KOŠARKAŠKA 2016. god.

SRPSKI KLUBOVI U ABA (JADRANSKOJ) LIGI I EVROPSKIM TAKMIČENJIMA

Kraj 2016-te god. je pravo vreme da se rezimiraju rezultati naših ABA-ligaša. Za razliku od sezone 2015/16. kada je jedan od predstavnika Srbije bio Metalac iz Valjeva, ove godine je njegovo mesto zauzeo FMP iz Železnika. Preostla tri predstavnika su ista: Crvena Zvezda, Partizan i Mega.

abaMetalac trenutno preživljava teške trenutke. Možda i najteže od kada je osnovan. Finansijska kriza ozbiljno je uzdrmala tim iz Valjeva, pa se u Košarkaškoj (prvoj) ligi Srbije nalazi u donjem delu tabele. Klub je bez velikih izgleda da bude među četiri prvoplasirana tima što bi mu omogućilo ulazak u Superligu Srbije i borbu za povratak u ABA ligu naredne godine. Tim je rasprodat na kraju sezone, a za nekim igračima se vodio pravi rat među klubovima. Primer je Petar Rakićević, za koga su bili zainteresovani Partizan i Crvena Zvezda. Posle mnogo nagađanja, kuloarskih priča, ali i uzajamnih optužbi, Petar je odlučio da karijeru nastavi u Crvenoj Zvezdi.

Zahvaljujući činjenici da je u sezoni 2015/16. tim iz Železnika zauzeo četvrto mesto u domaćem prvenstvu, omogućen mu je nastup u ABA ligi u sezoni 2016/17. Posle prva tri kola i dve pobede, od kojih je jedna ostvarena na „vrućem“ gostovanju protiv Krke, pomislilo se da bi momci iz Železnika mogli biti prijatno iznenađenje u tekućoj sezoni. Međutim, u narednih deset kola, FMP je ostvario samo jednu pobedu. Trenera Klipu je to koštalo posla, pa je na njegovo mesto došao Branko Maksimović.

U prelaznom roku klub su napustili Dobrić (Zvezda) i Tejić (Mega Leks), ali su stigli Bolden, tamnoputi momak iz Australije, i Žižić, solidni šuter iz Sutjeske. Predvođeni Čovićem, Apićem, Davidovcem, Lazarevićem i oporavljenim talentovanim Radanovim, sigurno je da se FMP neće predati. U 2017. godini očekuje se njihov proboj u središnji deo tabele. Ne treba zaboraviti da je FMP dvostruki prvak ABA lige i bez obzira što prethodnih godina nije učestvovao u pomenutom takmičenju, sigurno je da ima ambiciju da u narednom periodu bude redovan učesnik ABA lige.

Drugačiji dresovi, ali i drugačiji rezultati, su ono što karakteriše nastup Mege u tekućoj sezoni u odnosu na sezonu 2015/16. Tokom leta su predstavljeni novi dresovi, pa je neobično zelenu zamenila neobično žuta boja. Vlasnik kluba, Ražnatović, je na predstavljanju novih dresova izjavio da je zadovoljan podrškom publike koju je Mega imala u Sremskoj Mitrovici, pa je to razlog što i u novoj sezoni kao domaćini igraju u pomenutom gradu.

Mega je prethodnu sezonu u ABA ligi završila na spektakularan način – igrala je finale sa Crvenom Zvezdom. Iako je poražena sa 3:0, sezona 2015/16. je ne samo sezona koja je najuspešnija od kada je klub osnovan, već je ostvareni plasman nešto što će se teško ponoviti u bliskoj budućnosti, posebno imajući u vidu rezultate Mege u novoj sezoni. Poput FMP-a, klub se nalazi u donjem delu tabele. Istina, tim je značajno oslabljen, jer su otišli atraktivni Luwawu (NBA), veoma dobar šuter Nikolić (Bilbao), odlični Ivanović (AEK) i pod košem snalažljivi Janković (Olimpija). Došli su Mushidi iz Strazbura, Novak iz Metalca, Tejić iz FMP, Čančar iz Olimpije… Ipak, najveći adut Mege je svakako mladi trener Milojević i pre svega od njega zavisi koliko će daleko Mega dogurati ove sezone.

Mega je tokom 2016. godine imala još dva značajna ostvarenja. Prvo, tim je osvojio prvi klupski trofej (Kup Radivoja Koraća), drugo, klub je debitovao u nekom od evropskih takmičenja. Zbog sukoba na relaciji Evroliga – FIBA, Megi se ukazala prilika da učestvuje u FIBA Ligi šampiona. S obzirom na činjenicu da je u pitanju debitantska sezona u Evropi, nastup se može okarakterisati kao zadovoljavajući. Međutim, pomenuti nastupi su uzeli danak, jer je gust raspored utakmica verovatno jedan od razloga što Mega trenutno pruža razočaravajuće partije u ABA ligi.

Partizan je prethodnu sezonu ABA lige završio na petom mestu, mada je mogao više. Početak prvenstva je bio veoma loš, pa je tim došao u poziciju da se bori za opstanak u ligi. Stvari su se znatno popravile dolaskom trenera Džikića. Stiče se utisak, da je došao ranije, Partizan bi se umešao u borbu za prva četiri mesta. Takođe, klub se plasirao u finale domaćeg prvenstva gde ga je u četiri utakmice (rezultat 1:3) zaustavila Crvena Zvezda. Dolazak veoma dobrog Džikića pokazao je da je Partizan imao problem sa strukom, a ne sa igračkim kadrom. U prilog navedenom ide činjenica da je većina igrača iz prethodne sezone, koja je napustila Partizan, završila u više nego solidnim klubovima: Aranitović – Manresa, Cvetković – Manresa, Murić – Banvit, Williams – Hapoel, Wilson – Estudijantes, Jones – Lokomitiva Kubanj.

U prelaznom roku u klub su došli: Birčević, Majstorović, Robinson, Ratkovica, Hatcher, Luković, Karahodžić i Pot. Sa nekoliko igrača od prošle sezone i navedenim pojačanjima, Džikić je napravio respektabilan tim, koji je 2016. godinu završio na drugom mestu ABA lige. Iza Partizana su ostali Cedevita i Budućnost, klubovi kojima su se pred početak sezone davale mnogo veće šanse u borbi za titulu od crno-belih.

Evroliga se i ove godine gleda u Beogradu
Evroliga se i ove godine gleda u Beogradu

Pored ABA lige, Partizan u sezoni 2016/17. nastupa u FIBA Ligi šampiona i dosadašnji rezultati se mogu oceniti kao sasvim solidni. Klub ima lepu priliku da se plasira u narednu fazu (među 16 najboljih). Iako trenutno nisu u prilici da igraju u najjačem klupskom takmičenju, Partizanu za utehu ostaje činjenica da su mu utakmice i dalje jako dobro posećene.

Crvena Zvezda je poslednji put u ABA ligi poražena u januaru 2016. godine. Od tada su oboreni mnogi rekordi, iako su u letnjem prelaznom roku klub napustili ponajbolji igrači. Zirbes i Miller su karijeru nastavili u Makabiju, Štimac u Bešiktašu, Kinsey u Hapoelu, dok je Micić otišao u turski Tofaš. U klub su stigli Kuzmić i Jenkins, koji su iza sebe imali loše sezone, Dobrić iz FMP-a, Bjelica iz Darušafake, dok su se kasnije priključili Rakićević i Wolters. Međutim, iako oslabljen, sada je sasvim jasno da tim sa Malog Kalemegdana neće lako predati pehar ABA lige osvojen u sezoni 2015/16. Štaviše, Crvena Zvezda deluje kao kaznena ekspedicija, jer je bez poraza u tekućoj sezoni ABA lige. Trener Radonjić, „Lord of Defense“, deli lekcije (ne samo u ABA ligi) i uspeva da izvuče maksimum iz svakog Zvezdinog sastava. Igrači se menjaju, ali sistem koji je utemeljio ostaje. Istina, pet-šest Zvezdinih igrača već nekoliko godina igra zajedno, navikli su jedni na druge, ali i na rad sa Radonjićem, te to daje dodatni kvalitet timu.

U sezoni 2015/16, osim titule u ABA ligi, Crvena Zvezda je osvojila i šampionski prsten u domaćem prvenstvu. U finalu je bila bolja od Partizana. Ipak, Zvezdine navijače je možda najviše obradovao uspeh u Evroligi, gde su crveno-beli stigli do istorijskog četvrtfinala. Eliminisani su od moskovskg CSKA koji je na kraju i trijumfovao u ovom takmičenju. Uspesi su nastavili da se nižu u Evroligi i u drugoj polovini 2016. godine (u novoj sezoni). Novi format Evrolige doneo je strahovitu koncentraciju kvaliteta. Liga ima svega 16 učesnika, svi su u jednoj  (jedinstvenoj) grupi, te svako igra sa svakim po dve utakmice (30 kola). Suvišno je napominjati da Crvena Zvezda ima najmanji budžet među evroligašima, ali „Lord of Defense“ i njegov tim se ne opterećuju mnogo time. Tako su krajem 2016. godine u prepunoj hali „Aleksandar Nikolić“, a zatim u „Kombank areni“, pred Zvezdom redom padali: Makabi, Real i aktuelni šampion CSKA.

Ukupno gledajući, srpski klubovi su i u 2016. godini pokazali da su dominantni u regionu. Kako stvari sada stoje, takav trend će se nastaviti i u 2017. godini, pa neće biti iznenađenje ako se u finalu ABA lige ponovo nađu dva kluba iz Srbije. Međutim, rano je za ozbiljnije prognoze. Potrebno je strpiti se do sredine godine, a do tada će sve biti jasno.

posetite kategoriju sport na linku https://srpskatelevizija.com/category/sport/

za STV USA Miroslav Rajlić

foto privatna arhiva

Nedavne objave