POSTAVLJENA SPOMEN PLOČA GLUMCU PEROVIĆU

 

 

SLOBODAN CICA PEROVIĆ

 

“Mogu da jedem i sa kazana, ne tražim mnogo, ali hoću da budem slobodan čovek”. Na ove reči glumca Slobodana Cice Perovića, od pre pola veka, nadahnuto nas je podsetio glumac Milan Caci Mihailović ispred zgrade u ulici Kneza Miloša broj 7, na kojoj se nekada nalazila kuća u kojoj je živeo veliki srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac, u čiju čast je i postavljena spomen ploča, u znak trajnog sećanja na njegovu ličnost.

 

O Slobodanu Cici Peroviću zborili su i glumica Renata Ulmanski, reditelj Đorđe Kadijević, glumica Dušica Žegarac, filmski snimatelj Milorad Jakšić – Fanđo …

Glumac, izuzetne dikcije, Dejan Čavić, jedan od naših najboljih poznavalaca izvornog Šekspira, reče u jednom trenutku o Cici Peroviću – “Bio je ćutljiv, a razgovorljiv”.

                                                                          Đorđe Kadijević                             Renata Ulmanski

 

Spomen ploču Kragujevčaninu po rođenju, a Beograđaninu po življenju, postavilo je Društvo za negovanje Vračara, koje najavljuje da će za   desetak dana postaviti i trajni beleg na zgradu u kojoj je živeo pozorišni reditelj Miroslav Belović.

 

Iz “Kinoteke” najavljuju da će u ponedeljak, 8. maja u 18 časova, povodom postavljanja spomen ploče, prikazati film “Buđenje pacova”, u kome je igrao veliki Slobodan Cica Perović.

← Milorad Jakšić Fanđo

 

Spomen ploča Slobodanu Cici Peroviću postavljena je povodom 2. maja, datuma kada nas je napustio veliki glumac, 1978. godine. Da je živ, Slobodan bi 6. maja ove godine napunio 91 godinu.
Mlađe generacije ga pamte po ulozi gazde Jakoba Jeriha u filmu “Zimovanje u Jakobsfeldu”.

 

Bilo je lepo čuti pismenog i darovitog, mladog čoveka Marka Tanaskovića, unuka velikog Cice Perovića. Marko nije imao sreću da upozna svog dedu, jer je rođen godinu dana po njegovoj smrti. Ipak,
Markova ćerkica Teodora, praunuka Slobodana Perovića, po rečima njenog oca i te kako ima dara za glumu.

Perovićima su suđene daske koje život znače.

Za SrpskuTeleviziju:

Veljko Pajović

 

Edit: Veroljub m.

(Visited 264 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*