страни филм.

ОЛИВЕРА КАТАРИНА КРАЉИЦА КАНСКОГ ФЕСТИВАЛА                                 "СКУПЉАЧИ ПЕРЈА" ЗА СВА ВРЕМЕНА
ОЛИВЕРА КАТАРИНА КРАЉИЦА КАНСКОГ ФЕСТИВАЛА
“СКУПЉАЧИ ПЕРЈА” ЗА СВА ВРЕМЕНА

Звезда филма “Скупљачи перја” Оливера Катарина (77 година)  24. маја у Кану је присуствовала пројекцији филма на Кроазети у дворани “Буњуел”. Својом појавом поноово је одушевила све присутне,  па и самог представника Канског фестивала Жералда Душасоја на пријему поводом приказивања.филма, посебно када је запевала познату песму из филма “Скупљачи перја” “Ђелем, ђелем”.

ОЛИВЕРА КАТАРИНА
ОЛИВЕРА КАТАРИНА

По мишљењу љубитеља филма и критике филм “Скупљачи перја” увршћен је међу десет најбољих српских филмова свих времена. Поред Оливере Катарине играли су у филму све сами великани српског глумишта, Бата Живојиновић, Беким Фехмију, Мија Алексић и многи други

ОЛИВЕРА КАТАРИНА
ОЛИВЕРА КАТАРИНА

Оливера Катарина је била својевремено једна од најлепших жена Југославије, свестрана уметница, глумица и певачица, велика југословенска звезда шездесетих и седамдесетих година прошлог века. За то време снимила је скоро  тридесет филмова (предпоследњи “Црвени удар” 1974. г. а последњи “Чарлслтон за Огњенку” 2008. г.) у домаћој и страној продукцији. За улогу војвоткиње од Албе у филму “Гоја” је награђена на фестивалима у Москви и Венецији 1971. г.. Поред тога издала је 11 музичких албума и 23 синглице, имала девет телевизијских остварења. Средином седамдесетих година се нагло повукла у анонимност. Оливера (Петровић) Катарина је била, не само глумица, већ и велика музичка звезда. Најбољи пример је што је 72 дана узастопно певала у најпрестижнијој светској дворани, париској “Олимпији”. Њене познате песме, поред “Ђелем, ђелем” су, “Нишка бања”, “Верка калуђерка”, “Ево, банке цигане мој”, “А што ти је мила кћери”, “Алај ми је вечерас по вољи” …Била је велики патриота, волеле је да изводи песме са Косова и Метохије.  Певала је изворне песме, шансоне, шлагере … Била је и остаала једна од најзначајнијих глумица југословенског и српског филма

 

Текст за Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: архива

(Visited 258 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*