PARTIZAN ŠAMPION SRBIJE

Završen fudbalski šampionat Srbije

Partizan šampion Srbije

Partizan na kraju sezone posle 37 odigranih kola osvojio titulu šampiona 27 po redu. Iako je celu sezonu bila na prvoj poziciji Crvena zvezda tri kola pre kraja porazom od Voždovca  istu ispustila i  na kraju prepustila lavorike najvećem rivalu . Veliko slavlje crno belih pristalica na samom stadionu  i u gradu Đurdjević prvi strelac šampionata sa 24 gola .

Partizan će igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Crvena zvezda, Vojvodina i Mladost iz Lučana u kvalifikacijama za ligu Evrope.

28 maja ostalo da se odigra i finale kupa Srbije na stadionu Partizana u kome će rivali biti  novi šampion Partizan i prošlogodišnji a sada vice prvak Crvena zvezda.

 

Šampionat Srbije za sezonu 2016/2017 u fudbalu ,11  po redu  od kada je Srbija samostalna  pripao je fudbalerima crno belih iz  Humske tj ekipi Partizana . Posle trideset odigranih kola redvnog prvenstva  i sedam utakmica  plejofa  Super lige  puleni trenera  Marka Nikolića su  osvojili lavorike i sa 58 bodova  postali šampioni Srbije 8 put od samostalnosti  i 27 put ukupno od posle rata,

Iako se činilo samo tri kola pre kraja da će titula u susedstvu tj na Marakani obzirom da su crveno beli bili u prednosti  njihov neočekivani kiks  i poraz u 34 kolu od Voždovca  koštao ih je gubitka prve pozcije i na kraju i šampionske titule koju je neočekivano osvojio Partizan.

Pokazalo se još jednom da se nikada ne treba uspavati  na bilo kojoj prednosti da  a se uvek mora igrati do kraja ozbiljno i na pobedu što su najbolje pokazali igrači Partizana i u seriji od čak 33 utakmice bez poraza na kraju pretekli velikog rivala i postal šampioni Srbije .

Ceo šampionat je inače protekao u borbi ova dva tima za vodeću poziciju pri čemu je Crvena zvezda bila vodeća čak 33 kola na kraju regularnog dela prvenstva i posle odigranih 30 kola imala čak 6 bodova prednosti u odnosu na Partizan.

Novi sistem takmičenja u kome je uveden plejof i plej aut koji posle 30 kola deli Super ligaše na osam prvoplasitranih koji u još sedam kola doigravanja igraju za pozicije koje donose titulu šampiona i plasman u Evropu i takmicenja kvalifikacija u okviru iste i osam iz drugog dela od 9 do 16 mesta koji se u isto toliko kola bore za opstanak  umnogome je izmenio onaj izgled sa završetka prvenstva .

Obzirom da se osvojeni bodovi posle 30 kola dele na pola uticala je na to da je razlika sada mnogo manja među svim timovima i na kraju pokazalo se da  utiče  na tok šampionata. Partizan je startovao sa tri umesto šest bodova  manje u odnosu na Crvenu zvezdu i posle pobede u večitom derbiju se u potpunosti izjednačio rivalom  da bi u opisanoj završnici svim pobedama do kraja prvenstva u plejofu osvojio prvu poziciju i okitio se titulom šampiona  i prestavljaće Srbiju u  julskim kvalifikacijajma za Ligu šampiona   od 3 kola .

Proveo je Partiuan samo 15 dana na vodećoj poziciji ali je i to bilo dovoljno da osvoji šampionat i da im  posle utakmice sa lučanskom Maldošću i pobede u poslednjem ligaškom kolu sa 5: 0  potpredsednik FS Srbij Savo Miloševic na stadionu u Humskoj pred oko 30,000 navijača ovog kluba popularnih “grobara” uruči prelazni i stalni pehar za osviojenu 27 titulu šampiona  u klupskoj istoriji.

Slavilo se na stadionu u Humskoj uz pesmu i bakljadu a slavlje je kasnije nastavljeno u gradu gde su fudbaleri i članovi rukovodstva prošetali otvorenim autobusom.

Znali su navijači Partizana da proslave veliki uspeh i podele  radost sa svojim ljubimcima na stadionu ali je ono što je viđeno u gradu nešto posebno.Otvoreni autobus sa igračima je od strane navijača dopraćen od stadiona preko Slavije do Teraziske česme gde su se uz pirotehniku i bakljadu još jednom svi veselili  uz poznate navijačke pesme koje su samo učinile da ova titula ostane posebno draga   pogotovo osvojena na ovakav način i na štetu prvih komšija i najvećeg rivala iz Ljutice Bodgana.

Trener Nikolić nikada nije apostrofirao pojedince ali je očigledno da najviše zasluga za ovu titulu ima napadački dvojac  prvi strelci šampionata i novog šampiona  Đurđevic i Leonardo  .

Obzirom da je odigrao manji broj utakmica od Leonarda a postigao isto kao i on 24 gola  titulu najboljeg strelca je poneo je Đurđevici kome je Ivan Ćurkovič dodelio nagradu za prvog realizatora  lige. On  je posle utakmice itekako bio raspoložen zbog odlične sezone i šampionske titule nakon povratka u Srbiju:

“Stvarno sam presrećan. Napravio sam pravi korak kada sam se vratio u Srbiju, u Partizan i to je moj gol karijere. Napravili smo velike rezultate veliki uspeh osvojili smo šampionat i sada smo korak od duple krune.Dao sam 24 gola više puta asistirao pre svih Leonardu i pokazao da mi nije stalo do sebe već do ekipe i timskog rezultata.Ne znam da li ću ostati ili otići za to ima vremena posle kupa u subotu ću o tome razmišljati a meni ostaje želja da se i u finalu upišem u strelce i osvojimo kup”

Bio je govorljiv i raspoložen  prvi strelac šampionata Srbije u fudbalu za sezonu 2016/ 2017 Đurđević

Posle trećeg pokušaja sa Partizanom mladi trener Marko Nikolić je konačno sa istim postao šampion. Prvi put mu je titulu uzela Crvena zvezda drugi put je smenjen u toku prvenstva pa je titulu dovršio Zoran Milinković ali je treća bila sreća:

Ovo mi je najvažnija i najveća titula i niko nije srećniji od mene.Partizan je toliko veliki klub da svaki trenutak proveden u njemu  za mene ima težinu,  najlepše je uvek kada se pobeđuje. Igrači su najzaslužniji za ovo što smo postigli i njima pripadaju pohvale  a mislim da  sa ovim nismo rekli  sve svoje mogućnosti  jer nam preostaje i finale kupa i kvalifikacije za ligu šampiona gde se moramo dobro spremiti za duži boravak u Evropi “ rekao je odmah posle utakmice još uvek vidno uzbuđen trener šampiona iz Humske  Marko Nikolić.

Uz sve lavorike novom šampionu poredak ostalih je na nivou očekivanja.Crvena zvezda je kao što je rečeno svojom krivicom ostala bez titule i ostaje joj šansa u kupu Srbije i finalu koji će se igrati na stadionu Partizana sledeće nedelje .

Vojvodina i Mladost iz Lučana su trećim i četvrtim mestom obezbedili  kvalifikacije za ligu Evrope ukoliko dobiju licence za isto takmičenje koje je još uvek pod upitnikom. Ukoliko ne prođu sa licencom prvi kandidati da ih zamene su petoplasirani Radnički iz Niša i šesti Napredak, koji je uz Mladost i najprijatnije iznenađenje prvenstva.

Kada je u pitanju drugi deo tabele i plej aut Čukarički pod vođstvom novog trenera Lalatovica je pokazao ubedljivo najviše i prava je šteta što je spletom sumnjivih okolnosti i rezultata  samo zbog jednod boda  ostao bez plejofa gde mu je svakako  bilo mesto . Da nije bilo tog hendikepa Čukarički bi  sigurno istakao i kandidaturu  za Evropu jer je pod komandom Lalatovića ostvario fascinantne rezultate uz sve pobede na strani što se ne pamti i kada su u pitanju i vodeći klubovi u Srbiji.Očigledno da je mladi stručnjak kasno došao i zatekao tim na dnu tabele a u prolećnjem delu bio hit prvenstva ali na štetu svih ljubitečlja fudbala ostao bez većeg plasmana..

Ligu su napustili Novi Pazar i dosta neočekivano Metalac iz Gornjeg Milanovca jer je Borac iz Čačka bio već viđen za niži rang pre starta plej auta dok su novi članovi Super lige Mačva iz Šapca i Zemun kao povratnik posle više godina.

Konačna tabela Super lige Srbije za sezonu 2016/2017

            P   L   E   J   O  F

Partizan                37   30   4   3   78 22   58

  1. Zvezda          37 30   4   3   93 33   55

Vojvodina             37   22   6   9   58 31   43

Mladost                37   18   6  13  46 44   36

Radnički N            37   15   9  23  47 46   32

Napredak              37  16   8   13  46 36  30

Voždovac              37   14  6   17   41 51  27

Javor                      37   11 10  16  34 50   22

 

P L E J   A  U T

 

Čukarički             37   15   7   15   54 49   32

Spartak                37   14   9   14   47 55   32

Rad                       37   11   9   17   29 45   25

Radnik                  37    9  10   18   35 48   25

Bačka                    37   11   3   23   27 46   23

Borac                    37     8   17  22   29 51   22

Metalac                37     8   10  19   27 43   21

Novi Pazar           37      7     6  24   29 68   17

Lista strelaca

24 gola Đurđevic Partizan i Leonardo Partizan

16 gola  Malbašić Vojvodina Ožegović Čukarički i Mudrinski Spartak

15 gola Bojović Mladost Lučane

 

Prvaci  Srbije

2007   Crvena zvezda

2008   Partizan

2009   Partizan

2010   Partizan

2011   Partizan

2012   Partuizan

2013   Partizan

2014   Crvena zvezda

2015   Partizan

2016   Crvena zvezda

2017   Partizan

 

                                                      ZA STV USA   Tekst           Rajko Delibašic

                                                                                   Foto            Miroslav Rajlić

Nedavne objave