PIONIR VAZDUHOPLOVSTVA: IVAN SARIĆ

Ivan Sarić poznat po svojoj pionirskoj ulozi u vazduhoplovstvu

Ivan Sarić
Ivan Sarić

Ivan Sarić (Subotica, 27. juni 1876. – Subotica, 23. avgust 1966.), sportista, automobilista, biciklista, motociklista. Fudbaler. Posebno poznat po svojoj pionirskoj ulozi u vazduhoplovstvu.

Dok je završavao školovanje na Trgovačkoj akademiji u rodnom gradu, bio je i veoma sportski aktivan bavio se  uspešno atletikom, rvanjem, osnivač fudbalskog kluba…

biciklista-saric

Biciklizmom se počeo baviti 1891. i to vožnjom na biciklu sa velikim točkom. Na prvoj međunarodnoj trci u Pečuju 1896. osvojio je drugo mesto. Prva mesta na 10 kilometara osvojao je na prvenstvu Ugarske 1897. i 1898. i prvenstvu Austrije 1899. u Beču, gde je bio i prvak na 25 kilometara. Uspešno je iskoristio okolnost što je je živeo u Austrougarskoj monarhiji i da je mogao da se takmiči i na prvenstvima Austrije i Ugarske, kao i da je kao Srbin iz Vojvodine  dobrodošao i na srpskim takmičenjima. Bio je šampion tri zemlje. Na prvenstvu Ugarske u Budimpešti 1900. osvojo je prvo mesto u disciplini na 100 km. i pet drugih mesta u ostalim disciplinama. Isti uspeh postiže i u Novom Sadu na 100 km. Na prvenstvu Srbije u Beogradu osvaja prvo mesto na 1 km i 25 km. Tom prilikom su subotički fudbaleri, pod vođstvom Sarića demonstrirali u Topčideru igru loptom — fudbal. Na prvenstvu Bačke 1901. u Subotici osvaja prvo mesto na 25 km. Uspešno je završio još 50 drugih takmičenja.

Sarić pored svog aviona
Sarić pored svog aviona

Početkom 1911. godine Ivan Sarić je usavršavao konstrukciju svog aviona kome je dao naziv „Sarić 2“. Za ovu letelicu sam je konstruisao i motor.

Prvi svetski rat prekinuio je Sarićevu letačku delatnost, ali je konstruktorskim radom nastavio da se bavi celoga života. Iako samouk, bio je talentovan konstruktor i pronalazač različitih tehničkih izuma.

U vazduhoplovstvu, pored aviona, konstruisao je motore, elise i 1917. godine je sagradio i model helikoptera koji je na probama pokazao odlične rezultate.

Sarićev spomenik u Subotici
spomenik u Subotici

Doživeo je duboku starost kao penzioner u Subotici. Bio je aktivan u sportskim i tehničkim društvima, počasni član Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije, Auto-moto saveza Jugoslavije, te počasni član Auto-moto društva „Pobeda“ iz Subotice. Dobitnik je velikog broja priznanja.

Umro je u Subotici 23. avgusta 1966. godine u 91. godini života. Svojim delom Ivan Sarić se svrstava među najznačajnije pionire jugoslovenskog vazduhoplovstva. Aero-klub u Subotici nosi njegovo ime.

 

 

Veroljub Milošević

Nedavne objave