У "СКАДАРЛИЈИ" ПОЧЕЛА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА

ЉИЉАНА ЈАКШИЋ ПРВА ДАМА БОЕМСКЕ ЧЕТВРТИ

Била је субота, 29. април, тачно у подне. Код чесме, уз скадарлијску химну и ударањем у бубањ добошара БОЈАНА ХЛИШЧА, познати српски глумац, ТИХОМИР АРСИЋ  подизањем заставе, је отворио овогодишњу туристичку сезону у најпознатијој боемској четврти у Србији – београдској “Скадарлији”.

 

Затим, познати београдски глумац, МИЛАН МИЛОСАВЉЕВИЋ, у улози чувеног комедиографа, Бранислава Нушића најавио је почетак овогодишње туристичке сезоне у атрактивној боемској “Скадарлији”, коју свакодневно посећује скоро 20.000 гостију, а у време традиционалних празника и више.

Иза тога, глумица, позната скадарлијска дама, ЉИЉАНА ЈАКШИЋ, која годинама својим гласом, рецитацијама, певањем и својственим шармом, пред којим вам застаје дах, приредила је присутним песмом и игром уз пратећи оркестар, сјајну представу. Због неодољиве Љиљане многи љубитељи добре забаве често наврађају у ову боемску четврт. У Љиљином шоу уживали су сви који су присуствовали отварању овогодишње туристичке сезоне, бројни посетиоци намерници “Скадарлије”, домаћи, али и они из иностранства.

 

ЂУРА ЈАКШИЋ ДОЧЕКАО ГОСТЕ

 

После краћег програма код скадарлијске чесме, весела дружина, предвођена Љиљаном Јакшић, Весном Паштровић (у улози легендарне глумице Жанке Стокић) Миланом Милосављевићем, Тихомиром Арсићем и музичарима се калдрмом упутила до куће познатог песника и књижевника, Ђуре Јакшића.

Када су глумци, музичари и посетиоци “Скадарлије” стигли до куће Ђуре Јакшића, њих  је изненада са прозора поздравио, нико други већ сам песник, кога је играо глумац Милан Тубић. На молбу Бранислава Нушића, Жанке Стокић и Љиљане Јакшић, Ђура је изашао из куће и придружио им се. Не знам да ли глумац Милан Тубић воли кафану и добру капљицу, али стварном Ђури Јакшићу биртија је била инспирација за писање песпама и место где је проводио већи део дана, боље рећи – ноћи. .

Окупљена и радознала публика испред куће Ђуре Јакшића са одушевљењем је уживала у скачевима које су изводили Љиљана Јакшић, Весна Паштровић (Жанка Стокић) , Милан Милосављевић (Бранислав Нушић), и Милан Тубић (Ђура Јакшић). Они су обећали посетиоцима да ће их у шпицу сезоне, у јулу и августу, моћи да их виде у “Скадарлији” сваког петка и да уживају у њиховим представама.

Добошар Бојан је притом публици објаснио да свима који долазе у боемску “Скадарлију” забрањује се да буду намргођени, већ весели, на улици не могу галамити, али могу певати романсе, а у кафанама изводити народне  песме и староградску музику …

Све су прилике да ће и овог пролеће и лета, посебно у јеку туристичке сезоне, у јулу и августу, београдске боемске кафане, “Иду дани”, “Шешир мој”, “Три шешира”, “Велика Скадарлија”, “Два бела голуба”, “Златан бокал”, “Мали врабац”,,Кућа великана”  …као и обично бити пуне.

 

У “СКАДАРЛИЈИ” БИЛА КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА

 

У многе кафане у “Скадарлији”, која је добила име давне 1872. године, у време када је српски краљ Милан Обреновић био на почетку владавине – кнез, су залазили бројни познати домаћи, а и светски политичари, писци, песници, глумци, уметници.  У  “Скадарлији” је била енглеска краљица Елизабета, шпански краљ Хуан Карлос и краљица Софија, амерички председник Џорџ Буш старији,  немачки канцелар Вили Брант, енглелска “челична дама” премијерка Уједињеног Краљевства,  Маргарет Тачер, италијански председник Серђо Пертини, прошле године подпредседник САД Џо Бајден, славни италијански писац писац Алберто Моравија, звезде светског филма, Ђина Лолобриђида, Берт Ланкастер, Тина Тарнер, звезда америчког шоу-бизниса …

Поред песничког великана и књижевника, Ђуре Јакшића, који је становао у најпознатијој кући у “Скадарлији, у београдску боемску четврт долазили су, песници Јован Јовановић Змај, браћа Илић, Војислав и Жарко, Тин Ујевић, књижевници, Бора Станковић, Антун Густав Матош, Драгомир Брзак, Мома Капор, глумци Чича Илија Станојевић, Добрица Милутиновић, Милорад Гавриловић, Жанка Стокић, Милка Гргурова Алексић, Миодраг Петровић Чкаља … У “Скадарлији” је певала чувена руска певачица Олга Јанчевецка, па, Дивна Костић, Вукашин Вуле Јевтић, Миле Богдановић, прве наступе имао је у њој Тома Здравковић.

“Скадарлија” је 1966. реновирана, њу красе је и неколко вредних споменика културе. Испред куће Ђуре Јакшића стоји његова биста, коју је 1990. изградио  вајар Јован Солдатовић. Ту је и биста  добошара, која је постављена у башти кафане “Има дана”.Њу је у знак сећања на глумца Радета Шоботу 1990. године израдио Тома Серафимовски. Вајар Јово Петијевић је 1989. године исклесао споменик “путујућем глумцу” у част књижевника Јоакима Вујића, који се налазиу на углу Скадарске и Господар Јевремове улице. На дну “Скадарлије” је себиљ, који је 1989. године град Сарајево поклонило Београду. Скадарлијска чесма, где се сваке године пред отварање туристичке сезоне диже застава, изграђена је 1966. године, по идеји академске сликарке Милице Рибникар.

На јесен планирана је реконструкција “Скадарлије”, када ће улица, али и неке кафане и ресторани заблистати пуним сјајем и бити још већа атракција за домаће и иностране посетиоце и туристе..

 

 

Текст и фотографије: Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 179 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*