СЕЛО – ГРАД, ПРЕЛА И ПОСЕЛА

САБОР У БЕОГРАДУ ИСПРЕД ХРАМА “СВЕТИ САВА”

Уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја, подршку Српске православне цркве,  Друштва  српских домаћина,  Удружења  за  одбрану  ћирилице  “Добрица  Ерић”   Београд, Удружења Опстанак за борбу против беле куге, као и истакнутих појединаца и колектива, 10. маја на платоу испред Храма “Свети Сава” у Београду одржан је традиционални Сабор “Прела и посела, село -град” чиме је обележена 423. годишњица како је турски заповедник Синан паша наредио да се на Врачару (где је сада Храм) спале мошти Светог Саве.       

Најумнија глава средњовековне Србије, Свети Сава,  је био српски просветитељ, дипломата  књижевник, игуман манастира Студеница и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве.

После литургије у Храму “Свети Сава” окупљене сабораше је благословио и срдачно поздравио његова светост петријарх српски господин Иринеј, који годинама подржава овај Сабор. У име Друштва српских домаћина говорио је проф. др Миладин Шеварлић, а Драгиша Симић председник Удружења чувара српске традиције и обичаја “Прела и посела” и аутор програма, поздравио је све здравицом, која је испевана у славу предака а у здравље потомака.

Сабору “Прела и посела, село – град” су дали подршку и многи истакнути појединци и удружењна, који су учествовали у организацији програма, међу њима: Мирослав Ђорђевић, Туристичка агенција “Стела Марис” Београд, српска дива Вера Матовић певачица народних песама, менаџер и водитељ програма Миша Ћирић, певач Срба Томашевић, композитор Радослав Граић, књижевница Маја Недељковић, Љиљана Ђорђевић, која је припремила специјалитет качерског  краја „Шумадијски лонац“, кореограф Бата Арсенијевић из Лазаревца, попадија Љиљана Видаковић из Белановице, Младомир Протић здравичар из Ариља, гуслар Милош Марјановић из Бијељине (Република Српска), приповедач Звонимир Павковић из Књажевца, гајдаш Томислав Ђурин из Зрењанина, Виолета  Пивић  из  Ваљева, проф.  др  Драган Глигоријевић, проф. др Драган Батавељић, новинари Зоран Јакшић, Томислав и Данијела Живковић; Драган Ђуриђ Ђура из Вироваца код Мионице, те, Драшко Недић власник кафане „Равна Гора“ из Лелића код Ваљева, фоторепортер Горан Ковачевић, Слађана Обрадовић Петровић из Београда, Штампарија “Матија” …

Током Сабора своје рукотворине излагали су: Ангелина Јовановић из Лазаревца, Љубинка Адамовић из Арнајева, Јасминка Ђуровић из Косјерића, Слађана Ђурић из Врбовна, Нада Марковић из Степојевца, Зорица Николић из Барошевца , Драгица Пејовић из Београда, Татјана Ивановић из Крагујевца, Драган и Олга Радисављевић из Забрђа, Наташа Јосимов – Белић из Баната, Олга Золнај Јокановић из Панчева, Аца Павловић из Струганика код Мионице, Милош Трипковић, Жика  Панић,  Марија  Драгишић, Марија  Ковиљац  из  Новог  Сада, Олга Владисављевић произвођач хомољског меда.

У  културно-уметничком  делу програма  учествовали  су: фолклорни  ансамбли  „Димитрије  Туцовић“  из Лазаревца, Белановице и Дудовице, Културно-уметничко друштво „Љиг“ из Љига. Својом песмом  све присутне су задивиле Кристина Дамњановић и Ема Богосављевић из царског града Крушевца. Млади талентован и виолиниста Ранко Ђурић  представио  се  уз  оркестар  „Стари другари“ из Горњег Милановца, Милица Пивић из Ваљева, најмлађи члан Удружења „Прела и посела“ говорила је песму „Царе небески“. У програму су још учествовали: изворне певачке групе „Опленачке делије“, „Сретењске зоре“ из Раниловића код Аранђеловца, Етно група „Јутро“, Милена Адамовић из Београда,  ансамбли “Гледанице”,  „Хлеб  живота“ и „Јелече“  из  Београда,  етно певачке групе „Славонци“  из  Славоније и “Огрлица” из Београда, Удружење  пензионера  из  Аранђеловца

Драгиши Симићу је на Сабору свечано уручена Повеља за животно дело, Златна медаља и Златна значка за развој туризма на селу. Повељу му  је доделио представник Међународног  туристичког центра за развој туризма и угоститељства “Сацен.интенационал”.

– За све оне, који немају своје село, а завичај им је Београд, ово је била прилика да упознају део сеоске културе и душе кроз традиционални Сабор “Прела и посела, село – град”. Више од три деценије моје Удружење и ја настојимо да афирмишемо стил и начин живота људи са села, њихов дух. Сабором  желимо да сачувамо од заборава многе вредности нашег села,  традицију и обичаје, да кажемо да мимо градског, постоји и онај, ништа мање вредан, али, и лепши, сеоски живот. Сабор испред Храма “Свети Сава” је била прилика да деца из Београда, спознају како се живи на селу. Сви ми углавном потичемо из здраве сеоске средине. Многи треба да се присета одакле потичу, или одакле су у Београд дошли њихови преци – рекао нам је, Драгиша Симић, главни организатор традиционалног Сабора “Прела и посела, село – град”, који поздравља уредништво Српске ТВ Чикаго стиховима:

Да оживе наша српска села,

Кроз саборе, прела и посела!

 

Медијски, Сабор “Прела и посела, село – град” помогли су: Српска ТВ Чикаго, ТВ “Пинк”, Студио Б, Радио телевизија Србије, Прва ТВ, “Вечерње новости”, “Илустована Политика” …

 

 

Текст и фото за Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave