ПОТОМЦИ И ЂАЦИ ЗАЈЕДНО

ИЗ ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАД

Поводом 150. годишњице како је 1867. године Али Риза паша предао кључеве Београда Михаилу Обреновићу, престонички Дечји  културни центар (ДКЦ) и Савез удружења потомака ратника Србије 1912. – 1920 . заједничким снагама су пригодном мултимедијалном виртуелном шетњом и програмом обележили традиционалну манифестацију “Дани Београда”, која се на више локација и различитим садржајима, одржала у главном граду Србије од 16. до 19. априла.

манифестација Дани Београда

– Ученици основних београдских школа, “Свети Сава” са Врачара, “Влада Аксентијевић” Палилула и “Јелена Ћетковић” Звездара и бројни чланови Савеза, који су испунили малу салу Дечјег културног центра имали су прилику да приоуствују предавању “Споменици и спомен обележја Великог рата у слободарској историји Београда” и да сазнају више о славним данима наше историје – рекла нам је Снежана Станковић из ДКЦ.

манифестација Дани Београда

Станислава Божовић, историчарка уметности је причала како је изгледао разрушени Београд током Великог рата, шта представљају за нас споменици на Кошутњаку, Калемегдану, Дунавском кеју, на Авали, како  је одржао чувени говор  мајор Драгутин Гавриловић при одбрани Београда 1915. године. Споменула је агресорског немачког фелдмаршала Аугуста фон Мекензена, који је хвалио Српску војску, напоменивши да су се његови војници борили против такве армије о којој је слушао само у бајци.  Док је говорила о чувеној сликарки Надежди Петровић на видеобиму су се низале њене слике. Станислава Божовић је казивала и о познатом француском команданту из Великог рата, Франшу д’  Епереу, доктору Арчибалду Рајсу, српској јунакињи Милунки Савић,  политичару Николи Пашићу, социјалисти Димитрију Туцовићу, храбром Гаврилу Принципу …  Дубок траг и снажан печат оставио је Велики рат на саму прошлост Београда, напоменула је она..

манифестација Дани Београдаманифестација Дани Београда

Ученици су са великом пажњом пратили на видеобиму мношто илустрација, слајдове и фотографије из Великог рата. Велики допринос програму дали су познати позоришни уметницио београдског Народног позоришта, Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић, који су глумили велике српске војводее, Радомира Путника и Живојина Мишића. Они су казивали кратке фрагменте из њихове позоришне представе “Време части и поноса” аутора Миће Живојиновића.

Велики пљесак је добио и дечак Вук Вукомановић, праунук чувеног Момчила Гаврића, најмлађег  подофицира на свету, који је аутор кратког играног филма “Мој деда супер херој”

У уметничком делу програма присутни су имали прилику да чују музичке секвенце посвећене Београду, које је изводила вокална група “Нађи своју звезду” уз клавирку пратњу Снежане Деспотовић. Дечји дувачки “Бас ооркестар” из Музичког центра Панчево извео је познате песме: “Марша на Дрину” и “Креће се лађа Француска”

“Прошлост као залог за будућност”, “Оно што се више познаје, више се воли” само су неке поруке госпође Станиславе Божовић, ауторке виртуелне шетње Београдом, која сматра да предавање треба да подстакне Београђане да са децом и унуцима прошетају главним градом, упознају га и подсете се места, људи, вредности и прошлих времена, која заслужују нашу велику пажњу и поштовање.

На крају, Љубомир Марковић, председник Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912. – 1920. поводом овог заједничког програма,  је предао Снежани Станковић из ДКЦ и професорки Станислави Божовић почасне споменице у знак успешне досадашње сарадње, која ће се, верујемо, наставити и у будућности.

 

Текст и фото за СТВ: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave