JUBILARNI 30. BG MARATON

         Specijalni gost na jubilarnom 30. Beogradskom maratonu

 

*Po staroj grčkoj legendi, Filipides je bio vojnik koji je 490. godine pne pretrčao razdaljinu od Maratonskog polja do Atine da Atinjanima posle Maratonske bitke javi radosnu vest o pobedi atinske vojske nad mnogobrojnijom persijskom vojskom.

Istorija se, na određeni način, ponovila kada je na prvim obnovljenim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine Spiridon Luis, grčki raznosač vode, na istoj stazi od Maratonskog polja do starog Olimpijskog stadiona – kao Baldini 108 godina kasnije – pobedio u maratonskoj trci i postao nacionalni heroj.

Imena Filipidesa i Luisa nisu sinonim samo za heroizam i uspeh u maratonu, već i za požrtvovanje, patriotizam i posebna vanvremenska sportska i olimpijska dostignuća.

 

Baldini kao savremeni Filipides i Spiridon Luis na jubilarnom 30. Beogradskom maratonu

 

Stefano Baldini (ITA), olimpijski šampion u maratonu iz Atine 2004. godine, dvostruki evropski prvak u maratonu, osvajač dve bronzane medelja u maratonu na svetskim prvenstvima i svetski prvak u polumaratonu biće specijalni gost na jubilarnom 30. Beogradskom maratonu.

„Čini nas ponosnim da će povodom jubilarnog 30. Beogradskog maratona specijalni gost biti legendarni Stefano Baldini, jedan od najboljih maratonaca u istoriji ove atletske discipline – osvajač zlatne olimpijske medalje iz Atine na autentičnoj stazi od Maratonskog polja do starog olimpijskog stadiona Panatenaikon. Baldini je tada na temperaturi od 36 stepeni postigao i rekord staze od 2:10,55. Na istoj stazi se sada trči savremeni Atinski maraton (Athens marathon – The Authentic). Baldini je zahvaljujući uspehu iz Atine, na određeni način, postao savremeni Filipides i Spiridon Luis.*“ – izjavio je Dejan Nikolić.

„Stefano Baldini je imao izuzetno uspešnu i dugu sportsku karijeru što je retko za maratonsku disciplinu. Osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u Atini 2004. godine, dvostruki je evropski prvak u maratonu iz Budimpešte 1998. godine i Geteborga 2006. godine, a takođe je osvojio i bronzane medalje u maratonu na svetskim prvenstvima 2001. godine u Edmontonu i 2003. godine u Parizu. Baldini je bio i svetski prvak u polumaratonu 1996. godine u Palma de Majorci. Ovi uspesi Baldinija i njegov dolazak u Beograd govore o značaju i kvalitetu 30. Beogradskog maratona“ – završio je svoju izjavu Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

„Izuzetno mi je drago što ću povodom jubilarnog 30. Beogradskog maratona biti u Beogradu, na ovom festivalu trčanja. Maratoni su uvek dobra prilika za promociju zdravih stilova života, druženje i pozitivne vibracije“ – izjavio je Baldini povodom svog dolaska na Beogradski maraton.

Stefano Baldini u Beograd dolazi u organizaciji ASICS-a Italija, jednog od najvećih svetskih proizvođača sportske opreme čije je vrhunske patike i ostalu opremu Baldini nosio tokom cele svoje karijere. Osim što će pomoći u domaćoj i međunarodnoj promociji Beogradskog maratona, Baldini će biti i predavač na Stručnoj tribini učesnicima Beogradskog maratona 21.04.2017.

Njegovi domaćini tokom boravka u Beogradu biće Beogradski maraton i preduzeće Universco – zvanični distributer ASICS-a za Srbiju.

Beogradski maraton

Jubilarni 30. Beogradski maraton će biti održan 22.04.2017. godine.

foto : Veroljub Milosevic

Nedavne objave