МАНАСТИРИ КОД ШАПЦА

МАНАСТИР ЧОКЕШИНА

Манастир Чокешина се налази у истоименом селу у подножју Видојевице (може бити по Види сестри Милоша Обилића) планине Цер, на путу Лозница – Шабац. Када је чула за Милошеву погибију мајка Гроздана (манастир Градиште) је рекла “чок више” или “доста више” и по томе је манастир добио име. Довршио га је почетком 15. века властелин Чокеша из села тако да је остало “Чокешина“. Турски историјски извори који говоре о Косовском боју још увек су под велом тајне. Ипак Византијски историчар ДУКА каже да је “Обилић био млад и храбар витез који се чашћу обавезао да убије тиранина”.

На овом месту се одиграла чувена битка 28.априла на Цвети 1804.године у којој су погинула двојица (Глигорије и Димитрије) или четворица, Јанко и Панта, (др.Радош Љушић-“Вожд Карађорђе) рођене браће Недић после СРПСКЕ НЕСЛОГЕ, јер је Јаков Ненадовић отишао да опседа Шабац а Ћурчија који је био хајдук (и није био под командом) је са 300 хајдука напустио место. Никада се више ни на једном месту није окупио оволики број хајдука!

Леополд Ранке (немачки историчар) каже да се ради о СРПСКИМ ТЕРМОПИЛИМА јер је погинуло свих 303. хајдука. Исправније је да их је било 312. а за њих др.Слободан Јовановић каже да су “полудели од вина и јунаштва”. Турака је било више од 1.500.
Сигурно је да није све расветљено али је захваљујући њима Шабац освојен 1.маја 1804.године.

МАНАСТИР КАОНА

Трагом информације коју је у коментару оставила читатељка странице дошао сам до, по мени, извеснијег предања о настанку манастира КАОНА.

Наиме Милош Обилић је имао две сестре Иконију и Виду. Обе су га пратиле на Косово 1389.године. Дошавши до овога места Иконија је рекла Види да пита Милоша (који је одмакао са пратњом) да ли може да сазида манастир. Обилић је дозволио, само да буде леп “ка О на”. Обзиром да није разумела да ли се односи на њу И-кон(а)-ију или на Обилићеву драгу, Иконија му је дала име КА-ОНА.
Манастир је посвећен Светом Архангелу Михаилу и налази се на магистралном путу Шабац-Ваљево код села Драгиње.
Вида је са Обилићевом мајком подигла знаменити Срспки манастир у Видојевици-Чокешина.

аутор Жикa Ракић
фото СТВ
посетите категорију култура на линку https://srpskatelevizija.com/category/kultura/

Nedavne objave