СРПСКИ ПОНОС ОД ЗЛАТА

ИВАНА ШПАНОВИЋ НАЈБОЉА У ЕВРОПИ

Атлетичарка у скоку у даљ, Ивана Шпановић је понос Србије од злата! Она је на овогодишњем Првенству Европе у дворани у Београду у “Комбанк арени” (од 3. до 5. марта) у сјајној атмосфери, трећег дана  пред скоро 15.000 гледалаца (што је светски рекорд кад су  у питању посете у дворани), скоком од 7 метара и 24 сантиметра осовојила прво место и златну медаљу! Српска златна шампионка је овим скоком била  13 сантиметара близу светског рекорда, који је постављен пре скоро тридесет година. А поставила га је Хајке Дрекслер са 737 см. 1988. године. Дужи скок од Иване има још само и Галина Чистјакова са 730 см. Ипак, Ивана може бити поносна јер је њен скок  од 724 см трећи резултат свих времена, а најбољи у 21. веку (!).

Друго место и сребрну медаљу освојила је Лорен Јуџен (Велика Британија) скоком од 697 см, док је трећа била Клауди Салман Рат (Немачка) са 694 см. Њој је припала бронзана медаља.

 

Поред скока од 724 см српска рекордерка је имала још два скока преко седам метара, 716 см и 717 см.

– Нисам могла да замислим ни боље место ни време за оваку даљину и успех – рекла је Ивана Шпановић после освојене златне медаље амбициозна Српкиња, па, је додала:

– Желела сам да скочим 727 см.  Све што радим и оно за шта тренирам, све ми је подређено да нападнем светски дворански рекорд од 737 см.  Са светским рекордом желим да завршим каријејру!

До  сада се Ивана са свих такмичења враћала са медаљом. У краткој, али блиставој каријери, освојила је чак девет медаља, од тога 3 златне, две сребрне и 4 бронзане медаље. Занимљиво је да је од прве медаље, на Светском првенству у Москви 2013. године до данас напредовала чак 40 сантиметара. Поред ове медаље у Москви освојила је још једну бронзану медаљу на Светском првенству у Пекингу 2015. г. На Олимпијским играма прошле године освојила је бронзу. Са дворанских светских првенстава донела је две медаље, сребро из Портланда 2015 г. и бронзу из Сопота 2014. г.  У њеној богатој колекцији са европских                           првенстава на отвореном налази се и  златна медаља, коју  је освојила у Амстердаму 2016. и сребрна 2014. г. из Цириха. Златна Ивана Шпановић се позлатила на два последња европска првенства у дворани, пре две године била је најбоља у Прагу и ове у Београду. Овој ниски медаља треба додати и освојену Дијамантску лигу прошле године.

За ове успехе златне Иване Шпановић велике заслиге има и њен тренер Горан Обрадовић, који је својим стручним радом допринео њеним великим подвизима.

 

Поред Иване, Србија је добила још једно ласкаво признање. Од  Међународне атлетске федерације (ИААФ) Европско дворанско првенство у Београду проглашено је за досад најбоље и најорганизованије такмичење. Зато, с правом Атлетски савез Србије, домаћин овог Дворанског атлетског првенства, може очекивати  да ће добити организацију Светског дворанског првенства у Београду за три године, 2020.

За Српску ТВ Чикаго, Зоран ЈАКШИЋ

foto: privatna arhiva

Nedavne objave