МАНАСТИР КОД НЕГОТИНА

манастир и три највиша камена моста у Европи

Манастир Вратна се налази на око четрдесет километара од Неготина а двадесетак од Брзе Паланке. Лежи сакривен између високих стена а поред саме реке Јабуче. Види се тек када му се приђе са источне стране на око две стотине метара. Име је манастир добио по огромним, до тридесет метара високим, вратима или капијама исклесаним у стенама корита реке Јабуче која их је стотинама хиљада година дубила и обликовала без икаквог алата. Капија укупно има три и могу се сматрати за право светско чудо природе Божије. Истовремено то су три највиша камена моста у Европи!

Његово постојање се везује за прве деценије 14. века, а једна од претпоставки је да га је основао свети Никодим Архиепископ српски ( 1317 – 1325). године. По многим веродостојним изворима, сматра се да је оснивач манастира свети Никодим Тисмански, рођак светог Кнеза Лазара, који је у нашем народу био познат као „Поп Никодим“. У његовом житију стоји да је са изасланством посредовао у Цариграду 1374. године у помирењу Српске Цркве и Цариградске Патријаршије. Сви познати писани извори наводе да је свети Никодим боравио и подвизавао се у кладовском крају, одакле прелази суседну Румунију где оснива манастире Тисман и Водицу, и да у том периоду долази у Србију и оснива манастир Вратна.

Манастирска црква дужине је 16 метара, ширине 7,5 а зидови дебљине 2,5 метара. Њена лађа је ниска у осветљена са шест прозора сличних пушкарницама, док њен нартекс осветљавају два округла прозора.

 

Од старијег живописа сачувало се једино глава Христа Спаса у конхи проскомидије и делови живописа Светитеља на западном зиду: сцене из Јеванђеља, Свети Макарије, Зосим и Марија Египћанка. У прошлости је забележено да је манастир више пута обнављан. Године 1415. војвода Шарбан из Струза код Букурешта је оставио запис о обнови који се временом избрисао али га је забележио старешина Генадије 1856. године у свом служебнику на 163. страни. У почетку XIX века обнавља га оборкнез Станко Фрајкор. Манастирски конак подигнут је 1856. године трудом мештана села Уровице, Вратне и Јабуковца.

Манастир је у новије време препокривен а дозидан је и звоник над припратом. Недалеко изнад манастира налази се испосница Светога Никодима Тисманског. Келија је у самој стени и готово да је неприступачна. Од грађевине келије данас се могу видети само тек по неки детаљи.

 

 

Трећа капије удаљене су око 3.километра и пут је као у најбољим сценама из филмова “Индијане Џонс”.Иде се обалом реке Вратне,прелази се са једне на другу страну,на једом месту се пење преко стене,на неколико се прескаче река.На половини пута ка трећим капијама се улази у суво корито Вратне.Стаза је веома атрактивна.

Заједно са Небеским мостовима живи 24 врсте дрвенастих (буква, орах, мечија леска, јоргован, горски јавор, јасен и друге) и 170 врста зељастих биљака. Поред муфлона и јелена лопатара који живе у ловишту, дуж корита живи 57 врста птица, 10 врста слепих мишева, затим степски творови, видре, јазавци, куне и друге животиње.

Вратњанске Капије

Пролази заковаше просторе
окитише се светлошћу
по којој се ветрови веју
а магла успаванке крије
за вилењаке уснуле.

Пролаз у просторе преточене
у незрели узраст
раног јутра
буди осмехе
уклесане у дах дужине
проходаног дана.

Заковане капије
забрањени су пролази вода
за ивице завезаног слуха
којима корачају погледи.

Слободан Ж. Ракић (1943-2010)

Извори:

Списак манастира Српске православне цркве

Манастир Вратна

Епархија тимочка

Википедија

за СТВ : Жика Ракић дипл.историчар,професор

foto privatna arhiva

посетите категорију о манстирима на линку https://srpskatelevizija.com/category/manastiri-u-srbiji/

Nedavne objave