NOVAKU ĐOKOVIĆU U ČAST

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA JOVANA MIRČEVSKOG

U Subotici u galeriji Otvorenog univerziteta  Jovan Mirčeski, foto-reporter i novinar, član  Udruženja novinara Srbije (UNS) imao je veoma posećenu Izložbu sportskih fotografija pod nazivom „Trijumf Novaka Đokovića na Rolan Garosu 2016″ i sastojala se od 30 fotografija formata 100×70 cm i tri formata 350×120 cm.

Izložbu je otvovrio Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića, koje je govorio o uspehu koji je Novak postigao na Rolan Garosu kao i o sadašnjoj situaciji sa njegovim sinom. Na otvaranju je uzeo reč i Nikola Špear nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, kao i Milan Jerinkić predsednik Skupštne Teniskog saveza Srbije.

Jovan Mirceski, koji je godinama pratio  našeg najboljeg tenisera svih vremena, je strpljivo deset godina čekao da Novak Đoković pobedi u Parizu na teniskim terenima u Bulonjskoj šumi,  njemu najdražem gren-slemu turniru na ATP turu. To se, konačno, dogodilo prošle godine kada je ceo teniski svet bio zadivljen uspehom koji je postigao Đoković. .

Izložba u Subotici je bila humanitarna, sve izložene fotografije su se prodavale. Od prodatih fotografija Jovan Mirčeski će stipendirati jednog učenika, dobrog sportistu,  koji je slabijeg imovnog stanja.

Jovan je bio uveren prošle godine da će Novak osvojiti i taj četvrti gren-slem turnir, koji mu je nedostajao u njegovoj bogatoj riznici pehara. I na taj način da uđe u istoriju “belog sporta” kao teniser koji je osvojio sva četiri gren-slem turnira. Izgleda da je Jovan bio Novaku taličan. Dok su mnogi bili sumnjičavi da će konačno “pasti” i taj famozni Rolan Garos, Jovan je bio optimista. Zbog toga, Mirčeski se obreo u Parizu i bio je ekskluzivac, jedini foto-reporter iz Srbije koji je zabeležio taj tarijumf. Na Novakovu sreću i na radost francuske publike, koja obožava Đokovića, imala je priliku da uživa u njegovoj velikoj pobedi.

Jovan Mirčeski je slobodan foto-reporter i novinar čije su se fotografije pojavile u skoro svim novinama i ilustrovanim časopisima u Srbiji. To zvuči veoma lepo, ali je i mnogo teško, jer zbog velike ljubavi prema tenisu sam sebi obezbeđuje sradstva za put i skupu foto-opremu. A samo zato kako bi bio na teniskim turnirima gde igraju srpski teniseri i okom kamere zabeležio sve ono što je važno za istoriju svetskog i srpskog tenisa.

Jovan Mirčeski je majstor svog zanata kojim se bavi iz ljubavi i to je razlog više što je tako uspešan u Srbiji. Medjutim ono što ga izdvaja od drugih foto-reportera je što Jovan i piše, pa tako čitalac ima priliku da o samom sportskom  događaju stekne kompletnu sliku. Uz fotografije tekstovima dočarava ono što se događa pre sportskog događaja, tokom, aili i posle njega. To je Jovanova posebnost, koja ga izdvaja od ostalih foto-reportera..

Pre dve godne Mirčeski je dobio priznanje Udruženja novinara Srbije, za najbolje objavljene sportske fotografije. Godine 2008. je proglašen za najboljeg foto-reportera Srbije, nagradu mu je dodelilo  Udruženja sportskih novinara Srbije. Tim povodom je dobio priznanje “Kamera godine”.

Jovanu Mirčeskom ovo je bila 17. samostalna izložba sportske fotografije. Ranije su njegove foto-izložbe  bile posvećene fudbalu, košarci, Formuli 1. Poslednjih deset godina prati tenis i našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića, za koga kažu da je svojevrsan srpski sportski brend današnjice

Izložbe je Jovan priređivao u Budimpešti, Beču, Parizu, Londonu, Banja Luci, a ovu njegovu putujuću izložbu će vidieti ljubitelji tenisa i Novaka Đokovića u Somboru, Pančevu, Novom Sadu, Čačku , Budimpešti…

Izložbu o Novaku Đokoviću ljubitelji “beloog sports” moći će da posete i u  Parizu, koju će postaviti uoči ovogodišnjeg drugog gren-slema, Rolan Garosa (28. maj – 11. jun 2017.). Mirčeski priprema i foto-monografiju o Novaku koju će promovisati u Parizu uoči početka Otvorenog prvnestva Francuske, koje se igra na stadionu Rolan Garosa. Promocija će biti u Srpskom kulturnom centru u Parizu, u sklopu projekta obeležvanja godinu dana od kad je Novak pobedio na Rolan Garosu. Biće postavljena i tri  banera u Srpskom kulturnom centru,  kao i kod Turističke agencije Rada Vujaž na trgu Republike.

U monografiji će biti fotografije sa deset turnira koje je Novak igrao na Rolan Garosu, na kojima je  pobedjivao i gubio, ali posebno će biti atraktivne one sa poslednjeg grem-slema na kojem je stigao na sam vrh.

Jovan Mirčeski može da se pohvali da je bio na svim turnirma masters serije koji se održavaju u Evropi.Na gren-slem turnirima u Parizu je bio 15 puta, u Londonu 5 puta, u Njujorku tri puta … Slobodno se može reći, novinar i foto-reporter svetskog glasa, Jovan Mirčeski,  postao je zaštitno lice masters turnira u Evropi.

– Posle osvajanja Rolan Garosa prošle godine, Novak je konačno dosanjao osvajanje sva četiri gren-slema, što je malo kojem od tenisera do sada uspelo. Kasnije, posle Pariza, je imao manje uspeha na turnirima, ali poznavajući ga verujem da će ponovo biti onaj stari, osvajati turnire u velikom stilu i postati opet svetski broj jedan – kaže Jovan Mirčeski.

 

Za Srpsku TV čikago: Zoran JAKŠIĆ

(Visited 162 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*