САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ У НОВОМ САДУ

84. Међународни пољопривредни сајам, на Новосадском сајму, отворио је први потпредседник Владе Републике Србије, Ивица Дачић.

ОТВОРЕН 84. МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ У НОВОМ САДУ

Пољопривредни сајам у излагачком делу је за десет одсто већи од прошлогодишњег, који је за исто толико био већи од предходног, што говори да је тренд раста броја излагача и раста повећања закупљеног излагачког простора настављен. Са једне стране ЕУ још увек има санкције за Руску Федерацију, а са друге, источне земље Кина, Индија, па и Белорусија траже пут ка Европском тржишту, стога је Новосадски сајам практично постао нека врста моста између истока и запада. На овогодишњем пољопривредноим сајму биће организовано десет колективних изложби, а по први пут обједињено ће се представити Италија, Француска и Албанија. Ижложба пољопривредне механизације представиће најсавременије комбајне, тракторе, и програме банака и фондова за обновљање механизације. Ове године пољопривредници имају бројне погодности када је реч о куповини механизације. Промет механизације у Србији у 2016. години био је 60 милиона евра, а од тога је на прошлогодишњем Пољопривредном сајму остварен промет од 20 милона евра.”, истакао је Цветковић најавивши да ће и ове године пољопривредници имати бројне погодности када је реч о куповини механизације. На изложби стоке је 300 грла висе него прошле године када их је било 1.200, а на Националној изложби стоке покренут је нови пријекат- Аукцијска продаја најбољих грла домаћег геофонда.

Сајамска приредба започела је музичком нумером у извођењу етно групе „Траг“ (БиХ), затим је уследила поздравна реч генералног директора Новосадског сајма мр. Слободана Цветковића, присутне је поздравио градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић, учесницима и посетиоцима се обратио председник Владе покрајине Војводине ИгораМировића. Затим је уследила поздравна ријеч Њ.Е. Игора Црнатка, министра спољних послова Босне и Херцеговине и говор, потом отварање 84. Међународног пољопривредног сајма од стране првог потпредседника владе Србије, Ивице Дачића.

Уследио је обилазак штандова излагача, дате су изјаве за медије на штанду земље партнера –Босне и Херцеговине у Хали 1 Новосадског сајма. Поводом свечаног отварања 84. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, на којем је Босна и Херцеговина земља партнер, Њ.Е. гдин Лазар Миркић амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Србији организова је коктел у Свечаним салонима Петроварадинске тврђаве, у Новом Саду. На коктелу је била уприличена дегустација босанскохерцеговачких производа.

У истом дану одржане су две панел сесије : „Пољопривредно-прехрамбени производи од заједничког интереса за пласман на трећа тржишта“ (Панелисти-представници институција и комора: Министарство вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине, Министарство трговине, туризама и телекомуникација Републике Србије, Вањскотрговинска/Спољнотрговинска комора Босне и Херцеговине,Привредна комора Републике Србије) и „Стратегије развоја и унапређење производње пољопривредно-прехрамбене индустрије, Босна и Херцеговина – Србија“ (Панелисти – представници институција и комора: Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ, Привредна комора Републике Српске, Привредна/Господарска комора Федерације БиХ, Привредна комора Брчко дистрикта БиХ). Одржана је и Конференција „Пољопривредно-прехрамбени сектор Босне и Херцеговине и Србије – заједно даље?“, као и Међународни пословни сусрети ”АгроБ2Б@НСФаир”.

БиХ тиме што је земља партнер Пољопривредног сајма жели да покаже колико су привреде БиХ и Србије ослоњене једна на другу и колико је важна та сарадња. На Сајму је уприличена и дегустација производа из БиХ, како би се посетиоци уверили у квалитет њихових производа. Под покровитељством министартва биће одржана изложба стоке, али и органске хране у оквиру које ће се представити 19 произвођача, као и изложба производа жаштићених ознаком географског порекла, која ће посетиоцима представити 10 врхунских производа. Покрајинска влада ове године определила за јединствен наступ свих релевантних представника покрајиснке администрације на једном штанду, како би заједнички посетиоцима понудили и представили аграрну политику Покрајинске владе. На штанду је представљен и покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Фонд за развој пољопривреде и Гранцијски фонд Војводине, а све у циљу да заједнички понуде најбољи модели финансирања пољопривреде у Војводини. Покрајинска влада ове године по први пут реализовала програм подршке младима у сеоским подручјима кроз старт-ап пројекте у оквиру којих је могуће добити бесповратна средства у висини до 10.000 евра уз могућност авансне исплате у висини од 75 процената.По традицији сви посетиоци Пољопривредног сајма у Новом Саду са купљеном улазницом стичу право учешћа у Поклон-игри у којој је главна премија трактор чија је вредност 20.500 евра, а дародавац је компанија Агропанонка.

Сајам у Новом Саду, одржава се до 19. маја наступиће више од 1.500 излагача из 60 земаља, а земља партнер овогодишњег Пољопривредног сајма је Босна и Херцеговина. Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак данас је на Новосадском сајму, где је та земља партнер, рекао да је сајам сам по себи велико чудо, а да је 1.500 излагача из 60 земаља импозантна бројка. Црнадак је у обраћању рекао да жели свима да сајам буде успешан, да се склопи много послова, пријатељстава, да се оствари велика сарадња и што је најважније да се омогући отварање многих нових радних места. Прецизирао је „БиХ је присутна на сајму са 28 излагача на јединственом штанду, велико ми је задовољство што је БиХ земља партнер ове велике сајамске манифестације. Ово је била одлична одлука савета министара БиХ. Босна има 1,5 милијарди евра размену са Србијом која јој је број један економски партнер у региону и други у свету. Србија и БиХ имају заједнички спољнополитички циљ, а то је улазак у Европску унију и да раде заједнички на томе, али и на решавању свакодневних питања која живот значе.“

Иступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на отварању 84. сајма пољопривреде у Новом Саду: „Цењени гости, поштовани излагачи, даме и господо. Велико ми је задовољство што опет имам прилику да присуствујем отварању најзначајније агробизнис манифестације у овом делу Европе. Пољопривреда за нашу земљу, али и остале у региону, има велики значај, имајући у виду не само њене досадашње резултате, већ и њен изузетан потенцијал за даљи развој. О овоме говори и удео пољопривредних производа у укупном извозу Србије. Мислим да нећу претерати ако кажем да је пољопривреда једина грана наше привреде која ни у најтежим временима није заказала.Сматрам да је развој међународне сарадње у овој области од изузетног значаја, нарочито на регионалном нивоу. У том смислу, желео бих нарочито да захвалим на учешћу и сарадњи нашим пријатељима из Босне и Херцеговине која је земља партнер на овогодишњем Сајму. Представља ми велико задовољство да са својим добрим колегом и пријатељем, министром иностраних послова БиХ Игором Црнадaком отворим ову манифестацију. Опредељеност за јачање политичких, економских односа и свих видова међународне сарадње потврђује и чињеница да је Србија у БиХ сваке године присутна на Мостарском сајму, Сарајево бизнис форуму, као и Јахорина економском форуму. Ове манифестације препознајемо као добру прилику међусобног регионалног повезивања и приближавања.”

Изванредан значај партнерства БиХ на нашем сајму пољопривреде, потврђује и чињеница да је управо област пољопривреде једна од најважнијих у укупним економских односима Србије и БиХ. То најбоље илуструје податак да више од трећине нашег извоза у БиХ и око 1/5 босанско-херцеговачког извоза у Србију чине пољопривредно-прехрамбени производи. Овај значајан аспект сарадње, више пута je истицан и у оквиру интензивног дијалога и сарадње који остварују ресорна министарства две земље, као и Привредна комора Србије са Спољнотрговинском комором БиХ, Привредном комором Федерације БиХ и Привредном комором Републике Српске.

Даме и господо, свесни смо да се пољопривреда данас суочава са бројним изазовима и потешкоћама, од климатских услова и цена на тржишту, до одлива радне снаге и ГМО. У том смислу, Влада мора и хоће да уложи посебне напоре да помогне пољопривредницима и омогући им да постигну максималне резултате, јер њихов успех је успех свих нас. Пољопривреда је уједно и најосетљивије питање у преговорима Србије за прикључивање Европској унији и приступање Светској трговинској организацији. Паметним наступом, Србија ће настојати да искористи све могућности које ове интеграције нуде.

Искористио бих ову прилику да захвалим свим земљама, међународним организацијама и финансијским институцијама које са нама сарађују и помажу Србији у њеним реформама на овом плану. Наравно, ту је и непроцењива сарадња са институцијама ЕУ, која је уједно и наш највећи спољнотрговински партнер у овом и другим секторима. Србија данас, у својству домаћина ове престижне манифестације, жели да се представи као земља која успешно спроводи унутрашње реформе, која је створила повољни и сигурни амбијент за стране инвестиције и поседује привредне потенцијале који је чине важним, стабилним и поузданим партнером на регионалном и међународном плану. Како сам информисан, овогодишњи сајам ће окупити више излагача и очекивано више посетилаца него прошлогодишњи, што ме посебно радује. У то име, дозволите да вам пожелим успешну манифестацију, склапање бројних уносних послова, али и пријатељстава, као и да се сваке године окупимо у већем броју него претходне. Хвала и пријатно.“


Za STV USA Siniša Mijatović

(Visited 2203 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*