153-ĆI “VEČITI DERBI”

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 1:1

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 1:1

Odavno je fudbal u našoj zemlji izgubio smisao. Poslednji večiti derbi, pokazao je da se po tom pitanju i dalje ništa nije promenilo. Loš fudbal, nepovezane akcije, prljava igra… Pa, ako uz to još dodamo katastrofalno suđenje i prekide izazvane od pirotehnike navijača, onda je sve jasno. Utakmica za zaborav.

Priča o 153. najvećem fudbalskom rivalitetu u Srbiji, završena je bez pobednika. Nerešeno 1:1. I jedni i drugi su nezadovoljno napustili teren. Fudbaleri Zvezde, jer ih je svega nekoliko minuta razdvajalo od pobede. Igrači Partizana, pak, jer su primili neregularan pogodak. Tako da na tebeli i dalje ostaje bodovna prednost crveno-belih od 6 bodova.

Ali, krenimo redom…

Iako su postojale spekulacije i navodni problemi sa povredama, izgleda da su treneri Božović i Nikolić izveli najjače sastave na teren. Prilikom ulaska igrača, navijači crveno-belih na severnoj tribili napravili su predivnu koreografiju od fluorescentnih crvenih kartona, ispisavši svetlucavim bakljama ime voljenog kluba. Ispod svega je pisao veliki transparent, sastavljen od stihova Bore Đorđevića: “Pričaće ti da se ona gasi, ti što nikad nisu tako sjali.“ Može se reći, da je ovo bio najvredniji detalj sa ovoga derbija.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Manojlović, Petković, Luković, Frimpong, Anđelković, Le Talek, Donald, Ruiz, Kanga, Plavšić, Boaći. Igrali su još i: Milić, Milijaš i Sikimić.

Partizan je na teren izveo sledeći tim: Kljajić, Vulićević, Milenković, Ostojić, Miletić, Jevtović, Everton, Kosović, Leonardo, Stevanović, Đurđević. Kao rezerve, ušli su još i: Janković, Tavamba i Mihajlović.

Tok utakmice:

Partizan je krenuo ofanzivnije, što se i moglo očekivati, jer ima zaostatak na tabeli. Inicijativa je trajala nekih 15ak minuta, dok kontrolu nisu uspostavili igrači Zvezde. Jedino vredno pomena, u ovom delu susreta, je šansa Brazilca Leonarda u 7.minutu, koji je u solo akciji šutirao iskosa sa leve strane u bliži ugao Manojlovićevog gola, međutim golman domaćih se nije dao iznenaditi.

Odmah nakon toga usledio je i prvi prekid nakon bakljade gostujućih navijača na južnoj tribini. Sudija Majo Vujović, oko koga se podiglo dosta prašine predhodnih dana, zbog toga što je pred utakmicu zamenio najboljeg srpskog sudiju Mažića, pozvao je igrače da obustave igru dok se dim sa terena ne raziđe.

Nakon par minuta, meč je nastavljen i crveno-beli su se počeli oslobađati pritiska. Beležimo i šut Donalda sa 20ak metara, nakon povratnog pasa Ruiza, nakon čega je lopta prohujala pored desne stative Kljajićevog gola.

U 19.minutu viđen je i prvi žuti karton. Omaleni vezista Plavšić,  pao je u kaznenom prostoru nakon duela sa Leonardom. Fubaleri Crvene zvezde tražili su penal, ali je sudija Vujović procenio da se radi o simuliranju.

Ipak, ono što je sigurno ostavilo najveći pečat na derbi je situacija iz 34.minuta i vodeći pogodak crveno-belih.  Džon Ruiz je probio po levom boku, ušao u šesnaesterac, međutim lopta mu je pobegla i prešla nekoliko centimetara gol-aut liniju. I pored toga on je nastavio akciju centrirajući ka Boaćiju, koji je loptu samo primirio i ostavio Gaboncu Kangi da je neometan smesti iza leđa golmana crno-belih Kljajića. 1:0

Bezuspešni su bili protesti crno-belih, jer i pored tri sudije u blizini, od kojih je jedan od pomoćnika, stajao tik uz gol Partizana, ni jedan nije mogao potvrditi da li je lopta prešla gol-aut liniju ili ne. Međutim, koliko je sitacija bila očigledna, govore i salve smeha sa tribina našeg najvećeg stadiona. Sa druge strane, južnom tribinom su se čuli povici: “Lopovi, lopovi…!“, koji su se orili i čitavo drugo poluvreme, a bes je najviše iskaljen, kao i svaki put, na plastičnim stolicama za sedenje.

Do kraja poluvremena nije bilo više ništa vredno pomena, a o golu koji je postignut, biće sigurno još mnogo priče i polemike.

Pred početak drugog poluvremena očekivala se reakcija od strane fudbalera Partizana, koji je pokušavao da izvrši pritisak u uvodnim minutima, ali jalova inicijativa je dovela samo do nekoliko kornera. Šuteve ka golu su imali Đurđević i Ostojić, međutim bezuspešno.

Usledio je mirniji period igre, u kojem ljubitelji fudbala nisu baš uživali. Igrači Zvezde su se trudili da što duže zadrže loptu u svom posedu, bez preteranih ambicija ka golu gostiju, dok sa druge strane crno-beli nisu imali niti ideje niti rešenja.

Tribine su polako počele da se prazne pred kraj susreta, jer 40.000 gledalaca nije baš uživalo u prikazanoj igri, tako da su svi očekivali da se mučenje završi i da se uskoro odsvira kraj. Međutim, u 87.minutu sasvim neočekivano Miroslav Vulićević uputio je centaršut sa pozicije desnog krila, kakav se od njega dugo nije video, što je verovatno iznenadilo odbranu crveno-belih, koja je u tim momentima „zaspala“. Poklon je iskoristio Uroš Đurđević, koji se našao na pravom mestu i glavom poslao loptu u mrežu iza leđa Manojlovića. 1:1

Takođe, ni ovaj pogodak nije prošao bez protesta. Igrači Zvezde su tražili igranje rukom, jer je Đurđević loptu prilikom udarca zakačio laktom. Ipak, sudija Vujović je ostao dosledan, čime je pravda verovatno i zadovoljena.

Za neku novu promenu, nije se imalo više vremena. Utakmica je završena, a igrači su nezadovoljni napustili teren. Na kraju “ista meta, isto odstojanje“. Zvezda ima 6 bodova viška u odnosu na večitog rivala, a najveći profiter ovakvog rezultata je ekipa Vojvodine, koja Partizanu diše za vratom.

Međutim, najveći razlog za nezadovoljstvo ima publika. Njihovi ljubimci nisu pokazali ništa spektakularno što se decenijama unazad moglo videti na našim najvećim stadionima. I dalje se nadamo nekim novim zvezdama, ali ko zna koliko će još vremena proći dok neki novi talentovani klinci ne podignu kvalitet ove igre na viši nivo. Teško da ćemo uskoro uživati u igri nekog novog idola, kao što je to u stara vremena bio slučaj kada se tražila karta više kako bi videli jednog Mitića, Bobeka, Šekularca, Vukotića, Džajića, Pižona, Piksija, Mijata, Savićevića… jer i pored toga što imamo talenat koji obećava, nemamo novac da te mlade igrače zadržimo u klubovima do njihovog sazrevanja. Tako da će svi oni “trbuhom za kruhom“ odlaziti uz slatkorečiva obećanja menadžera u neke prosečne evropske klubove. A, do tada dragi navijači, naoružajte se strpljenjem ili se prebacite na neke druge sportove, gde imamo više uspeha.

 

Tekst i foto: Oliver Vuković

Nedavne objave