PROSLAVLJEN JUBILEJ 10 GODINA KOMBANK ARENE

“Četiri godišnja doba” u Kombank areni

Beogradjani su u sklopu obeležavanja desetogodišnjice rada Kombank arene imali čast da prisustvuju multimedijalnom spektaklu. Spoj savremenih vizuelnih efekata i aranžmana u kombinaciji sa klasičnim zvucima Vivaldijeve kompozicije “Četiri godišnja doba” je ono čime se ovaj dogadjaj izjednačio sa koncertima najvećih zvezda muzičke scene.

Brojna svetla, zvučnici i video ekrani, kao i postojanje radnje učešćem baletskih umetnika, učinili su da Vivaldijano više nalikuje na rock spektakl sa specijalnim efektima.

Publika u Srbiji jedna je od prvih u Evropi koja je imala priliku da vidi ovaj dogadjaj koji tehnologijama spada u rang vrhunskih multimedijalnih performansa.

Svoj doprinos spektaklu dali su i poznati srpski glumci, kroz naraciju o uspehu i padu genijalnog italijanskog kompozitora, Antonija Vivaldija.

Kombank Arena
Kombank Arena

Idejni tvorac VIVALDIANO-a je češki producent, rok pijanista i kompozitor, Mihal Dvoržak. Autor libreta je češki muzičar, scenarista i dramski pisac Tomas Belko. 3D animacije osmislio je i kreirao poznati japanski umetnik, reditelj i animator Kosuke Sugimoto koji trenutno radi u studiju Ilin animacije. Vivaldiano orkestar čini međunarodni tim umetnika: proslavljeni gudački kvartet Herold, gitarista, aranžer i majstor zvuka Jiri Janok, violončelistkinja Tereza Kovalova; Karlo Zegara iz Perua i Vlado Urlih iz Španije na perkusijama i fruli, kao i bubnjar Martin Kuzma.

Pred koncert, u press centru Novobeogradskog grandioznog objekta, održan je i koktel kojim je obeležena ova prigodna svečanost. Tom prilikom se zvanicama obratio i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović:

– Pre 12 godina, kada sam stupio na mesto člana Gradskog veća zaduženog za sport, jedan od glavnih zadataka koji mi je poverio pokojni gradonačelnik Nenad Bogdanović, bila je „Beogradska arena“ i njeno stavljanje u funkciju. Tada je to delovalo kao neostvariv zadatak, jer je bilo puno izazova i prepreka. Ipak, stručni tim je radio sjajan posao, pa smo 2006. godine uspeli  da dobijemo upotrebnu dozvolu. Tada je na scenu stupio tim predvođen Đorđem Milutinovićem, koji i danas vodi „Kombank” arenu.

Kombank Arena
Kombank Arena

Direktor Đorđe Milutinović zahvalio je svima koji su tokom 10 godina rada dali svoj doprinos, istakavši da je svako od tih ljudi ostavio deo svog  profesionalizma, srca, emocije i želje da bi „Kombank“ arena bila ono što je danas.

Inače, da se podsetimo. Priča o našoj najvećoj hali počela je još davne 1989.godine, kada je Beograd izabran za domaćina Svetskog prvenstva u košarci. Kao najbolje rešenje za novi objekat odabran je projekat arhitekte Vlade Slavice. I godine 1992. krenuli su radovi. Medjutim, sankcije, ratovi i kriza koja je potresala tadašnju državu odlagali su gradnju nekoliko puta. Svetsko prvenstvo u košarci je oduzeto Beogradu, pa se na novi dogadjaj čekalo do 1999.godine, kada je glavni grad ovaj put predodredjen za mesto održavanja Svetskog prvenstva u stonom tenisu. Medjutim, bombardovanje naše zemlje, ponovo nam je oduzelo organizaciju takmičenja.

Prvi organizovan dogadjaj u nepotpuno završenom objektu bila je završnica kampanje bivšeg predsednika Slobodana Miloševića 2000.godine.

Nakon promene vlasti, radovi se privode kraju, da bi prva zvanična sportska manifestacija bila organizacija košarkaškog turnira “Dijamantska lopta”, 31.jula 2004.godine. Beograd je naredne, 2005.godine, konačno dobio i organizaciju prvenstva u košarci (ovaj put Evropskog).

Upotrebna dozvola je zvanično dobijena 2006.godine, tako da se taj datum obeležava kao početak rada.

Kombank arena se tokom 10 godina usavršila u organizaciji različitih događaja. Na skoro 100 sportskih manifestacija, preko 200 koncerata, 40 programa porodične zabave i uz brojne održane sajmove, konferencije, izložbe i kongrese, kroz ovaj objekat do sada je prošlo više od 6 miliona posetilaca.

Ono po čemu ćemo sigurno pamtiti Arenu je organizacija “Pesme Evrovizije” 2008.godine, osvajanje teniskog “Davis cup-a” 2010.godine, kao i osvajanje Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016.godine.

Utakmice u košarci, rukometu, futsalu, vaterpolu su svojim brojkama obarali rekorde posećenosti, a brojni koncerti su doveli najveće muzičke zvezde u srpsku prestonicu. Bijonse,  Plasido Domingo, Monserat Kabalje, Hulio i Enrike Iglesias, Ališa Kiz, Erik Klepton, Bob Dilan, Elton Džon, Džo Koker, Leni Kravic, Rijana, Sting, Šakira, Šade, Dženifer Lopez, Tom Džons, Piter Gebrijel, Ramštajn, Gans ‘N’ Roses, Nik Kejv, Dejvid Geta, Leonard Koen, Rodžer Voters Pink Flojd… samo su neki od velikih imena koji su svojim glasovima podizali atmsferu pod svodovima ovog objekta.

Kombank Arena

Sa pravom se može reći da su Beograd i Srbija, za proteklih deset godina, dobili novi simbol glavnog grada i njegov zaštitni znak, a godine koje nam dolaze, tek nam donose brojne manifestacije, tipa Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici 2017.godine ili završni turnir košarkaške Eurolige 2018.godine.

za STV Oliver Vuković

foto : Oliver Vuković

posetite kategoriju zanimljivosti na linku https://srpskatelevizija.com/category/zanimljivosti/

Nedavne objave