НАСТУПИ ЗА ПАМЋЕЊЕ

МИРОСЛАВ ИЛИЋ рођендански концерт

И по шеснаести пут заредом у београдском Центру “Сава” један од најпопуларнијих српских певача народне музике, Мирослав Илић, је одржао два сјајна рођенданска концерта. Овог пута поводом 66. рођендана у препуној дворани. А колико је Мирослав популаран, “Славуј из Мрчајеваца”, како га љубитељи лепе народне новокомпоноване песме зову, иако је зашао у седму деценију живота, најбоље говори је да је могао одржати још неколико концерата у низу!?

ilic-7
МИРОСЛАВ ИЛИЋ

– Не верујем да сада неко од ових, да назовем  младих певача, може одржати барем један концерт у Центру “Сава”, а да не говоримо још неки. Песме, које је Илић снимао са некад најбољим композиторима у Србији, су, слободно могу рећи, за сва времена. Као и сам певач. Песме које пева немају рок трајања. Мирослављеве песме воле сви и млади и старији посетиоци његових концерата. Зато не треба никог  да чуди што и данас у шездесет и шестој години живота Илић има одличне солистичке концерта на које долази публика и пуни сале, као овом приликом у Центру “Сава”. Занимљиво је да Мирослав  пуни и диксотеке у које иде искључиво млада публика.  Бога ми, Илић често пева на свадбама,  приватним  забавама и весељима. Једном речју, Мирослав Илић је певач за сва времена и све генерације. Он спада у певаче који певају белканто песме, мелодичне, љубавне, певљиве, са поруком, то су народне песме, које се лако памте, брзо улазе у ухо, неке су мешавина урбаног фолка и поп-музике. Уз неке може да се заигра коло, али и бечки валцер! Песме су животне, многе су истините, доживљене, у њима посетиоци концерта лако препознају неку своју доживљену или неузвраћену љубав, поистовећују се са поруком, коју им певач шаље. А ко не би стао на ноге и запевао и затапшао кад му певач каже: “Смеј се, смеј, само се смеј …”  . После Мирослава тешко да ће се појавити неки певач сличних квалитета. Илић је певач за сва времена – пун је хвале за слављеника, један од највећих и најпознатијих југословенских естрадних менаџера, Никола Иџан, човек који је овенчан бројним признањима током четрдесет и пет година каријере. И познаје естраду “у прсте”.

img_1436idzan-i-mijatovic
Никола Иџан и Миша Мијатовић

Морамо да додамо, Никола већ више од пет година ради са Илићем. Са “Славујем из Мрчајеваца” наступа по Србији, БиХ, Хрватсдкој, Словенији, Македонији …

publika-u-punom-centru-sava

– И по неколико месеци унапред термини за наступе су му резервисани. Са Илићем не радим само викендом, већ и радним данима (!?), толико је тражен. У дискотекама где пева, увек је велика гужва, а млади (посебно то важи за Хрватску) знају све његове песме напамет, са њим певају углас. Право је задовољство са њим бити на концерту. Занимљиво је да га јако много воли публике не само у Србији, већ и у бившим југословенским републикама, посебно у Хрватској. У неким херцеговачким местима током године наступа и више пута, много је тражен,  тако да једва стижемо удовољити свим захтевима за гостовања – додаје Иџан.

Мирослав Илић

Мирослав Илић има дугу каријеру и веома успешну. Његов почетак везан је за песму “Волео сам девојку из града”, коју му је компоновао његов музички отац, Обрен Пјевовић из Мрчајеваца, родног места Мирослава Илића. Пјевовић је један од најпознајијих композитора народне музике. Са овом песмом Илић је добио награду за интерпретацију на некада престижном Фестивалу народне музике на Илиџи 1972. године, иако није наступио на њему због болести!? То је био први случај у историји фестивала да неко добије награду, а  да на њему није отпевао ни тон!

mi-ilic-12

Мирослав је две вечери у Центру “Сава” био у врхунској форми. Иако нам се жалио пред концерт на има проблема са стомачним вирусом, на сцени је био весео, чио, све време емотивно и живахно певао, скакутао с краја на крај бине. Током двочасовног наступа извео је око тридесет песама. Поред нумере,  “Волео сам девојку из града”, у Центру “Сава” чули смо и многе његове хитове, отпеване са публиком, “Растанка се нашег сећам”, “Ти си жена мог живота”, “Немам времена да живим”, “Поломићу чаше од кристала”, “Божанствена жено”, “Били смо другови”, “Поздрави је, поздрави”, “Један дан живота” (дует са Дејаном Ђекић), “Дајем реч”, “Вино точим” …

До сада је Мрослав Илић снимио 25 албума и бројне синглове. Углавном све албуме је издао у нашој највећој дискографској кући, Продукцији грамофонских плоча Радио телевизије Србије.

img_1466publika-pred-koncert

Током богате и успешне каријере Мирослав је сарађивао са врхунским композиторима, Обреном Пјевовићем, Драганом Александрићем, Предрагом Вуковићем Вукасом, Мишом Мијатовићем, текстописцем Радмилом Тодоровић Бабић … Са композитором и хармоникашем, Мишом Мијатовићем има дугогодишну сарадњу. Све велике концерте за памћење, па и овај у Центру “Сава”, имао је Илић са Мишом и његовим оркестром. Пратећи вокали на последњем концерту били су двоје веома талентована млада певача, Дејана Ђекић, која дуго сарађује са Илићем и Мирослав Милиновић.

И овог пута Мирослава Илића је на сцени подржала бројна породица, жена Гордана, кћерка Марија са мужем Драганом Шутановцем, унуци Предраг и Страхиња, колега Харис Џиновић, менаџери, Никола Иџан и Мирослав Гајић Гаја … Концерт у Центру “Сава” организаовао је познати менаџер Добривоје Марински Кинез, који последњих година често ради велике концерте Мирослава Илића.

img_1462ilicdzinovic-i-mijatovic

За СТВ Чикаго: текст и фотографије, Зоран ЈАКШИЋ

(Visited 350 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*